3706-tal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Fehér Buda 2021-04-18 11:13:00
Meghalt 205 beteg.

Meghalt 205, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 3706 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap, kiemelve: eddig 3 252 579 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 385 898-an már a második adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portálon azt írták: 750 508-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 25 184-re, a gyógyultaké 455 029-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 270 295. Kórházban 8445 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1051-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 47 751-en vannak, a mintavételek száma 5 124 731-re nőtt.

Közölték: a járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A magyar lakosság 33,3 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 17,9 százalékos átlaggal, azaz minden harmadik magyar ember már be van oltva. Most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon - hangsúlyozták. A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19-e után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad este 10 órától a kijárási tilalom is.

Hozzátették ugyanakkor, az oltási program előrehaladásával párhuzamosan közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is készülhetnek a nyitásra. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót - írták. Emlékeztettek arra, hogy a jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az ott tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen. Jelentős segítségnek nevezték, hogy a kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat, írja az MTI.

Hozzátették, április 19-én hétfőn kinyithatnak az óvodák, és az alsó tagozatosok is visszatérhetnek az iskolába. A felső tagozatban azonban marad az otthoni, digitális alapú oktatás, a felsős diákok a középiskolásokkal egy időben, május 10-én térhetnek vissza az iskolába. A felnőttképzésben szintén április 19-től ismét lehetséges a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása. A kormány emellett május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést, amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. A lépcsőzetes újraindítás első fokozatának intézkedései között megemlítették, hogy a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosult, az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva, és átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben. Nyitva lehetnek a fodrászatok, a kozmetikák és más szolgáltatók.

Szabadidős sporttevékenység - a kijárási tilalmon kívüli időszakban - továbbra is folytatható, másoktól legalább 1,5 méter távolság betartásával. A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Közölték: már a 4,2 milliót is meghaladja az oltásra regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Azt kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. "Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált" - írták.

Hangsúlyozták, hogy minden, Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Emlékeztettek arra, hogy az uniós beszerzésből öt gyártótól - Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac - várható 24 millió adag vakcina. Ezek közül eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt Magyarország. A Sinopharm-oltóanyagból eddig 1,1 millió adag érkezett, míg a Szputnyikból eddig 1,2 millió adagot szállítottak Magyarországra.

Az oltásra jelentkezett idősek 90 százaléka és a regisztrált 18-59 év közöttiek fele is már megkapta az oltást - jelezték. Közölték: a szakmai ajánlások szerint már a várandósok is kérhetik az oltást. Nekik szintén regisztrálniuk kell a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd a regisztrációt jelezniük kell a háziorvosnak, aki egyéni mérlegelés alapján dönt az olthatóságról és gondoskodik az oltás megszervezéséről. Az oltásra érkezőket arra kérik, hogy az időpontra pontosan érkezzenek a tumultus elkerüléséért. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben - írták. Hozzátették: a kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további családvédelmi intézkedéseken dolgozik és elindította a gazdaság-újraindítási akciótervet.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (136 773) és Pest megyében (104 648) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (42 107), Győr-Moson-Sopron (41 660) és Hajdú-Bihar megye (39 861). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (16 579).

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.

56-57 négyzetméteres ingatlanra futja 30 millió forintból most Szombathelyen

A vármegyeszékhelyek közül, az első két hónap tranzakciói alapján Békéscsabán kapható 30 millió forintból a legnagyobb alapterületű, 103 négyzetméteres használt lakás.