„Ha én meleg vagyok és látni akarom ezt a szobrot, akkor kik ezek a nácik, hogy bedeszkázzák?"

Székely Zoárd 2021-04-02 09:42:00
Megkérdeztük az utca emberét, mi a véleménye a Mi Hazánk akciójáról.

Tavaly novemberben derült ki, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat által kezdeményezett ’Public Art’ című nyílt pályázatban szerepel egy Black Lives Matter nevű pályamű. Az alkotást Szalay Péter tervezte, amely egy térdelő, szivárványszínű Szabadság-szobrot, más néven Lady Liberty-t ábrázol, kezében egy Black Lives Matter felirattal. A IX. kerület polgármestere, Baranyi Krisztina akkor úgy nyilatkozott, hogy szerinte Magyarországon is releváns egy olyan kiállítás, ami a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen emeli fel a szavát.

Már a külföldi sajtó is a ferencvárosi Black Lives Matter szoborral foglalkozik

Novemberben derült ki, hogy két hetes kiállítást terveznek Ferencvárosba, ami a Black Lives Matter mozgalomnak előtt hajtana fejet. A kiállítás ötletétől azonban elborult a kormánypárt agya, a külföldi lapok pedig azt írják, Orbán Viktor és a kormánya következő célpontja lehet a BLM szobor. A IX.

A szobor a tervek szerint április 1-től április 14-ig áll a Ferenc téren.

Maga a kezdeményezés persze óriási felháborodást váltott ki, főként a kormánypárti képviselők körében. Bayer Zsolt például egy blogbejegyzésben fogalmazta meg véleményét:

„Végre ez a nő is belefogott a lázas pótcselekvésbe, idióta semmittevésbe. Alig várjuk a szoboravatást. Már másnap le fogjuk dönteni a picsába!” 

Szerdán a Mi Hazánk Mozgalom sajtótájékoztatóján, amelyről a Mandiner számolt be, Toroczkai László azt ígérte, minden eszközt felhasználnak, hogy „ne maradhasson itt ez a szörnyalkotás", szerintük ugyanis 

„a szobor európai, fehér, heteroszexuális és keresztényellenes szimbólum”.

Szalay Péter: Prizma (2020) / 3D print, pla műanyag, méret: 100cm

Fotó: Tóth Dávid

A szobrot csütörtök délután adta át a ferencvárosi önkormányzat, ám nem sokáig csodálhatták az érdeklődők, ugyanis az Azonnali tudósítása szerint nagyjából egy órán belül

a Légió Hungária és a Mi Hazánk aktivistái egyszerűen bedeszkázták.

Mi is kíváncsiak voltunk a helyszínre és az utca emberének véleményére, ezért stábunk elindult a Ferenc térre, hogy feltérképezzük a járókelők reakcióit.

 
Ahogy a fotókon is látható, a falként funkcionáló deszkákat négy kereszt, valamint a Mi Hazánk figyelemfelkeltő szlogenjei is díszítik.

A szép idő miatt több tucatnyian tartózkodtak a téren, ám a szobor - pontosabban a „doboz" - látványa szintén számos érdeklődőt vonzott magához.

„Gyorsabbak voltak a vártnál, azt hittem, majd csak holnap lesz lerombolva az egész. Meglepődtem egyébként az ötleten, de alapvetően jó üzenetnek tartom, csak Magyarországon nem mindenki vevő rá, hiszen látjuk, milyen a fogadtatás"

– nyilatkozta lapunknak egy fiatal srác.


„Nem igazán értem az összefüggést, ami a szivárványszín és a Black Lives Matter mozgalom között van, de nem is foglalnék állást ebben a kérdésben, mert például azzal is egyetértek, hogy magas a feketék bűzőzési aránya Amerikában, aminek nincs köze George Floyd halálához"

– reagált kérdésünkre egy másik fiatalember.

A nézelődők többsége értetlenül, vagy felháborodva vette tudomásul, hogy a szélsőjobboldali aktivisták miatt nem tudják megtekinteni a műalkotást.

„Nagypéntek előtt egy nappal... ez azt jelenti, hogy a gyűlölet maximális fordulaton működik ebben az országban. A Mi Hazánk plakátjai szerint fehérellenes uszítás van. Kérdem én: hol van fehérellenes uszítás Magyarországon? Miért probléma ez egy országban, hogy vannak zsidók, cigányok és melegek? Milyen jogon kerítették körbe a szobrot ezekkel a deszkákkal? És mi lett volna akkor, ha a feszülettel történt volna ugyanez? Ha Magyarországon szabad véleménynyilvánítás van, akkor ezt kellene megtiltani. Ha én meleg vagyok és látni akarom ezt a szobrot, akkor kik ezek a nácik, hogy bedeszkázzák?

– felelte egy idős férfi.

 
Egy kisebb balhénak is szemtanúi lehettünk: az egyik pillanatban ugyanis egy fiatal fiú odalépett a „dobozhoz", majd határozott mozdulattal leszakította az egyik plakátot. Erre rögtön odaugrott egy szépkorú férfi, aki meglökte a fiatalembert, majd kitépte a kezéből a posztert és visszaragasztotta a helyére. A rendőrök azonnal közbeléptek és igazoltatták a két személyt.

 
Mint kiderült, nem sikerült túl jól a ragasztás, ugyanis néhány perccel később egy erősebb fuvallat szinte teljesen lefújta a deszkáról a plakátot.


Két motoros azonban, akik néhány perce csendben figyelték az eseményeket, gyorsan cselekedett és nekiláttak a szakszerű ragasztásnak.

 
Az idős úr, aki korábban nyilatkozott lapunknak, hangosan odakiáltott nekik:

„Ragasszátok csak vissza, a Jóisten majd újra letépi."

Megkérdeztük a helyszínen tartózkodó rendőröktől, hogy illegális-e a szobor elkerítése, valamint a deszkák eltávolítása, de csak annyit válaszoltak, hogy az atrocitások megelőzése az elsődleges cél.

Frissítés

Miután távoztunk a Ferenc térről, egy fekete ruhás ember leöntötte festékkel a szobrot. A Telex beszámolója szerint a rongálót elfogták, a területet rendőrségi szalaggal kerítették körbe és bűnügyi helyszínnek nyilvánították, így megközelíteni sem lehet már a deszkákkal „védett" műalkotást. A szobrot amúgy reggelre ledöntötték a Telex híre szerint. Ledöntötte a Légió Hungária nevű fajvédő, neonáci szervezet három tagja a ferencvárosi szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot a Ferenc téren. „Tegnap a baloldali városvezetés felállította, mi pedig ma reggel korábbi ígéreteinkhez híven lebontottuk. Természetesen a rendőrség azonnal cselekedett, a szobrot ledöntő Incze Bélát, Mozgalmunk vezetőségi tagját előállították.” – idézi a portál a tetteseket.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályának munkatársai 2021. április 2-án 7 óra 30 perc körül észrevették, hogy egy férfi a IX. kerületben, a Ferenc téren felállított szobrot kétszer ököllel megütötte. A szobor az ütések következtében talapzatáról leesett és megrongálódott.

A 32 éves férfit a rendőrök a helyszínen elfogták, és a IX. Kerületi Rendőr-kapitányságra előállították; vele szemben garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt indult eljárás – írja a police.hu.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.