Müller Cecília: Kutyakötelessége mindenkinek az egészségügyre nehezedő nyomás csökkentése

Székely Zoárd 2021-03-31 14:38:00
Nem tudjuk, hogy tetőzött-e már a harmadik hullám.

„Nagyon fáradtak a kórházi dolgozók, ezért kutyakötelessége mindenkinek egyéni szinten megtenni mindent azért, hogy ne terheljük tovább az egészségügyi ellátórendszert"

– mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Elmondása szerint szomorúan hallgatta végig Kiss Róbert rendőr alezredes beszámolóját, ami szerint az elmúlt 24 órában 739 ember ellen intézkedtek a maszkviselés be nem tartása, és 445 esetben az esti-éjszakai kijárási tilalom megszegése miatt.

Az alezredes beszámolt arról is, hogy tegnap bezártak két nyitvatartó üzletet is: egy fodrászatban négyen tartózkodtak maszk nélkül, egy panzióban pedig kilencen tartottak egy családi születésnapi bulit. A panziót hat hónapra, a fodrászatot viszont csak 19 napra zárták be.

„Látjuk a járványügyi adatokat, és éppen ezért óriási felelőssége van mindenkinek a maga helyén a járványkezelésben, óriási most az egyéni felelősség szerepe. Csak úgy tudjuk megelőzni a kórházak túlterhelését, ha nem fertőződünk meg, és ezt csak akkor érhetjük ezt el, ha betartjuk a járványügyi szabályokat. Nyomatékosan felhívom a figyelmet arra, hogy mindaddig nem változnak a járványügyi adatok, amíg nem tesz mindenki azért, hogy megálljon a járvány"

– közölte az országos tisztifőorvos, miután ismertette, hogy soha ennyi áldozata nem volt még a járványnak Magyarországon.

Szomorú rekord: 302 beteg hunyt el az elmúlt 24 órában

6700 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 652 433 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 302 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 737 főre emelkedett - írja a koronavirus.gov.hu. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 406 935 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 224 761 főre emelkedett.

Müller reméli, hogy az oltásoknak és a fegyelmezettségnek köszönhetően a konstansan magas számokban a következő napokban tetőzhetnek majd, „elérhetjük a járvány plató szakaszát”, éppen ezért „maradék nélkül tartsuk be az óvintézkedéseket, és haladék nélkül vegyük fel a védőoltást”.

Azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy tetőzött-e a harmadik hullám.

Újból elmondta, hogy az operatív törzs nem változtat az oltási sorrenden, vagyis akkor oltanak egy-egy csoportot, amikor rendelkezésre áll a vakcina. A háziorvosok útmutatást kaptak a napokban vezető háziorvosoktól. Ebben - különféle betegségeket egy csokorba szedve - négy csoportra osztották a beoltandókat, de továbbra is az adott háziorvosra bízzák a mérlegelést. A jövőben is elsőbbséget élveznek például a várandósok, a nagyon idősek és például azok is, akik onkológiai betegek és immunkezelésre várnak. 

 

Szólj hozzá!

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.

Miről ismerhetjük fel a minőségi CBD olajat?

Amikor valamilyen táplálékkiegészítővel, illetve annak a szedésének a gondolatával kacérkodunk, akkor lényeges kérdés az is, hogy hogyan válasszuk ki azt a konkrét terméket a sok közül, amit majd fogyasztani fogunk.