„Ha én meleg vagyok és látni akarom ezt a szobrot, akkor kik ezek a nácik, hogy bedeszkázzák?"

Székely Zoárd 2021-04-02 09:42:00
Megkérdeztük az utca emberét, mi a véleménye a Mi Hazánk akciójáról.

Tavaly novemberben derült ki, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat által kezdeményezett ’Public Art’ című nyílt pályázatban szerepel egy Black Lives Matter nevű pályamű. Az alkotást Szalay Péter tervezte, amely egy térdelő, szivárványszínű Szabadság-szobrot, más néven Lady Liberty-t ábrázol, kezében egy Black Lives Matter felirattal. A IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina akkor úgy nyilatkozott, hogy szerinte Magyarországon is releváns egy olyan kiállítás, ami a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen emeli fel a szavát.

Már a külföldi sajtó is a ferencvárosi Black Lives Matter szoborral foglalkozik

Novemberben derült ki, hogy két hetes kiállítást terveznek Ferencvárosba, ami a Black Lives Matter mozgalomnak előtt hajtana fejet. A kiállítás ötletétől azonban elborult a kormánypárt agya, a külföldi lapok pedig azt írják, Orbán Viktor és a kormánya következő célpontja lehet a BLM szobor. A IX.

A szobor a tervek szerint április 1-től április 14-ig áll a Ferenc téren.

Maga a kezdeményezés persze óriási felháborodást váltott ki, főként a kormánypárti képviselők körében. Bayer Zsolt például egy blogbejegyzésben fogalmazta meg véleményét:

„Végre ez a nő is belefogott a lázas pótcselekvésbe, idióta semmittevésbe. Alig várjuk a szoboravatást. Már másnap le fogjuk dönteni a picsába!” 

Szerdán a Mi Hazánk Mozgalom sajtótájékoztatóján, amelyről a Mandiner számolt be, Toroczkai László azt ígérte, minden eszközt felhasználnak, hogy „ne maradhasson itt ez a szörnyalkotás", szerintük ugyanis 

„a szobor európai, fehér, heteroszexuális és keresztényellenes szimbólum”.

Szalay Péter: Prizma (2020) / 3D print, pla műanyag, méret: 100cm

Fotó: Tóth Dávid

A szobrot csütörtök délután adta át a ferencvárosi önkormányzat, ám nem sokáig csodálhatták az érdeklődők, ugyanis az Azonnali tudósítása szerint nagyjából egy órán belül

a Légió Hungária és a Mi Hazánk aktivistái egyszerűen bedeszkázták.

Mi is kíváncsiak voltunk a helyszínre és az utca emberének véleményére, ezért stábunk elindult a Ferenc térre, hogy feltérképezzük a járókelők reakcióit.

 
Ahogy a fotókon is látható, a falként funkcionáló deszkákat négy kereszt, valamint a Mi Hazánk figyelemfelkeltő szlogenjei is díszítik.

A szép idő miatt több tucatnyian tartózkodtak a téren, ám a szobor - pontosabban a „doboz" - látványa szintén számos érdeklődőt vonzott magához.

„Gyorsabbak voltak a vártnál, azt hittem, majd csak holnap lesz lerombolva az egész. Meglepődtem egyébként az ötleten, de alapvetően jó üzenetnek tartom, csak Magyarországon nem mindenki vevő rá, hiszen látjuk, milyen a fogadtatás"

– nyilatkozta lapunknak egy fiatal srác.


„Nem igazán értem az összefüggést, ami a szivárványszín és a Black Lives Matter mozgalom között van, de nem is foglalnék állást ebben a kérdésben, mert például azzal is egyetértek, hogy magas a feketék bűzőzési aránya Amerikában, aminek nincs köze George Floyd halálához"

– reagált kérdésünkre egy másik fiatalember.

A nézelődők többsége értetlenül, vagy felháborodva vette tudomásul, hogy a szélsőjobboldali aktivisták miatt nem tudják megtekinteni a műalkotást.

„Nagypéntek előtt egy nappal... ez azt jelenti, hogy a gyűlölet maximális fordulaton működik ebben az országban. A Mi Hazánk plakátjai szerint fehérellenes uszítás van. Kérdem én: hol van fehérellenes uszítás Magyarországon? Miért probléma ez egy országban, hogy vannak zsidók, cigányok és melegek? Milyen jogon kerítették körbe a szobrot ezekkel a deszkákkal? És mi lett volna akkor, ha a feszülettel történt volna ugyanez? Ha Magyarországon szabad véleménynyilvánítás van, akkor ezt kellene megtiltani. Ha én meleg vagyok és látni akarom ezt a szobrot, akkor kik ezek a nácik, hogy bedeszkázzák?

– felelte egy idős férfi.

 
Egy kisebb balhénak is szemtanúi lehettünk: az egyik pillanatban ugyanis egy fiatal fiú odalépett a „dobozhoz", majd határozott mozdulattal leszakította az egyik plakátot. Erre rögtön odaugrott egy szépkorú férfi, aki meglökte a fiatalembert, majd kitépte a kezéből a posztert és visszaragasztotta a helyére. A rendőrök azonnal közbeléptek és igazoltatták a két személyt.

