Müller Cecília ledobta a bombát: be lehet vinni a nyunyókákat a bölcsődékbe és az óvodákba!

Fehér Buda 2021-05-03 12:09:11
Holnaptól regisztrálhatnak az oltásra a Magyarországon élő, de TAJ-számmal nem rendelkező külföldiek.

Gál Kristóf, az országos rendőrfőkapitányság szóvivője az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóját azzal kezdte, hogy emlékeztetett: pénteken átléptük a négymillió beoltottat, sok intézkedést így visszavonhattak, ám az általános járványvédelmi intézkedések továbbra is érvényben vannak. A védettségi igazolvány kiemelt jogvédelmet kapott, így a kártya közokiratnak minősül, ezért a hamisításáért akár öt éves börtönbüntetés is kiszabhatnak. 

Pénteken, szombaton és vasárnap 1966 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek olyan személyek ellen, akik nem viseltek maszkot, míg az elmúlt három napban 668-an szegték meg a kijárási tilalmat. A hétvégén egy ötödik kerületi pincehelyiségben és egy tizenharmadik kerületi lakásban intézkedtek a rendőrök egy-egy házibulin, mindkét helyszínen kettő emberrel szemben indítottak eljárást, míg a többi résztvevő ellen a kijárási tilalom megszegése és rendezvényrészvétel miatt indult eljárás. Jelenleg 27 386 ember van hatósági házi karanténban.

Müller Cecília bejelentette, hogy 4 millió 073 ezer 149 főt oltottak be legalább egyszer, míg 2 millió 077 ezer 160-an már teljesen beoltottak. Az országos tisztifőorvos szerint járványadatok folyamatosan, már tendenciózusan javulnak. Az elmúlt 24 órában 1219 új fertőzöttet találtak, az aktív betegek száma 228 ezer 002. 4872-en vannak kórházban, ezek a számok folyamatosan csökkennek, egyre kevesebben szenvednek súlyosan, habár 572-en továbbra is lélegeztetésre szorulnak. Müller kiemelte, hogy a járvány továbbra is zajlik, a kedvező fordulatot a védelmi intézkedések, és a védőoltások hozták el. „Az egyének védelme előbb-utóbb a közösség védelmét is fogja szolgálni”- tette hozzá. Müller elmondta, hogy tegnap 106 beteget elveszítettünk, továbbra is figyelnünk kell egymásra.

A tisztifőorvos megosztotta, hogy az oltópontokon mindig olyan védőoltás áll rendelkezésre, ami bent van az országban. A vakcinagazdálkodás rendkívül fontos feladat, hiszen a második oltásra meg kell őrizniük azokat a dózisokat, amivel ez lehetséges.

Holnap 334 ezer Pfizer-vakcina érkezik, egy része a pedagógusok második körös oltására fog elmenni.

Közben elkezdődtek az érettségi vizsgák is, a felügyelő tanárokat egy szombati napon fogják majd oltani, hogy ne ütközzön az oltás a vizsgákkal. 

A tisztifőorvos bejelentette, hogy a továbbiakban a Janssen vakcináját is fel tudják használni, ezeket az oltóbuszokon fogják bevetni, hiszen ez egy adagos vakcina, egyszerű alkalmazni. Emellett sokan érdeklődnek a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban. Müller szerint továbbra is lehetőség van arra, ha nem kapták kézhez ezeket az oltottak, akkor az ügyfélkapun keresztül jelezzék a problémát. Ezt megtehetik akár személyesen is, időpontfoglalás nélkül lehet a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügyeket intézni a helyi ügyfélkapukon. Itt az ügyintézők tudnak utána nézni annak, hogy esetleg hol akadtak el a kártyák, megtörtén-e a vakcina beadásáról szóló információk felvitele az elektronikus térbe. 

A tisztifőorvos elmondta, hogy 16-18 év közötti fiatalok is regisztrálhatnak már a védőoltásra, május 10-ét követő héten kezdik meg az ő oltásukat is. A szennyvízadatokból kiderül, hogy noha azt látjuk, hogy csökkent a szennyvízben a vírus örökítőanyag mértéke, a csökkenést követő stagnálást látnak a szakemberek.

Ez azt jelenti, hogy országos szinten megállt a csökkenés.

Müller szerint azonban nem lehet megállni, az oltási adataink kedvezőek, a lakosság 42 százaléka megkapta legalább az első vakcináját. Az országos tisztifőorvos mindenkitől azt kéri, ha felajánlják az oltás lehetőségét, akkor éljünk vele. 

Müller a tájékoztató vége felé bejelentette, hogy holnap egy nagyon fontos új dologgal bővül a járványvédelem, hiszen megnyílik a lehetőség a regisztrációra a TAJ-szám nélküli, Magyarországon élő külföldiek számára is. A tisztifőorvos szerint fontos dolog ez, hiszen a külföldi társaink velünk együtt élnek, és járványügyi szempontból ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a magyar állampolgárok. 
Eközben a Pfizer már benyújtotta azt a kérvényt az Európai Gyógyszerügynökség felé, amivel engedélyeztetnék a 12-15 közötti korosztályra is a vakcinájukat, Müller reméli, hamarosan itthon is be lehet majd oltani a fiatalabbakat. 

A tájékoztatója végén aztán Müller ledobta a bombát,

a tisztifőorvos ugyanis bejelentette, hogy a kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően, rendszeres, otthoni tisztítással be lehet vinni a bölcsődékbe és az óvodákba a nyunyókákat!

Gál ezek után nehezen tudott megszólalni, amit nevetés követett a stúdióban, de azért csak felolvasta az újságírói kérdéseket. Müller ezekre adott válaszaiból kiderült, hogy Magyarországon az időseket nagyon nagy százalékkal sikerült beoltani, ők a teljes védelmet élvezik. Ha be vannak oltva, akkor a higiénés szabályok betartása mellett nyugodtan találkozhatnak egymással. A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy lehetőség van arra, hogy korábban adassuk be az Astra Zeneca második adagját, habár a gyártó szerint a későbbi oltás nagyobb védelmet biztosít. Az előbbre hozott második oltás mindenkinek az oltóponton, az oltóorvosától kell kérnie. Müller azt kérte, hogy senki se hezitáljon a második oltás felvételekor, hiszen csak így alakulhat ki a tartós védelem.

Szólj hozzá!

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.