Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara: Nem igaz, hogy ne tennénk meg mindent a nehéz helyzetbe került szépségipari vállalkozókért

Farkas Bazsi 2021-04-01 16:08:00
A főtitkár korábbi cikkünkre reagálva azt írja, hogy keveslik, határozatlannak és folyamatosan elkésettnek tartják a kormányzati kompenzációs intézkedéseket.

A napokban írtam egy cikket azzal kapcsolatban, hogy a Kormány megint olyan megoldással élt, és záratta be a szépségipari vállalkozások üzleteit, amivel a vállalkozók sorsát tette kilátástalanná. A teljes zárás mellé ugyanis nem párosul állami anyagi segítség, így a fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök, masszőrök ki tudja meddig kell, hogy kuncsaft nélkül, a tartalékaikat felélve kell, hogy éljenek.

A kormány most éppen a szépségipari kisvállalkozókat hagyja kivérezni

Március 8-án léptette életbe a kormány a jelenleg is érvényben lévő szigorításokat. Ezek szerint a szépségiparnak is be kellett zárnia. Vagyis a fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök nem fogadhatnak vendégeket. Pedig ha valahol nem tombzódtak eddig sem az emberek, akkor azok éppen a kozmetikusok és a műkörmösök voltak, ahol adott időben csupán egy-egy vendég szokott tartózkodni.

Cikkünk megjelenése után levelet küldött a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára Balogh Károly Zsolt. A levelet most változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Szerkesztő Úr,
Kedves Farkas Bazsi,

Köszönjük, hogy ilyen alaposan és lelkiismeretesen foglakozik az ugytudjuk.hu a szépségiparban vállalkozók helyzetével (is). A cikk helytállóan, részletesen és jórészt a kamarai véleménnyel megegyezően taglalja a kialakult helyzetet és a lehetséges megoldásokat.

Kizárólag - és talán érthető módon - azzal nem tudunk azonosulni, hogy a kamara vezetői és munkatársai ne tennének meg mindent a nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére. Mindent, ami módjukban áll, és ameddig a kamarai kompetencia engedi. 

2020 márciusától a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztségviselői és munkatársai több mint ezer vállalkozási panaszt, észrevételt és véleményt fogadtak, összesítettek, dolgoztak javaslattá és továbbítottak az MKIK, az ITM illetve az „operatív törzs” irányában, sürgetve a kormányzati intézkedések következtében veszteségeket elszenvedő, bevételeiket vesztő vállalkozások lehetőleg minél teljesebb kompenzálását. 

Ezt az álláspontot médiacsatornáinkon is határozottan képviseltük: a mai napig, ezekben az órákban is tucatjával fordulnak ezért hozzánk a vállalkozások segítségünket, közreműködésünket kérve. Kollégáim lelkiismeretesen és empátiával dolgozva, mindent megtesznek, ami emberileg és szakmailag lehetséges: minket is rendkívül elkeserít az ezernyi bajba jutott, helyzetét kilátástalannak vagy rendkívül súlyosnak megélő vállalkozó (és alkalmazottainak) sorsa. Ezért is indítottunk „Tegyünk együtt – egymásért!” címmel megyei szintű kampányt is, melyet hamarosan követ a „heti egy helyi – vas megyei” kampányunk, – ugyancsak a megyében élő kisvállalkozók megsegítése érdekében.

A cikk vélhetően az MKIK illetve annak vezetője, Parragh László nyilatkozataira, illetve az azokból kiragadott félmondatokra céloz.

Tisztelettel szeretném jelezni, hogy a „kamara”, azaz a helyi szinten is értelmezhető Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztségviselői és munkatársai számos alkalommal és fórumon, nem csak hivatalos csatornákon, hanem média-nyilvánosan is jelezték az elmúlt évben, hogy keveslik, határozatlannak és folyamatosan elkésettnek tartják a kormányzati kompenzációs intézkedéseket. A VMKIK, azaz a „kamara” helyi, megyei szinten mit tehet ennél többet? Nem vagyunk politikai döntéshozók, a jogilag önálló MKIK kifogásolt kommunikációját pedig adott esetben legfeljebb mi is kritizálni, de érdemben befolyásolni csak kevésbé tudjuk.

