Az elmúlt héten Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben csökkent a legnagyobb arányban a koronavírus-fertőzöttek száma

Fehér Buda 2021-04-08 14:02:00
Magyarországon az EU-s átlaghoz képest már duplaannyi embert oltottak be.

Kiss Róbert az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 466 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek olyan emberekkel szemben, akik nem viseltek maszkot. A rendőr alezredes kiemelte, hogy az elmúlt napon 200 alkalommal szegték meg a kijárási tilalmat. 46 612-en vannak hatósági házi karanténban, tegnap 6 200 esetben rendelték el a karantént. 

Müller Cecília elmondta, hogy az országban eddig 2 millió 608 ezer embert oltottak be idáig, így a magyar lakosság 26 százalék vált beoltottá. Az országos tisztifőorvos azt is bejelentette, hogy a Jansen oltóanyaga a jövő hétre várható, 28 ezer 800, egy adagos vektorvakcina érkezik Magyarországra. Müller kiemelte, hogy az uniós számokhoz képest nagyon jól állunk,

a mai nap elértük az uniós átlag dupláját, az Európai Unió tagállamaiban ugyanis átlagosan 13 százalékos az átoltottság. 

Mindeközben folytatódik az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók oltása, csütörtöktől vasárnapig, soron kívül, 100 ezer főt hívnak be. Müller felidézte, hogy az elmúlt napokban fő hír volt, hogy az AstraZenecával kapcsolatban állást foglalt az Európai Gyógyszerügynökség. A Gyógyszerügynökség kimondta, hogy lehet összefüggés a vakcina és a trombózis között, viszont továbbra is javasolt ennek az anyagnak a használata. Müller a tájékoztatón azt is megosztotta, hogy rendelkezésre állnak magyar információk is, ezek alapján kimondható, hogy Magyarországon eddig még nem okozott vérrögképződést az oltóanyag.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy 272  fertőzött hunyt el az elmúlt 24 órában, ez a szám még mindig magas.

Az elhunytak között vannak fiatalok is, Müller pedig kiemelte, hogy az elhunytak listáján hamarosan meg fog jelenni egy nyolc hónapos csecsemő is.

A kisbabát azonban nem a koronavírus győzte le, a gyermek meningococcus baktériummal fertőződött meg, ami agresszív lefolyású betegséghez vezetett. Magyarországon viszont minden olyan elhunyt nevét megjelenítik a listán, akik szervezetében a haláluk idején jelen volt a vírus, így történt ez a csecsemő esetében is. Müller szerint ez az eset is jól mutatja, hogy a koronavírussal egyidejűleg több más betegség is jelen van az országban.

Az országos tisztifőorvos azonban egy kis jó hírt is közölt, 13. héten történt egy kicsi csökkenés a heti új fertőzöttek tekintetében, ami Müller szerint egy kis bíztató jel. A héten 11 ezer 725-tel csökkent a beazonosított fertőzöttek száma, a fertőzöttek átlagéletkora 46 év. 3122 település érintett a járványban, ez az összes településünk 99 százaléka. Az egyes megyéket önmagukhoz hasonlítva az előző héthez képest a fertőzöttek száma a legnagyobb arányban Baranya megyében nőtt, itt 15 százalékos volt az ugrás. 

A legjelenetősebben Vas és Győr-Moson Sopron megyékben csökkent a fertőzöttek aránya,

Vasban 32 százalékkal, Győr-Moson-Sopronban 31 százalékkal csökkent a betegek száma.

Müller szerint ezek a számok is bizakodásra adnak okot, a napokban elérhetjük a platót, azt még viszont nem látni, hogy ez a szakasz meddig fog tartani. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.