Letették a győri vízi élménypark alapkövét

Pintér Bence 2021-05-06 17:23:00
Gulyás Gergely miniszter és a helyi fideszes városvezetők, országgyűlési képviselők helyezték el a 21,3 milliárd forintos fejlesztés alapkövét, ami egy időkapszula.

Elhelyezték a Modern Városok Program keretében épülő vízi élménypark alapkövét – egy időkapszulát – Győrben, a Rába Quelle fürdő mellett. Az ünnepségen részt vett Gulyás Gergely miniszter, Dézsi Csaba András polgármester, Szeles Szabolcs és Radnóti Ákos alpolgármesterek, Simon Róbert Balázs és Kara Ákos országgyűlési képviselők, mind a Fidesz tagjai.

A vízi élményparkot a strand helyén építi egy kozorcium, amelynek Mészáros Lőrinc kormánypárti vállalkozó is a tagja. Az árát eredetileg 8,5 milliárd forintra taksálták, de azóta ismeretlen okokból 21,3 milliárd forintra nőtt az összeg. Ebből nem csak a vízi élménypark négy medencéje, csúszdaparkja, illetve csúszdatornya, valamint a Cziráky-medence helyén épülő „spray park” épül meg, hanem egy fedett uszoda is épül a sátras uszoda helyett, valamint megújul az önkormányzati tulajdonban lévő élményfürdő is, amelyet 2004 óta a Rába Quelle üzemeltet a stranddal együtt. Parkolólemez is épül, 2023-ra lesz kész az egész komplexum.

Nemrég összevetettük a győri terveket a tavaly átadott debreceni fürdővel: Debrecenben 15 medencét építettek 5700 négyzetméter vízfelülettel 9,5 milliárd forintért, míg Győrben egy jóval kisebb strand – 1400 négyzetméter vízfelület – épül több mint kétszer annyi pénzért. Persze megújul a Rába Quelle által üzemeltett fürdő is, amelynek felújítására azonban elviekben évek óta tesz félre a város saját pénzből, karbantartására pedig évekig visszakapta a bérleti díj teljes összegét a cég. Arra, hogy ezek fényében miért lesz ilyen drága a győri vízi élménypark, továbbra sem kaptunk kielégítő választ.)

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Szeles: Az egész régió büszkesége lesz a fürdő

Az eseményen Szeles Szabolcs alpolgármester, a környék önkormányzati képviselője beszélt először. Szeles elmondta: képviselőként azt tűzte ki maga elé, hogy visszaadja Sziget, Pinnyéd és Újváros régi fényét, rangját és méltóságát. „Büszkék lehetünk arra, hogy az elmúlt évtizedben sokat lépett előre mindhárom településrész” – mondta, különféle fejlesztéseket említve, például az EYOF alatt felépült sportkomplexumot, vagy az egykori kekszgyár helyén felépülő egyetemi épületet.

Szerinte amikor megépül a fürdő, akkor nem csak Sziget és Győr, hanem az egész régió büszkesége lesz.

Szeles az időkapszulába a vízi élménypark látványtervét helyezte el.

Ezután Kara Ákos országgyűlési képviselője lépett a mikrofonhoz, aki a fürdőről sokat nem mondott, inkább arról beszélt, hogy milyen fejlesztések folynak Győrben és környékén, illetve mi az, amihez még támogatást várnak a kormánytól. Az időkapszulába három fényképet tesz. Simon Róbert Balázs, Győr másik képviselője arra emlékezett vissza, hogy az első győri strandfürdőt 1931-ben nyitották meg ezen a helyen, ami sajnos az elmúlt évtizedekben rossz állapotba került, fel kellett újítani. Az időkapszulába a felújítás támogatásáról hozott kormánydöntést teszi.