 
Mint kiderült, nem sikerült túl jól a ragasztás, ugyanis néhány perccel később egy erősebb fuvallat szinte teljesen lefújta a deszkáról a plakátot.


Két motoros azonban, akik néhány perce csendben figyelték az eseményeket, gyorsan cselekedett és nekiláttak a szakszerű ragasztásnak.

 
Az idős úr, aki korábban nyilatkozott lapunknak, hangosan odakiáltott nekik:

„Ragasszátok csak vissza, a Jóisten majd újra letépi."

Megkérdeztük a helyszínen tartózkodó rendőröktől, hogy illegális-e a szobor elkerítése, valamint a deszkák eltávolítása, de csak annyit válaszoltak, hogy az atrocitások megelőzése az elsődleges cél.

Frissítés

Miután távoztunk a Ferenc térről, egy fekete ruhás ember leöntötte festékkel a szobrot. A Telex beszámolója szerint a rongálót elfogták, a területet rendőrségi szalaggal kerítették körbe és bűnügyi helyszínnek nyilvánították, így megközelíteni sem lehet már a deszkákkal „védett" műalkotást. A szobrot amúgy reggelre ledöntötték a Telex híre szerint. Ledöntötte a Légió Hungária nevű fajvédő, neonáci szervezet három tagja a ferencvárosi szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot a Ferenc téren. „Tegnap a baloldali városvezetés felállította, mi pedig ma reggel korábbi ígéreteinkhez híven lebontottuk. Természetesen a rendőrség azonnal cselekedett, a szobrot ledöntő Incze Bélát, Mozgalmunk vezetőségi tagját előállították.” – idézi a portál a tetteseket.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának munkatársai 2021. április 2-án 7 óra 30 perc körül észrevették, hogy egy férfi a IX. kerületben, a Ferenc téren felállított szobrot kétszer ököllel megütötte. A szobor az ütések következtében talapzatáról leesett és megrongálódott.

A 32 éves férfit a rendőrök a helyszínen elfogták, és a IX. Kerületi Rendőr-kapitányságra előállították; vele szemben garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt indult eljárás – írja a police.hu.

Szólj hozzá!

Elfogták a győri férfit, aki Kálmán Olgát zaklatta

Az 53 éves V.Gábort győri otthonában kapták el, miután édesanyja Facebook-profiljáról írt fenyegető üzeneteket a politikusnak.

A lebukás után elkobozták a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségijét

Fellebbezésnek nincs helye, de kérhetnek tárgyalást az érintettek.

Trump még mindig nem térhet vissza a Facebookra

A volt amerikai elnök közben el is indította saját kommunikációs platformját.

Rendesen hazavágta a főváros vasúti közlekedését a vihar

Felsővezeték-szakadás miatt több helyen is leállt a vasúti közlekedés.

Kétmilliárdból épít logisztikai raktárat Győrben egy osztrák nagyvállalat

Ezt a Gebrüder Weiss (GW) szállítmányozó és logisztikai cég délkelet-európai régiójának vezetője, Thomas Schauer jelentette be.

Visszavonták a másodfokú riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban erős szél veszélye miatt kiadott másodfokú riasztást, így Magyarország területén jelenleg nincs érvényben narancssárga riasztás.

Az FTC nyerte a Győri Audi ETO KC elleni zöld-fehér rangadót

Ez a kilenc gólos vereség a győri csapat bajnoki címébe is kerülhet.

Ősszel lesz az Ünnepi Könyvhét

A járványhelyzet miatt szeptember elejére tolják a könyvvásárt.

Vádemelést javasol a rendőrség Gődény Györggyel szemben

Ha minden igaz, rémhírterjesztésért felelhet.

Kiderült, miért halt meg Fülöp herceg

Sokan azt hitték, hogy az a fertőzés végzett vele, ami miatt kórházba is került.

Letartóztatták Fekete Dávidot

Házkutatás után a rendőrség őrizetbe vette az énekest.

Mai jó hír: Máris "felújítják" a hétéves Groupama Arénát

A kormány május 4-én megjelent rendelete szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítottak "egy Budapest közigazgatási területén elhelyezkedő" ingatlant - derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Egy magyar sofőr a hajnali, pinkafői baleset áldozata

Az autó áttért a szembe sávba, ahol egy kamion pótkocsijával ütközött.

Mától a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Müller Cecília jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján.

A jelenlegi Alaptörvényről is kérdezték a diákokat a történelemérettségiben

Athéni demokrácia, középkori építészet és Mátyás uralkodása bukkant fel a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében. Az egyik feladat teljes egészében a jelenlegi Alaptörvényről szól.

Pénteken nyitja a kapuit a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Ide is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni.

van még itt cikk a témában:

Rendesen hazavágta a főváros vasúti közlekedését a vihar

Felsővezeték-szakadás miatt több helyen is leállt a vasúti közlekedés.

Mai jó hír: Máris "felújítják" a hétéves Groupama Arénát

A kormány május 4-én megjelent rendelete szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítottak "egy Budapest közigazgatási területén elhelyezkedő" ingatlant - derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.