Letették a győri vízi élménypark alapkövét

Pintér Bence 2021-05-06 17:23:00
Gulyás Gergely miniszter és a helyi fideszes városvezetők, országgyűlési képviselők helyezték el a 21,3 milliárd forintos fejlesztés alapkövét, ami egy időkapszula.

Elhelyezték a Modern Városok Program keretében épülő vízi élménypark alapkövét – egy időkapszulát – Győrben, a Rába Quelle fürdő mellett. Az ünnepségen részt vett Gulyás Gergely miniszter, Dézsi Csaba András polgármester, Szeles Szabolcs és Radnóti Ákos alpolgármesterek, Simon Róbert Balázs és Kara Ákos országgyűlési képviselők, mind a Fidesz tagjai.

A vízi élményparkot a strand helyén építi egy kozorcium, amelynek Mészáros Lőrinc kormánypárti vállalkozó is a tagja. Az árát eredetileg 8,5 milliárd forintra taksálták, de azóta ismeretlen okokból 21,3 milliárd forintra nőtt az összeg. Ebből nem csak a vízi élménypark négy medencéje, csúszdaparkja, illetve csúszdatornya, valamint a Cziráky-medence helyén épülő „spray park” épül meg, hanem egy fedett uszoda is épül a sátras uszoda helyett, valamint megújul az önkormányzati tulajdonban lévő élményfürdő is, amelyet 2004 óta a Rába Quelle üzemeltet a stranddal együtt. Parkolólemez is épül, 2023-ra lesz kész az egész komplexum.

Nemrég összevetettük a győri terveket a tavaly átadott debreceni fürdővel: Debrecenben 15 medencét építettek 5700 négyzetméter vízfelülettel 9,5 milliárd forintért, míg Győrben egy jóval kisebb strand – 1400 négyzetméter vízfelület – épül több mint kétszer annyi pénzért. Persze megújul a Rába Quelle által üzemeltett fürdő is, amelynek felújítására azonban elviekben évek óta tesz félre a város saját pénzből, karbantartására pedig évekig visszakapta a bérleti díj teljes összegét a cég. Arra, hogy ezek fényében miért lesz ilyen drága a győri vízi élménypark, továbbra sem kaptunk kielégítő választ.)

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Szeles: Az egész régió büszkesége lesz a fürdő

Az eseményen Szeles Szabolcs alpolgármester, a környék önkormányzati képviselője beszélt először. Szeles elmondta: képviselőként azt tűzte ki maga elé, hogy visszaadja Sziget, Pinnyéd és Újváros régi fényét, rangját és méltóságát. „Büszkék lehetünk arra, hogy az elmúlt évtizedben sokat lépett előre mindhárom településrész” – mondta, különféle fejlesztéseket említve, például az EYOF alatt felépült sportkomplexumot, vagy az egykori kekszgyár helyén felépülő egyetemi épületet.

Szerinte amikor megépül a fürdő, akkor nem csak Sziget és Győr, hanem az egész régió büszkesége lesz.

Szeles az időkapszulába a vízi élménypark látványtervét helyezte el.

Ezután Kara Ákos országgyűlési képviselője lépett a mikrofonhoz, aki a fürdőről sokat nem mondott, inkább arról beszélt, hogy milyen fejlesztések folynak Győrben és környékén, illetve mi az, amihez még támogatást várnak a kormánytól. Az időkapszulába három fényképet tesz. Simon Róbert Balázs, Győr másik képviselője arra emlékezett vissza, hogy az első győri strandfürdőt 1931-ben nyitották meg ezen a helyen, ami sajnos az elmúlt évtizedekben rossz állapotba került, fel kellett újítani. Az időkapszulába a felújítás támogatásáról hozott kormánydöntést teszi.

Gulyás egy Győr+ magazint helyezett az időkapszulába

Dézsi Csaba András polgármester arról beszélt: mindig öröm, ha jelentős fejlesztés történik a városban. A polgármester elmondta: nem akar ezzel a fejlesztéssel villogni, mivel az ezért folyó lobbizás még polgármesteri időszaka előtt történt meg nagyrészt. Kiemelte: Győr a folyók városa, és a győriek ezért mind tudnak úszni, és igényük is van az úszásra. De az úszás mellett az új komplexum lényege a szórakozás lesz, hiszen ez egy élményfürdő. (Úszni a látványtervek alapján leginkább a fedett uszodában lehet majd – a szerk.)

