Csak idő kérdése, hogy újra pipáljon a Ság-hegy

ugytudjuk.hu 2021-04-11 13:17:12
Igaz, ez az idő esetünkben elég fontos tényező. Mivel nem mindegy, hogy 5, vagy 500, netán 5 millió év múlva következik be a kitörés a Kemenesalján. De már az is izgalmas, hogy egyáltalán szóba kerülhet egy kitörés.

Megijedni azért nem kell. A Magyar Tudományos Akadémia szakemberei nemrég egy publikációt tettek közzé, amelyben a magyar és a térségi, vulkanológiai helyzettel foglalkoztak. Elsősorban a Balaton-felvidék alvó óriásait vették szemügyre, de mint tudjuk, a Sümeg, a Somló és a Ság-hegy is ennek a vonulatnak a szerves része, maradványa.

Ebből következően sorsuk, történetük és talán jövőjük is hasonló. „Bármikor kitörhet egy vulkán Magyarország területén", ezt a meglepő kijelentést tették az MTA szakértői. Indoklás: a Kárpát-medence alatt mind­össze 70 kilométer vastag a kőzetburok, így könnyen a térség alá áramlik a föld felső köpenyének képlékeny, forró anyaga. Ez pedig a kőzetanyagok olvadásához, végül újabb vulkáni tevékenységhez vezethet.

Arra kerestük a választ, milyen folyamat idézhette elő térségünk alatt az elmúlt 1,5 millió–100 ezer évben a vulkánkitöréseket. Ezek ugyanis jelenleg is fennállhatnak, ami akár újabb vulkáni tevékenységhez vezethet

- fejtette ki Harangi Szabolcs, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője, a friss tanulmány egyik szerzője.

A 100 ezer évvel ezelőtti vulkáni működés olyan környezetben zajlott, ami most is jellemzi térségünket

- mondta.

De egy kitörés a Balaton-felvidéken mégsem valószínű. Oka, hogy 30-35 kilométer mélyen van a földkéreg és a földköpeny határa, ez alatt korábban jóval nagyobb mélységben zajlott a magma képződés az egykori kitörések előtt. A magmára nagy nyomás helyeződik a felette lévő szilárd kőzetek miatt, így nagyon nehezen tudna utat törni magának.

 A Balaton-felvidéken egyébként már hosszú idő, 2,5 millió év telt el a legutolsó kitörések óta, a tudomány jelenlegi állása szerint ezen a területen nem várható kitörés.

De nem mindenki gondolja így. Egyes kutatók szerint szlovákiai és erdélyi vulkánok jöhetnek szóba leginkább, ha lehetséges kitörésről beszélünk. A Ságot nem említik, de az tudvalevő, hogy a Pannon tengerből kiemelkedő vulkán hatalmas robbanásokat produkált, fokozatosan feltöltve a környezetét, egyúttal a tengert.

A Ság-hegy bazaltját már a rómaiak is bányászták, a Borostyánút és Savaria útjait ebből építették. A modern kori bányaművelés a 20. század elején kezdődött, és a kőzetanyag kimerüléséig, 1957-ig folytatódott.

Összességében mintegy 17 millió tonna követ termeltek ki. A geológiai képződmény ma tanúhegyként számon tartott és igazi szabadtéri látványosság. Ugyanis a bányászat miatt metszetként láthatók a kürtők, a feláramló, befagyott láva. Tehát mindaz, amit vulkánnak nevezünk.

A kutatók modelleztek is egy kitörést, persze a fantázia világában. Főszereplője a Badacsony. Az eseményt erős földrengések előzték meg, majd erős robbanások közepette lávaömlés indult. A hegy formája drasztikusan megváltozott, a hegyoldal tűzesőbe borult. A környéket ellepte a hamufelhő, a Balaton gőzfelhőbe borult.

A heves kitörés óriási pusztítással járt, alapvetően változott a táj képe. Egy másik forgatókönyv szerint a Balaton vize utat talált a beomlott vulkán kürtőjébe és hatalmas robbanást eredményezett (Krakatau-szindróma). Ez további eszkalációkat okozott, végképp élhetetlenné téve a környezetet.

De ettől szerencsére nem kell tartani, mivel a „pár millió év" nem civilizációs, hanem földtörténeti kérdés. De az ördög nem alszik. Aki járt Nápolyban, az érezhetett valamit az idő mulandóságából és játékából. Az itt élők szerint a nagy bizonyossággal tervezett jövő könnyen lehet váratlan jelenné. Életmódjukat is ehhez igazítják: bank alig van, kifőzde és étterem viszont több ezer.  

Mindenesetre a Ság-hegynek is van ideje várni. Sőt, csak erre van ideje. 

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.