Mától a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Fehér Buda 2021-05-05 12:14:00
Müller Cecília jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján.

Gál Kristóf, az országos rendőrfőkapitányság szóvivője emlékeztetett, hogy decemberben már beszámolt arról, hogy a kiberbűnözés elleni főosztály rémhírterjesztés miatt indított eljárásokat több emberrel szemben. Az egyikük olyan cikket publikált az interneten, amiről később megállapították, hogy alkalmas volt a járványügyi védekezés akadályozásra. Az ellene szóló nyomozást a rendőrök befejezték, az így készült iratokat vádemelési javaslatra adták át az ügyészégnek. Ezen kívül több, hasonló nyomozás is folyamatban van.

A rendőrök tegnap 527 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt, míg 63-an szegték meg a kijárási tilalmat. Jelenleg 24 796-an vannak hatósági házi karanténban.

Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján aztán bejelentette, hogy

mától a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni az eeszt.hu oldalon, így már három vakcinára lehet időpontot kérni a portálon keresztül.

Az országban eddig 4 millió 123 ezer 697 embert oltottak be, ez az ország lakosságának majdnem 43 százaléka. 2 millió 248 ezren megkapták a második oltásukat is. Tegnap 1130 új fertőzöttet regisztráltak, 4374-en vannak kórházban. Azt, hogy bármilyen ismétlő oltásra szükség lesz-e azt a jövő fogja eldönteni. Még rövid idő telt el az első oltások óta, folyamatosan figyelemmel kísérik, meddig tart egy-egy vakcina védelmi ideje.

Müller elmondta, hogy sokan érdeklődtek aziránt, hogy miért lehet az, hogy egy-egy oltás után nem tudnak ellenagyag termelődést mérni a szervezetben. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy

többféle, rendkívül bonyolult immunológiai folyamat folyik le a szervezetben az oltást követően.

Maga az ellenanyag száma erről nem ad elég információt, de a Magyarországon alkalmazott vakcinák mindegyike megvéd a vírus súlyos lefolyásától. Jelenleg hatféle vakcinát vetnek be nálunk, a Janssen féle, legújabb oltóanyagot az oltóbuszokon alkalmazzák, mert ebből csak egy dózist kell beadni.

Müller azt is megosztotta, hogy maga a járvány továbbra is a brit mutáns révén fertőz, eddig nem azonosították be az indiai mutánst nálunk.  Az országos tisztifőorvos szerint ez viszont csak idő kérdése, hiszen a környező országokban már megjelent a dupla mutáns. Annak ellenére, hogy az indiai dupla mutáció mindegyike a vírus tüskefehérjéjén következett be, egyelőre úgy tűnik, nem okoz súlyosabb megbetegedést a brit variánsnál, habár Müller szerint ez is komoly tüneteket tud produkálni. Ezt az mutatja jól, hogy tegnap még mindig 128 beteget veszítettünk el.

Az országos tisztifőorvos arra is kitért, hogy

nem ellenjavallat a vakcina beadása azok számára, akik három hónapon belül estek át a betegségen, főleg akkor, ha enyhe tünetek jelentkeztek nála. Müllert mindenkitől azt kérte, hogy erről az oltóorvosukkal is tárgyaljanak.

A tisztifőorvos szerint eddig 4,7 millióan regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon, közülük 80 százalék már meg is kapta a védőoltást. Folyamatosan nyitva van a regisztrációs felület, és az időpontfoglaló is a rendelkezésre áll. A kedden beérkezett Pfizer a második körös oltásra, és a 16-18 éves korosztály oltására fog elmenni. Müller egyelőre azt kéri, hogy regisztráljanak a fiatalok a saját védettségük, szabadságuk érdekében. Nekik várhatóan a jövő hét második felében, külön biztosítanak időpontfoglalási lehetőséget.

Müller elmondta, hogy tegnap elkezdődött a háziorvosok díjazása, az első összegeket kiutalták a praxisok felé. A márciusi, sokszor túlórában végzett oltásokat díjazták, 1305 praxis között osztottak el 92 millió forintot, átlagban ez 70 ezer forintot jelent. 

Müller újságírói kérdésekre elmondta, hogy van, ahol megint emelkedik a szennyvizekben az örökítőanyagok száma. Ennek az a magyarázata, hogy általában hetente, vagy hetente kétszer vesznek mintát, ezek a minták mozognak. Országosan viszont stagnálást észlelnek, különböző városokban nem egyenletes a szennyvizekben található az örökítőanyag mennyisége. A tisztifőorvos szintén kérdésre elmondta, hogy azok a fiatalok is regisztrálhatnak a védőoltásra, akik nemrég estek át a koronavírus-fertőzésen.

Szólj hozzá!

Hanga Ádám bajnok lett a Barcával

A jelenkor legjobb magyar kosarasa első spanyol bajnoki címét szerezte.

107 új fertőzött, 9 halott

A beoltottak száma 5 363 124 fő, közülük 4 271 990 fő már a második oltását is megkapta.

Egymással szembe ment két személyvonat Mosonmagyaróvár közelében

A balesetet végül sikerült elkerülni. Viszont Móvár és Hegyeshalom között vasút helyett pótlóbusz jár, késések várhatóak.

Holnap kezdődik a 8. Savaria Filmszemle és Konferencia Szombathelyen

A legjobbnak ítélt versenyfilmek vetítésével indul a program.

Elrohasztottuk az egykor sokmilliárdot érő MiG-eket, már eladni sem lehet őket

A hadrendből úgy vontuk ki az orosz vadászgépeket, hogy egyszerűen leparkoltunk velük a betonra.

Ókori freskókat fedeztek fel egy volt veronai mozi alatt

Beomlott mennyezet maradványait és egy tűzben elszenesedett fabútort is találtak.

Jön a kánikula!

Akár 32 fok is lehet.

Balesetveszélyes a kőszegi Fő tér, figyelmeztet az Összefogás Kőszegért Egyesület

Sárga ragasztószalaggal jelölték körbe a feltöredezett betonlapokat.

Jövő héten leáll az Audi

Malajzia tehet róla. Vagyis a koronavírus.

Kikerült néhány felvétel a vuhani laborból, amin denevérek láthatók

A kínai kormány pedig korábban tagadta, hogy a laborban valaha is voltak denevérek.

Az erdőirtás ellen kampányolók kaptak az idén "zöld Nobel-díjat"

A Goldman Környezetvédelmi Díj nyerteseit hétfőn jelentették be.

Sárvár is feltűnik a Magyar Turisztikai Ügynökség reklámfilmjében

Pár pillanat erejéig látható a fürdő egyik medencéje.

Ahogy az várható volt: megszavazta a parlament a melegellenes törvényt

Hiába tiltakoztak ellene, a kormánypártok és a Jobbik is megszavazta az orosz mintára írt, nyíltan melegellenes törvényjavaslatot.

Kínai zászlóvá alakított, vörös Fidesz-logót akasztott ki Szabó Tímea a parlamentben

„Nem a melegek veszélyesek a gyerekekre, hanem maguk” – mondta a homofób törvényjavaslatról a Párbeszéd társelnöke.

van még itt cikk a témában:

107 új fertőzött, 9 halott

A beoltottak száma 5 363 124 fő, közülük 4 271 990 fő már a második oltását is megkapta.

Jövő héten leáll az Audi

Malajzia tehet róla. Vagyis a koronavírus.

Egyre több teszten bukik ki, hogy a kínai oltás után nem jelentek meg antitestek

A beoltottak szerint nekik most csak a védettségbe vetett hit jutott.