Azt mondta, nagyon fontos, hogy új gátrendszer is épül, ami megvédi az új strand egy részét az árvizektől.

A polgármester Győr város ezüst emlékérmét, illetve a 750. évfordulóra kiadott városi emlékérmet helyezte el az időkapszulában.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: ünnepnap ez a mai nap Győr és az egész térség számára, mivel egy olyan élményfürdő-park jön létre, aminek a térségben nincs párja, és az országban is kevés párja van. Ezután főleg arról beszélt, hogy milyen sikeres volt szerinte a Fidesz-kormányok elmúlt tíz éve. Gulyás az idókapszulába valamiért egy Győr+ hetilapot helyezett el.

Szólj hozzá!

Felborult egy autó Győrság határában

A Pannonhalma felé vezető utat a mentés idejére lezárták.

Nem vicc: jön az Igazságtételi Bizottság, ami 11 év fideszes teljhatalom után fog "elmúltnyolcévezni"

A párhuzamos valóságban élők ismét csorgathatják a nyálukat, hiszen a "balliberális országfosztás" miatt erkölcsi gyóntatószéket állít fel a Fidesz-közeli CÖF.

Hanga Ádám bajnok lett a Barcával

A jelenkor legjobb magyar kosarasa első spanyol bajnoki címét szerezte.

107 új fertőzött, 9 halott

A beoltottak száma 5 363 124 fő, közülük 4 271 990 fő már a második oltását is megkapta.

Egymással szemben haladt két személyvonat Mosonmagyaróvár közelében

A balesetet végül sikerült elkerülni. Viszont Móvár és Hegyeshalom között vasút helyett pótlóbusz jár, késések várhatóak.

Holnap kezdődik a 8. Savaria Filmszemle és Konferencia Szombathelyen

A legjobbnak ítélt versenyfilmek vetítésével indul a program.

Elrohasztottuk az egykor sokmilliárdot érő MiG-eket, már eladni sem lehet őket

A hadrendből úgy vontuk ki az orosz vadászgépeket, hogy egyszerűen leparkoltunk velük a betonra.

Ókori freskókat fedeztek fel egy volt veronai mozi alatt

Beomlott mennyezet maradványait és egy tűzben elszenesedett fabútort is találtak.

Jön a kánikula!

Akár 32 fok is lehet.

Balesetveszélyes a kőszegi Fő tér, figyelmeztet az Összefogás Kőszegért Egyesület

Sárga ragasztószalaggal jelölték körbe a feltöredezett betonlapokat.

Jövő héten leáll az Audi

Malajzia tehet róla. Vagyis a koronavírus.

Kikerült néhány felvétel a vuhani laborból, amin denevérek láthatók

A kínai kormány pedig korábban tagadta, hogy a laborban valaha is voltak denevérek.

Az erdőirtás ellen kampányolók kaptak az idén "zöld Nobel-díjat"

A Goldman Környezetvédelmi Díj nyerteseit hétfőn jelentették be.

Sárvár is feltűnik a Magyar Turisztikai Ügynökség reklámfilmjében

Pár pillanat erejéig látható a fürdő egyik medencéje.

Ahogy az várható volt: megszavazta a parlament a melegellenes törvényt

Hiába tiltakoztak ellene, a kormánypártok és a Jobbik is megszavazta az orosz mintára írt, nyíltan melegellenes törvényjavaslatot.

Kínai zászlóvá alakított, vörös Fidesz-logót akasztott ki Szabó Tímea a parlamentben

„Nem a melegek veszélyesek a gyerekekre, hanem maguk” – mondta a homofób törvényjavaslatról a Párbeszéd társelnöke.

van még itt cikk a témában:

Egymással szemben haladt két személyvonat Mosonmagyaróvár közelében

A balesetet végül sikerült elkerülni. Viszont Móvár és Hegyeshalom között vasút helyett pótlóbusz jár, késések várhatóak.

Jövő héten leáll az Audi

Malajzia tehet róla. Vagyis a koronavírus.