„Ha én meleg vagyok és látni akarom ezt a szobrot, akkor kik ezek a nácik, hogy bedeszkázzák?"

Székely Zoárd 2021-04-02 09:42:00
Megkérdeztük az utca emberét, mi a véleménye a Mi Hazánk akciójáról.

Tavaly novemberben derült ki, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat által kezdeményezett ’Public Art’ című nyílt pályázatban szerepel egy Black Lives Matter nevű pályamű. Az alkotást Szalay Péter tervezte, amely egy térdelő, szivárványszínű Szabadság-szobrot, más néven Lady Liberty-t ábrázol, kezében egy Black Lives Matter felirattal. A IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina akkor úgy nyilatkozott, hogy szerinte Magyarországon is releváns egy olyan kiállítás, ami a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen emeli fel a szavát.

Már a külföldi sajtó is a ferencvárosi Black Lives Matter szoborral foglalkozik

Novemberben derült ki, hogy két hetes kiállítást terveznek Ferencvárosba, ami a Black Lives Matter mozgalomnak előtt hajtana fejet. A kiállítás ötletétől azonban elborult a kormánypárt agya, a külföldi lapok pedig azt írják, Orbán Viktor és a kormánya következő célpontja lehet a BLM szobor. A IX.

A szobor a tervek szerint április 1-től április 14-ig áll a Ferenc téren.

Maga a kezdeményezés persze óriási felháborodást váltott ki, főként a kormánypárti képviselők körében. Bayer Zsolt például egy blogbejegyzésben fogalmazta meg véleményét:

„Végre ez a nő is belefogott a lázas pótcselekvésbe, idióta semmittevésbe. Alig várjuk a szoboravatást. Már másnap le fogjuk dönteni a picsába!” 

Szerdán a Mi Hazánk Mozgalom sajtótájékoztatóján, amelyről a Mandiner számolt be, Toroczkai László azt ígérte, minden eszközt felhasználnak, hogy „ne maradhasson itt ez a szörnyalkotás", szerintük ugyanis 

„a szobor európai, fehér, heteroszexuális és keresztényellenes szimbólum”.

Szalay Péter: Prizma (2020) / 3D print, pla műanyag, méret: 100cm

Fotó: Tóth Dávid

A szobrot csütörtök délután adta át a ferencvárosi önkormányzat, ám nem sokáig csodálhatták az érdeklődők, ugyanis az Azonnali tudósítása szerint nagyjából egy órán belül

a Légió Hungária és a Mi Hazánk aktivistái egyszerűen bedeszkázták.

Mi is kíváncsiak voltunk a helyszínre és az utca emberének véleményére, ezért stábunk elindult a Ferenc térre, hogy feltérképezzük a járókelők reakcióit.

 
Ahogy a fotókon is látható, a falként funkcionáló deszkákat négy kereszt, valamint a Mi Hazánk figyelemfelkeltő szlogenjei is díszítik.

A szép idő miatt több tucatnyian tartózkodtak a téren, ám a szobor - pontosabban a „doboz" - látványa szintén számos érdeklődőt vonzott magához.

„Gyorsabbak voltak a vártnál, azt hittem, majd csak holnap lesz lerombolva az egész. Meglepődtem egyébként az ötleten, de alapvetően jó üzenetnek tartom, csak Magyarországon nem mindenki vevő rá, hiszen látjuk, milyen a fogadtatás"

– nyilatkozta lapunknak egy fiatal srác.


„Nem igazán értem az összefüggést, ami a szivárványszín és a Black Lives Matter mozgalom között van, de nem is foglalnék állást ebben a kérdésben, mert például azzal is egyetértek, hogy magas a feketék bűzőzési aránya Amerikában, aminek nincs köze George Floyd halálához"

– reagált kérdésünkre egy másik fiatalember.

A nézelődők többsége értetlenül, vagy felháborodva vette tudomásul, hogy a szélsőjobboldali aktivisták miatt nem tudják megtekinteni a műalkotást.

„Nagypéntek előtt egy nappal... ez azt jelenti, hogy a gyűlölet maximális fordulaton működik ebben az országban. A Mi Hazánk plakátjai szerint fehérellenes uszítás van. Kérdem én: hol van fehérellenes uszítás Magyarországon? Miért probléma ez egy országban, hogy vannak zsidók, cigányok és melegek? Milyen jogon kerítették körbe a szobrot ezekkel a deszkákkal? És mi lett volna akkor, ha a feszülettel történt volna ugyanez? Ha Magyarországon szabad véleménynyilvánítás van, akkor ezt kellene megtiltani. Ha én meleg vagyok és látni akarom ezt a szobrot, akkor kik ezek a nácik, hogy bedeszkázzák?

– felelte egy idős férfi.

 
Egy kisebb balhénak is szemtanúi lehettünk: az egyik pillanatban ugyanis egy fiatal fiú odalépett a „dobozhoz", majd határozott mozdulattal leszakította az egyik plakátot. Erre rögtön odaugrott egy szépkorú férfi, aki meglökte a fiatalembert, majd kitépte a kezéből a posztert és visszaragasztotta a helyére. A rendőrök azonnal közbeléptek és igazoltatták a két személyt.

 
Mint kiderült, nem sikerült túl jól a ragasztás, ugyanis néhány perccel később egy erősebb fuvallat szinte teljesen lefújta a deszkáról a plakátot.


Két motoros azonban, akik néhány perce csendben figyelték az eseményeket, gyorsan cselekedett és nekiláttak a szakszerű ragasztásnak.

 
Az idős úr, aki korábban nyilatkozott lapunknak, hangosan odakiáltott nekik:

„Ragasszátok csak vissza, a Jóisten majd újra letépi."

Megkérdeztük a helyszínen tartózkodó rendőröktől, hogy illegális-e a szobor elkerítése, valamint a deszkák eltávolítása, de csak annyit válaszoltak, hogy az atrocitások megelőzése az elsődleges cél.

Frissítés

Miután távoztunk a Ferenc térről, egy fekete ruhás ember leöntötte festékkel a szobrot. A Telex beszámolója szerint a rongálót elfogták, a területet rendőrségi szalaggal kerítették körbe és bűnügyi helyszínnek nyilvánították, így megközelíteni sem lehet már a deszkákkal „védett" műalkotást. A szobrot amúgy reggelre ledöntötték a Telex híre szerint. Ledöntötte a Légió Hungária nevű fajvédő, neonáci szervezet három tagja a ferencvárosi szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot a Ferenc téren. „Tegnap a baloldali városvezetés felállította, mi pedig ma reggel korábbi ígéreteinkhez híven lebontottuk. Természetesen a rendőrség azonnal cselekedett, a szobrot ledöntő Incze Bélát, Mozgalmunk vezetőségi tagját előállították.” – idézi a portál a tetteseket.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának munkatársai 2021. április 2-án 7 óra 30 perc körül észrevették, hogy egy férfi a IX. kerületben, a Ferenc téren felállított szobrot kétszer ököllel megütötte. A szobor az ütések következtében talapzatáról leesett és megrongálódott.

A 32 éves férfit a rendőrök a helyszínen elfogták, és a IX. Kerületi Rendőr-kapitányságra előállították; vele szemben garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt indult eljárás – írja a police.hu.

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.