Ungár: "Ha Medgyessy Péter csinálta volna ezt, Szijjártó Péter már rövidnadrágban tartana sajtótájékoztatót egy folyóban"

Bazsó Bálint 2021-04-12 14:01:00
A kormány szerint igenis megéri elkölteni 540 milliárd forintot azért, hogy kínai cégek felépíthessék a Kínai Kommunista Párt befolyása alatt álló egyetemet.

Ungár Péter a sanghaji Fudan egyetem magyarországi kampuszáról kérdezte a kormányt az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén. 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a magyar kormány a magyar adófizetők pénzéből, kínai beruházókkal, vagyis teljesen kínai projektként építtetné fel a kampuszt, mintegy 540 milliárd forintból. 

Kiderült a Kína-szerelem oka: 540 milliárd forintos hitelt veszünk fel tőlük

A magyar kormány egy kínai állami óriásvállalattal szeretné megvalósítani a magyar felsőoktatás elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb beruházását, a sanghaji elitegyetem, a Fudan budapesti kampuszának építését - derül ki a Direkt36 által megszerzett kormányzati dokumentumokból a 444-en megjelent cikk szerint.

Ungár Péter felszólalásában felhívta a figyelmet, hogy "bár jónak is tűnhet a magyar tudománypolitika szempontjából" a Fudan egyetem magyarországi terjeszkedése, ugyanakkor hozzátette, az 540 milliárd forintos hitel azt is jelenti, hogy többet fognak erre költeni, mint a 2019-es magyar felsőoktatási büdzsére összesen".

Hogy ez ne legyen elég, az is kiderült, hogy a Ferencvárosba tervezett diákváros helyett épül meg, tehát ahelyett, hogy 

"a magyar közpénzt, magyar diákokra és magyar kollégiumokra költenék, a magyar közpénzt a Kínai Kommunista Párt egyetemére fogják költeni".

A Vas megyei LMP politikusa szerint ráadásul "egy külföldről finanszírozott és szervezett diplomataképzés jelentősen sérti a nemzeti szuverenitást".

Patai Mihály, az MNB alelnöke, Tuan Csie-lung, Kína budapesti nagykövete, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Csen Cse-min, a Fudan Egyetem rektorhelyettese, Windisch László, az MNB alelnöke és Li Feng, a Shanghai Museum igazgatóhelyettese a Magyarország és Kína közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulója alkalmából, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által szervezett rendezvényen a Budai Óvárosháza Bölcs Vár épületrészében 2019. június 18-án.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzátette: Ez az egyetemen több embert fognak képezni nemzetközi kapcsolatok néven, mint az összes többi magyarországi egyetemen összesen. Ezzel kapcsolatban feltette a kérdést:

"Az itt végző diákok részt fognak-e venni a magyar diplomáciai kar munkájában? Részt fognak, vagy részt tudnak-e venni az európai uniós és a NATO diplomáciai intézmények munkájában?"

Ungár szerint a kérdés azért lényeges, mert "2019-ben az egyetem chartájából kivette a Kínai Kommunista Párt a gondolat- és tudományszabadságot, cserébe viszont bekerült, hogy a marxizmus-leninizmus tanainak meg kell felelni, illetve az, hogy a Kínai Kommunista Párt érdekeit követni kell".

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Feltette a kérdést: Valóban Magyarország érdekét szolgálja-e egy ilyen egyetem működése? Felkészült-e az elhárítás arra a plusz teherre, hogy az ide érdekő kínai tanárokat, kínai diákokat és a velük érkező kínai titkosszolgálati szereplőket elhárítsa, feltérképezze, van-e egyáltalán megfelelő számú ember az elhárításban, aki beszél kínaiul - sorolta Ungár, aki azt is megkérdezte, hogy tudja-e garantálni a magyar kormány, hogy az egyetemen elhangozhat-e az, hogy Tienanmen tér, vagy hogy a kommunista terrornak hány áldozata van.

Értékelése szerint még a Fideszhez képest "rettentően magas szintje" a kettős mércének az, hogy a magyar kormány szerint nem sérti a szuverenitást az, hogy a Kínai Kommunista Párt által felügyelt egyetem a kommunista párt által felügyelt módon fog diplomataképzést fog folytatni hazánkban.

"Ha Medgyessy Péter csinálta volna ezt, Szijjártó Péter már rövidnadrágban tartana sajtótájékoztatót egy folyóban"

A kormány nevében Schanda Tamás államtitkár válaszolt, aki a kötelező "baloldal bevezette a tandíjat és eladósította a felsőoktatást" panelek hosszas elismétlése után "jó dolognak" nevezte, hogy az ország felsőoktatásában verseny van, hogy "megjelennek olyan intézmények, amelyek kiemelkedő eredményeket érnek el".

Hozzátette: A Fudan egy olyan egyetem, amire "büszkék lehetünk, hogy Kínán kívül először nálunk hoznak létre kampuszt".

Schanda szerint nemcsak érdekünk, hanem jól is járunk az egyetemmel.

Ungár Péter résztulajdonos az Ugytudjuk.hu-t kiadó gazdasági társaságban. 

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.