Gulyás egy Győr+ magazint helyezett az időkapszulába

Dézsi Csaba András polgármester arról beszélt: mindig öröm, ha jelentős fejlesztés történik a városban. A polgármester elmondta: nem akar ezzel a fejlesztéssel villogni, mivel az ezért folyó lobbizás még polgármesteri időszaka előtt történt meg nagyrészt. Kiemelte: Győr a folyók városa, és a győriek ezért mind tudnak úszni, és igényük is van az úszásra. De az úszás mellett az új komplexum lényege a szórakozás lesz, hiszen ez egy élményfürdő. (Úszni a látványtervek alapján leginkább a fedett uszodában lehet majd – a szerk.)

Azt mondta, nagyon fontos, hogy új gátrendszer is épül, ami megvédi az új strand egy részét az árvizektől.

A polgármester Győr város ezüst emlékérmét, illetve a 750. évfordulóra kiadott városi emlékérmet helyezte el az időkapszulában.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: ünnepnap ez a mai nap Győr és az egész térség számára, mivel egy olyan élményfürdő-park jön létre, aminek a térségben nincs párja, és az országban is kevés párja van. Ezután főleg arról beszélt, hogy milyen sikeres volt szerinte a Fidesz-kormányok elmúlt tíz éve. Gulyás az idókapszulába valamiért egy Győr+ hetilapot helyezett el.

Szólj hozzá!

Elpusztult a világ legidősebb orrszarvúja

A testét bebalzsamozzák és kiállítják egy tudományos múzeumban.

Már most keresnek ellenzéki szavazatszámlálókat a tavaszi választásokhoz

Minden szavazókörben tiszta választást szeretnének az ellenzéki pártok és a civilek.

Mint a filmekben: autóval üldözte, majd azzal árokba lökte haragosát Izsákfánál egy ámokfutó

A hátulról meglökős módszerrel akarta rendezni kettejük nézeteltérését.

Egy keresztes lovag 900 éves kardját találták meg Izraelben

Egy amatőr búvár talált rá régiségekre.

Márki-Zay Péter mégis létrehozna egy hetedik parlamenti frakciót a mozgalmának

Kérdés, hogy ebbe belemegy-e az összefogásban résztvevő hat ellenzéki párt.

Még kitart az enyhe idő

Csak este várható komolyabb felhőzet.

Bayer Zsolt: Ha Pintér Sándor és Kásler Miklós melegek, én is az vagyok

Nem mindennapi logikát láthatunk megcsillanni a képernyőn.

Igen előkelő helyen szerepel a Falco az európai kosárklubok ranglistáján

A szombathelyiek mind a három BL-ellenfelüket megelőzik.

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.

Másfél millió forintért ad tanácsot Dézsinek Győr kertvárosairól a választáson kétszer is elbukó bácsai fideszes

Morvay László már nem csak a Gazdasági Bizottságban való részvételéért kap pénzt a várostól: a kertvárosokat kell felmérnie Dézsi polgármesternek.

Szalmabála-gyújtogatót fogtak a vasi rendőrök

A férfi miatt hatszáz szalmabála égett le Duka közelében múlt héten.

A nyáron 13,1 százalékkal nőtt a beoltottak száma - na, nem nálunk: Ausztriában

„Az oltás megy az emberekhez” :Buszon, hajón, cirkuszban, templomban is oltanak, regisztráció nélkül.

Az ellenzék szerint a bebetonozás a cél, így nem vesznek részt a médiahatóság új elnökének kiválasztásában

Szerintük a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az NMHH vezetőjét.

Egy egész család élt a katalizátor-lopásokból Szombathelyen

Az ügyészség szerint itt az ideje bemenni a börtönbe egy kis gondolkodásra.

van még itt cikk a témában:

Másfél millió forintért ad tanácsot Dézsinek Győr kertvárosairól a választáson kétszer is elbukó bácsai fideszes

Morvay László már nem csak a Gazdasági Bizottságban való részvételéért kap pénzt a várostól: a kertvárosokat kell felmérnie Dézsi polgármesternek.

Mindenki nyugodjon meg, Szombathelyen nem fog drágulni a parkolás

Ugyanakkor továbbra is csak egy lakossági bérlet jár a belvárosi lakosoknak.

Tűz ütött ki egy győri lakásban

A tűzoltókat a Kovács Margit utcába riasztották.