Új hidat is kellene építeni a Saághy István utca tervezett meghosszabbítása miatt Szombathelyen

Nagy Donát 2021-04-15 07:55:06
Most a kisebb utcákon kacsáznak az autók az összekötő út hiánya miatt, és egyelőre ez nem is fog változni.

Bár manapság egyre több szó esik Szombathely külső elkerülő útjáról, ami hol kisebb, hol nagyobb intenzitással készül, a városban közlekedők számára az általam önhatalmúlag belső elkerülőnek hívott útszakasz részleges hiánya is bosszantó lehet. De miről is van szó pontosan?

Példámban az Oladi lakótelepről szeretnénk eljutni, mondjuk a Szombathely Centernél lévő áruházakhoz. A lakótelepről úgy tűnik, az Olad-Kámon összekötő útra (hivatalosan ez a Muskátli utca) nem fog megépülni a kijárat, így egy kis kerülővel, az Olad városrész sarkán lévő körforgalom felé kell mennünk. A Vadász Étteremhez érve ismét egy körforgalomban találjuk magunkat, amiből jobbra az első kijáraton kifordulva, majd a szembejövők számára elsőbbséget adva balra az Öntő utcában haladunk tovább kicsit. Az első kereszteződésnél ismét elsőbbséget kell adni a balra befordulás előtt, így a Maros utcán haladunk pár másodpercig, aminek végén ismét elsőbbségadás után jobbra fordulva a Saághy István utca végén érkezünk az újabb körforgalomba.

A térkép bal oldalán látható "U" alakú kerülőt úsznák meg az autósok, ezzel három elsőbbségadással (és fékezéssel) kevesebb lenne a teendőjük.

Fotó: Google Térkép

Azaz 3-szor is meg kell állnunk, és elsőbbséget kell adnunk más autósoknak, noha ezt a kacskaringót kvázi fő útvonalként használják a legtöbben.

A megoldás terve ugyanakkor létezik, de a kormányzati elvonások (lásd: egészségügyi válságkezelés) időszakában nem sok esély van a megvalósításra a közeljövőben. Az elképzelés szerint a Vadász Étteremnél lévő körforgalom lenne összekötve a Saághy István utcával, utóbbi pedig szélesítést is kapna, hogy elbírja a forgalmat.

A képen látható autók mind az Öntő utcán kénytelenek folytatni az útjukat.

Fotó: Nagy Donát

A beruházáshoz új hidat is kellene építeni, amit akárhogy is nézünk: drága.

Fotó: Nagy Donát

A jelenlegi gyalogos híd elég ramaty állapotban van; egy szélesebb, az autókkal közös híd lehetne a megoldás.

Fotó: Nagy Donát

A legveszélyesebb kereszteződés a Maros utca és az Öntő utca találkozása, itt a STOP-tábla kötelező megállást is előír. Nagyon nehéz a Maros utcáról kifordulók dolga a rossz kilátás miatt.

Fotó: Nagy Donát

A Saághy István utca fő útvonalként folytatódna, egészen a körforgalomig. Az aszfaltréteg kopásnyoma jól szemlélteti, most merre halad a legtöbb autó.

Fotó: Nagy Donát

A Saághy István utcát nem olyan régen újraaszfaltozták, a kopóréteg meglepően jól bírja a strapát. A csatornafedelek azonban több centivel mélyebben vannak, kerülgetni kell őket, emiatt vélhetően újra hozzá kéne nyúlni az utcához.

Fotó: Nagy Donát

Az áruházak felől a Vadász Étterem felé tartó sofőrök közül sokan nem a Saághy István utcát választják, hanem az Öntő utcán hajtanak. Ezzel megúsznak két elsőbbségadást, viszont az út szélén parkoló autókat kerülgetniük kell; ha pedig szembe is érkezik valaki, azt el kell engedniük.

Fotó: Nagy Donát

A legtöbben a Saághy István utcáról a Maros utcába fordulnak be balra, majd innen jobbra az Öntő utcára, és mennek tovább a Vadász Étterem felé. Mindenhol elsőbbséget kell adni, hiába erősebb ezen a nyomvonalon a forgalom.

Fotó: Nagy Donát

A napokban azonban feltűnt, hogy egy magáningatlan épül a majdani útvonalon, ezért néhány kérdéssel a szombathelyi önkormányzathoz fordultam. Ők megnyugtattak, hogy a tervezett nyomvonal nem érinti az ingatlant, hiszen nem teljesen egyenesen haladna a megálmodott útszakasz.

A körforgalmat és a Saághy I. utca jelenleg zsákutcaként végződő szakaszát összekötő leendő nyomvonal a város rendezési terve szerint is közút, ami eleve kizárja, hogy ott bármi épüljön a burkolaton kívül. Optikailag valóban megtévesztő, de azon a szakaszon az út vonalvezetése egy „S" kanyart ír le, ahogyan ráfordul az építendő hídra, majd tovább becsatlakozik a Saághy István utca meglévő szakaszába

- olvasható a hivatal válaszában.

A körforgalomnak épülne egy negyedik kihajtó is, itt jelenleg csak egy földút árválkodik a közeli házhoz vezetve.

Fotó: Nagy Donát

Erre épülne meg a megálmodott út, ami a körforgalmat összeköti a Saághy István utcával. Az épülő magáningatlan nincsen útban.

Fotó: Nagy Donát

Addig is, amíg nem lesz pénz a terület rendezésére - amit az új híd építési költsége vélhetően rendesen megdob -, talán a sokak által használt útvonal kanyarodó főúttá táblázása segítene. Igaz, a megváltozott közlekedési rend - főleg a változtatás elején - rendkívül veszélyes lenne.

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.