Maruzsa Zoltán: Nem kötelező hétfőn óvodába, vagy iskolába vinni a gyereket

Székely Zoárd 2021-04-15 14:06:00
200 ezer pedagógust oltottak be eddig.

„Tegnap az óvodákban a gyerekek 11%-a volt bent, a nyitástól azt várjuk, hogy az eddigi összevont csoportok helyett újra visszaálljanak a korábbi csoportok"

– mondta Maruzsa Zoltán oktatásügyi államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy az óvodában a részvétel nem kötelező, aki meg tudja oldani, az az intézményvezetővel egyeztetve otthon tarthatja a gyermekét.

„Arra számítunk, hogy az első időszakban a gyermekek fele-kétharmada megy majd óvodába, aztán ez fokozatosan növekszik"

– tette hozzá.

Az államtitkár megismételte, hogy április 19-től kezdődik a jelenléti oktatás az óvodák és az iskolák alsó évfolyamaiban, május 10-től pedig a felső tagozatosok számára is véget ér a digitális oktatás.

Maruzsa Zoltán: Minden készen áll az iskolanyitásra

mondta Maruzsa Zoltán oktatásügyi államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Maruzsa elismételte Orbán Viktor reggeli bejelentését, miszerint a 9-12. évfolyamban csak május 10-én térnek vissza jelenléti oktatásra. Elmondása szerint azokon a helyeken, ahol több megbetegedés is történt, ún. honvédségi mentesítés is történt.

Elmondása szerint javulnak a járványügyi adatok, egyre több a beoltott, ezért készen állnak a nyitásra. A regisztrált pedagógusok beoltása lényegében lezárult, a bölcsődei dolgozókkal együtt eddig több mint 200 ezer fő kapta meg az oltást.

Maruzsa kiemelte, hogy az alsósok esetében kisebb a kockázat, mert nincs szaktanári rendszer, valamint kisebb a fogékonyság a fertőzésre ebben az életkorban. Továbbá alsóban a digitális oktatás a legkevésbé hatékony.

Az óvodák és az iskolák a tanévkezdéstől márciusig látott rendhez térnek vissza, továbbra is kötelező lesz a fertőtlenítés és a lázmérés.

„A kormány képviseletében tegnap tárgyaltam a Nemzeti Pedagóguskarral és a pedagógus szakszervezettel, akik üdvözölték a döntéseket"

– emelte ki az államtitkár.

Maruzsa hangsúlyozta, ha valaki nem akarja, hogy a gyereke iskolába menjen, az iskolavezetők engedélyével erre is van lehetőség, amit biztosítanak a jogszabályok.

„Duplamunka nem várható el a tanároktól, nem lesz olyan, hogy a jelenléti oktatás után egy pedagógus megtartja majd online is az órát"

– hangsúlyozta Maruzsa.

Azt azonban hozzátette, hogy

aki több mint 250 órát hiányzik, annak osztályozóvizsgát kell tennie, ami a sikeres tanév feltétele.

A tanárok a tanulmányi rendszerben kiadják majd a feladatokat, amiket a szülők segítségével otthon feldolgozhatnak a távolmaradó gyerekek, a hiányzást viszont igazolt hiányzásként kell elismertetni.

„Nincs változás az oltási programban, a magyar hatékonyságok elkötelezettek abban, hogy csak biztonságos és hatékony vakcinát engednek alkalmazni"

– közölte Galgóczi Ágnes, az NNK osztályzetője.

Hozzátette, hogy a 18-59 éves regisztráltak közel fele már megkapta az oltást.

 

Fotó: MTI

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.