Mi azt reméljük, hogy érvekkel alátámasztott szakmai „nyomásunknak” az eddigieknél is több sikere lesz (hiszen számos jó irányú döntés azért ennek – is – az eredménye), de a járványkezelés – gazdasági – vonatkozásai, a kapcsolatos döntéshozatal egyértelműen nem kamarai, hanem politikai felelősség, amit normális demokráciában az országgyűlési képviselőkön lehet/kell számon kérni.
Mi azt reméljük, hogy a vállalkozók bizalma irányunkban nehéz helyzetük ellenére (vagy éppen azért is) megmarad, továbbra is a kamarához fordulnak segítségért, ahogy eddig tették, mi pedig minden tőlünk telhetőt megteszünk az ő minél teljesebb és naprakészebb tájékoztatásuk, észrevételeik döntéshozók felé való becsatornázása érdekében.
 

Munkájukhoz további sok sikert, kitartást és jó egészséget kívánunk! 

Szívélyes üdvözlettel

 Balogh Károly Zsolt
Főtitkár
Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Szólj hozzá!

Egy meseszámot is kihúztak a mai ötös lottó sorsoláson

Mesébe illő nyereményekhez ez a minimum.

Kisebb tűz keletkezett egy családi ház konyhájában Szombathelyen

A Tarcsa utcában volt dolguk a helyi tűzoltóknak.

A Szülői Hang szerint nincs garancia arra, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19-i nyitása biztonságos

A szülőknek a jogszabály alapján lehetőségük van arra, hogy a gyermekeiket otthon tartsák, ha pedig már nem tudnak további mulasztást igazolni, akkor kérhetik az intézmény igazgatójától, hogy igazolja a hiányzást.

A legősibb ismert európai térképet találhatták meg Franciaországban

Egy hatalmas kőlapon tűntek fel az ismerős vonalak.

Teljesen szétdöntött egy boltot egy varánusz Thaiföldön

A 180 centis hüllő Bangkok közelében hozta rá a frászt a vásárlókra, valószínűleg élelmet keresett a boltban.

Két konténernyi szemetet szedtek össze önkéntesek a győri Iparcsatornánál

30 vettek részt a munkában, folytatják az akciósorozatot.

Egy kanadai étterem tulaja elzavarta a nyitva tartása miatt betévedő ellenőröket, a vendégek tapsolva ujjongtak

A tulaj szerint nem az extraprofit miatt nyitottak ki, hanem mert ideje változtatni a dolgokon.

Lesznek szóbeli vizsgák az érettségin néhány esetben

A legtöbb diáknak nem kell a szóbeli miatt stresszelni, de akad sok kivétel is.

Nyalókás koronavírusteszttel próbálkoznak Ausztria egy részén

Az óvodák eddig nagyrészt tesztmentes zónák voltak, ezen változtatnának az új módszerrel.

Makacsul ragaszkodott az italozáshoz a szombathelyi sofőr

Ittas vezetés miatt koccant, ezért a rendőrök elvették a sofőr jogsiját. Őt viszont nem olyan fából faragták, hogy ettől meghatódjon.

Áprilisi időnk lesz

A kabátokat otthon lehet hagyni.

A DEAC lesz a Falco ellenfele a Magyar Kupa döntőjében

A debreceniek nagyon megverték a Körmendet.

Gyurcsány: Nem lesz itt nagy baj, de lehetett volna

Megköszönte a jókívánságokat a DK elnöke.

van még itt cikk a témában:

A kormány most éppen a szépségipari kisvállalkozókat hagyja kivérezni

Szinte érthetetlen, hogy a létszám szabályozása helyett miért kellett bezárni a kozmetikusokat, fodrászokat, műkörmösöket. Akiknek zöme most bevétel és bértámogatás nélkül kell, hogy túléljen.

Elcsúszott és szíven szúrta magát az ollójával egy fodrász az USA-ban

A szalon biztonsági kamerája pont felvette a balszerencsés esést.

Ingyenes weboldalfejlesztésre pályázhatnak a szombathelyi mikrovállalkozások

A pályázat ráadásul két évig finanszírozza a domain és e-mail fenntartást.