Müller Cecília: Elrendelem a tömeges oltást

Székely Zoárd 2021-04-23 12:52:00
Úgy véli, a nyitás csak és kizárólag az átoltottságnak köszönhető.

„A beoltottak száma meghaladta a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokozatához szükséges létszámot, így hatályba léphetnek holnaptól az új rendelkezések"

– jelentette be Kiss Róbert alezredes az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Megvan a 3,5 millió beoltott!

Néhány perce posztolta ki Orbán Viktor miniszterelnök, hogy hivatalosan is megvan a 3 és fél millió beoltott. A tegnapi bejelentések szerint, így egészen biztosan kinyithatnak szombaton a teraszok, amik az elmondottak alapján holnap akár már hajnali 5 órakor is nyithatnak és egészen este fél tízig maradhatnak nyitva. A kijárási korlátozás este 11-re módosul.

Az új rendelkezések értelmében a teraszok, a kerthelyiségek reggel 5 óra és 21:30 között lehetnek nyitva. A teraszokon a vendégeknek nem kell viselnie a maszkot, a belső területeken azonban igen, itt a megrendelés időtartamára, valamint a mellékhelyiségek használatáig lehet tartózkodni. Az üzemeltetőnek és az alkalmazottaknak kötelező a maszkot viselnie.

Továbbra is érvényben marad a maszkviselési kötelezettség, a rendezvényekre, szálláshelyekre, szabadidő létesítményekre, illetve a felsőoktatási intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések, valamint a kijárási tilalom.

„Az oltási program további ütemes folytatása érdekében a mai napon megnyitottuk az online időpontfoglaló rendszert"

– mondta György István államtitkár.

Mától minden regisztrált tud interneten időpontot foglalni az oltására

Pénteken megnyílt az online oltási időpontfoglaló, közölte a kormányzati tájékoztató portál. Mint írták: mostantól már minden még nem beoltott és érvényes regisztrációval rendelkező tud interneten időpontot foglalni az oltására. Egyúttal jelezték, hogy az időpontfoglaló most kifejezetten a jövő heti Sinopharm vakcinával történő oltásra van kinyitva.

Elmondása szerint a honlapot az elmúlt két napon tesztelték, mostantól mindenki, aki regisztrált, tud jelentkezni a felületen, egyelőre április 26, 27 és 28-i időpontokra. Aki itt regisztrál, azt Sinopharmmal fogják oltani, ebből érkezik egy nagyobb szállítmány a hétvége folyamán.

A foglaláskor ki tudjuk választani, a 101 helyszín közül melyik oltópontra mennénk (földrajzi megkötés nélkül), a sikeres foglalásról visszaigazoló email megy. Mindenki csak egy foglalást tud intézni, és a véglegesített foglalás nem módosítható.

„Még több mint 1,3 millió regisztrált vár oltásra"

– emelte ki az államtitkár.

Müller Cecília elmondta, hogy ismét léptünk egyet a járvány kezelésében, ami lehetővé teszi az óvatos és lassú nyitást.

„Az oltás további gyorsítási érdekében elrendelem a tömeges oltást a mai naptól"

– hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Hozzátette, mindez azért történik, hogy az emberek mind az oltópontokon, mind a háziorvosoknál nagyobb számban tudják felvenni a védőoltást, miután jelentős mennyiségben érkeznek oltópontok az országba.

Fotó: MTI

Első körben most 600 ezer Sinopharm vakcina érkezik, az oltásra várakozók így gyors ütemben fel tudják venni a védőoltást, és azt 35 százalékos oltottságot, amit ma elértünk növelni tudjuk. Az EU-ban csak Málta és Magyarország rendelkezik 30 százalék feletti átoltottsággal, az átlag 20 százalékon van.

Figyelmeztetett, hogy a járványnak nincs vége, a vírus még jelen van, a védelmi intézkedésekről nem szabad elfeledkeznünk, továbbra is be kell tartani a szabályokat.

„Egyetlen oltást követően már adtunk esélyt magunknak arra, hogy enyhe formában zajlódjon le a megbetegedés"

– mondta Müller, majd hozzátette, hogy az első és a második védőoltás beadását követően is lehetséges a fertőzés, egyetlen védőoltás sem nyújt 100 százalékos védettséget, de az ellenanyag termelése elindul, és sejtes immunitás képződik a szervezetben.

A Sinopharm vakcinájáról úgy nyilatkozott, hogy mivel ez egy elölt vakcina, nagyon sok antigént tartalmaz, és a virológusok azt várják tőle, hogy egy elnyúltabb védelmet fog biztosítani, és esetlegesen a variánsokkal szemben is védelmet nyújthat.

A Sinopharm 18 év felettieknek adható, akár krónikus betegeknek is, ha egyéb ellenjavallat nem áll fenn, azonban 

várandós kismamák számára nem alkalmas a kínai vakcina,

így a tisztifőorvos arra kéri őket, hogy ne foglaljanak rá időpontot, helyette az oltópontokon megkapják a Pfizer, vagy a Moderna vakcináját.

Fotó: MTI

Elmondása szerint mindenki örül annak, hogy kiülhetünk a teraszokra, ugyanakkor felhívta a figyelmet az egyéni felelősség fontosságára.

„Ez a nyitás csak és kizárólag az átoltottságnak köszönhető"

– hangsúlyozta Müller.

A tájékoztató végén Szent György-napja alkalmából (április 24.) köszönetet mondott a rendőrök járványügyben végzett munkájáért.

A HVG kérdésére válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, a jelenlegi vakcinák közül egyedül a Pfizer vakcinája teszi lehetővé, hogy 16 és 18 év közötti fiataloknak is beadhassák, de tudnak számos más egyéb vakcináról, amelyeket már klinikai hármas fázisban tesztelnek. 

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák