Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara: Nem igaz, hogy ne tennénk meg mindent a nehéz helyzetbe került szépségipari vállalkozókért

Farkas Bazsi 2021-04-01 16:08:00
A főtitkár korábbi cikkünkre reagálva azt írja, hogy keveslik, határozatlannak és folyamatosan elkésettnek tartják a kormányzati kompenzációs intézkedéseket.

A napokban írtam egy cikket azzal kapcsolatban, hogy a Kormány megint olyan megoldással élt, és záratta be a szépségipari vállalkozások üzleteit, amivel a vállalkozók sorsát tette kilátástalanná. A teljes zárás mellé ugyanis nem párosul állami anyagi segítség, így a fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök, masszőrök ki tudja meddig kell, hogy kuncsaft nélkül, a tartalékaikat felélve kell, hogy éljenek.

A kormány most éppen a szépségipari kisvállalkozókat hagyja kivérezni

Március 8-án léptette életbe a kormány a jelenleg is érvényben lévő szigorításokat. Ezek szerint a szépségiparnak is be kellett zárnia. Vagyis a fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök nem fogadhatnak vendégeket. Pedig ha valahol nem tombzódtak eddig sem az emberek, akkor azok éppen a kozmetikusok és a műkörmösök voltak, ahol adott időben csupán egy-egy vendég szokott tartózkodni.

Cikkünk megjelenése után levelet küldött a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára Balogh Károly Zsolt. A levelet most változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Szerkesztő Úr,
Kedves Farkas Bazsi,

Köszönjük, hogy ilyen alaposan és lelkiismeretesen foglakozik az ugytudjuk.hu a szépségiparban vállalkozók helyzetével (is). A cikk helytállóan, részletesen és jórészt a kamarai véleménnyel megegyezően taglalja a kialakult helyzetet és a lehetséges megoldásokat.

Kizárólag - és talán érthető módon - azzal nem tudunk azonosulni, hogy a kamara vezetői és munkatársai ne tennének meg mindent a nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére. Mindent, ami módjukban áll, és ameddig a kamarai kompetencia engedi. 

2020 márciusától a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztségviselői és munkatársai több mint ezer vállalkozási panaszt, észrevételt és véleményt fogadtak, összesítettek, dolgoztak javaslattá és továbbítottak az MKIK, az ITM illetve az „operatív törzs” irányában, sürgetve a kormányzati intézkedések következtében veszteségeket elszenvedő, bevételeiket vesztő vállalkozások lehetőleg minél teljesebb kompenzálását. 

Ezt az álláspontot médiacsatornáinkon is határozottan képviseltük: a mai napig, ezekben az órákban is tucatjával fordulnak ezért hozzánk a vállalkozások segítségünket, közreműködésünket kérve. Kollégáim lelkiismeretesen és empátiával dolgozva, mindent megtesznek, ami emberileg és szakmailag lehetséges: minket is rendkívül elkeserít az ezernyi bajba jutott, helyzetét kilátástalannak vagy rendkívül súlyosnak megélő vállalkozó (és alkalmazottainak) sorsa. Ezért is indítottunk „Tegyünk együtt – egymásért!” címmel megyei szintű kampányt is, melyet hamarosan követ a „heti egy helyi – vas megyei” kampányunk, – ugyancsak a megyében élő kisvállalkozók megsegítése érdekében.

A cikk vélhetően az MKIK illetve annak vezetője, Parragh László nyilatkozataira, illetve az azokból kiragadott félmondatokra céloz.

Tisztelettel szeretném jelezni, hogy a „kamara”, azaz a helyi szinten is értelmezhető Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztségviselői és munkatársai számos alkalommal és fórumon, nem csak hivatalos csatornákon, hanem média-nyilvánosan is jelezték az elmúlt évben, hogy keveslik, határozatlannak és folyamatosan elkésettnek tartják a kormányzati kompenzációs intézkedéseket. A VMKIK, azaz a „kamara” helyi, megyei szinten mit tehet ennél többet? Nem vagyunk politikai döntéshozók, a jogilag önálló MKIK kifogásolt kommunikációját pedig adott esetben legfeljebb mi is kritizálni, de érdemben befolyásolni csak kevésbé tudjuk.

Mi azt reméljük, hogy érvekkel alátámasztott szakmai „nyomásunknak” az eddigieknél is több sikere lesz (hiszen számos jó irányú döntés azért ennek – is – az eredménye), de a járványkezelés – gazdasági – vonatkozásai, a kapcsolatos döntéshozatal egyértelműen nem kamarai, hanem politikai felelősség, amit normális demokráciában az országgyűlési képviselőkön lehet/kell számon kérni.
Mi azt reméljük, hogy a vállalkozók bizalma irányunkban nehéz helyzetük ellenére (vagy éppen azért is) megmarad, továbbra is a kamarához fordulnak segítségért, ahogy eddig tették, mi pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk az ő minél teljesebb és naprakészebb tájékoztatásuk, észrevételeik döntéshozók felé való becsatornázása érdekében.
 

Munkájukhoz további sok sikert, kitartást és jó egészséget kívánunk! 

Szívélyes üdvözlettel

 Balogh Károly Zsolt
Főtitkár
Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.