A Schaeffler-beruházás miatt módosul Szombathely északi elkerülő útjának nyomvonala

Nagy Donát 2021-03-09 15:45:45
Ha minden út elkészül, fellélegezhet majd a város.

Szombathely egyik közismert közlekedési rákfenéje a város körüli körgyűrű részleges hiánya. Sem nyugati, sem északi oldalon nincsen lehetőség a megyeszékhely elkerülésére, így annak is be kell autóznia a városba, aki valójában nem is szeretne. Így az óriási dugókat az elmúlt pár évben mi is megismertük.

Az elkerülő tervezése, építése nagyon lassan halad, közben pedig a város fejlődik, változnak a körülmények.

A Vas megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztályán nemrég egy új határozatot függesztettek ki, ami a Szombathely és Kőszeg közötti
közúti kapcsolat, valamint a 87-89. számú főút még hiányzó, Szombathelytől északkeletre megálmodott szakaszának tervét módosítja.

A Kőszeg vagy Ausztria felől érkezők az "autómosós" körforgalomnál fordulhatnak el kelet felé, elkerülve a Metro áruház környéki dugókat. Az út másik vége az M86-os felüljárónál lesz.

Fotó: Google Utcakép

Ez lesz az az út, ami a Kőszeg felől, valamint az Ausztria irányából érkezőknek lehetőséget ad kelet felé kihajtani a körforgalomból - az új gyorsforgalmi út pedig a reptértől délre, és a Söpte felé vezető úton át csatlakozik majd rá az M86-os autóútra a "halálkörforgalom" melletti felüljárónál.

Facebook

(null)

Csakhogy a nemrég bejelentett új Schaeffler gyár és logisztikai központ éppen a nyomvonalra esik, amiatt az út tervét módosítani kell.

A Schaeffler Savaria Kft. keleti oldalán 14-15 ha nagyságú logisztikai központ fog megvalósulni, melyet a nyomvonalakkal nem érinthettek, ezért a környezetvédelmi engedéllyel rendelkező nyomvonalat el kellett tolni 50-60 méterrel

- írja a zöldhatóság.

Egyébként a tervek elég impozánsak, nagyságrendekkel lesz élhetőbb a város, ha minden megvalósul.

Ahogy azt már korábban megírtuk, a Sárvár felől érkező M86-os út már Zanat előtt el fog fordulni dél felé, ezzel tehermentesítve a mára rendkívül balesetveszélyessé vált 86-os és 87-es út közös szakaszát. Ez az a négysávos út, ami a Tesco előtt halad el, és ahol jelenleg még a vásárló sofőrök vegyülnek a kamionos tranzitforgalommal. Őket választja majd ketté az új beruházás.

Szombathely felszabadul: már Zanat előtt új nyomvonalat kap a M86-os autóút Körmend felé

A szombathelyi önkormányzat hivatalos oldalára került fel az a határozat, amelyben a város polgármestere jóváhagyja a tervezett útvonalat az M86-os bővítése kapcsán. A Nemény András (Éljen Szombathely!) szignójával ellátott határozathoz az útvonal rajzát is csatolták.

Ehhez épül még hozzá az északkeleti elkerülő, ami a Kőszeg és Ausztria felé igyekvőknek lesz nagy sebesség. Itt pedig a Metro áruház előtti dugóktól szabadulhatunk végre meg.

Fotó: Google Térkép

Már csak a várost nyugatról elkerülő út hiányzik, hogy a Körmend felől érkezőknek se kelljen bemenni a városba. Akkor már a Savaria Plázánál sem lenne mindennapos a káosz. Talán egyszer így is lesz.

Szólj hozzá!

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.