Fáraósors a fénylő piramisok árnyékában

ugytudjuk.hu 2021-03-29 06:56:00
A magyar forradalom leverése után alig tíz évvel a lengyel KADR filmstúdió vezetője, Jerzy Kawalerowicz arra hivatkozva, hogy versenyre akarnak kelni a „hanyatló nyugati kultúrával és annak első számú propaganda központjával, Hollywooddal", engedélyt kértek - és kaptak - Boleslaw Prus híres történelmi regényének megfilmesítésre.

Még csak tíz évvel vagyunk az ötvenhatos forradalom után, de az értelmiséggel már kiegyezni készül az új, kádári hatalom. A film az első papírhajó: Jancsó Miklós leforgathatja a Szegénylegényeket, Varsóban pedig igazi monstrum születik. A fáraó.

A magyar forradalom leverése után alig tíz évvel a szovjet kultúrpolitika elérkezettnek látta az időt, hogy lazítson a gyeplőn, eltűrjön bizonyos „nemzeti kulturális sajátosságokat". Ennek jegyében hagyták dolgozni a filmiparban Jancsót és társait, így született meg a gyorsan világhírűvé vált Szegénylegények.

"Faraon" / "Pharaoh" - trailer

reż. Jerzy KawalerowiczStudio Filmowe Kadrwww.sfkadr.com

Varsóban ezzel szinte egy időben a már nagy befolyással bíró KADR filmstúdió vezetője, Jerzy Kawalerowicz használta ki a feltámadó szellőt. Arra hivatkozva, hogy versenyre kelnek a „hanyatló nyugati kultúrával és annak első számú propaganda központjával, Hollywooddal" - engedélyt kértek és kaptak Boleslaw Prus híres történelmi regényének, A fáraónak megfilmesítésre.

A kommunista hatalom, amelynek csúcsán ekkor még Gomulka pártfőtitkár trónolt, nagyon is ügyelt a forgatásra. Először azzal lepte meg a KADR társulatát (itt dolgozott Andrzej Wajda is), hogy szokatlanul sok pénzt folyósított a forgatásra. Ahogy haladt előre a stáb kialakítása, úgy emelte a tétet a hatalom.

Végül presztízskérdést csináltak az egész szocialista blokkban a lengyel forgatásból. A gagyi szovjet celluloid helyett amerikai Technicolor anyagra dolgozhattak. Ámultak az operatőrök is, amikor megérkezett álmaik álma, a szintén amerikai Arriflex filmkamera. Nem volt gond a több ezres (!) statiszta sereg előteremtése sem.

A hab a tortán az egyiptomi forgatás volt, ahol ezt többen kihasználva disszidáltak. A költségeket tovább növelték az óriás-díszletek, a monumentális felvonulások, a látványos csaták és az a tény, hogy szélesvászonra (cinemascope) forgattak. Szombathelyen például azért nem lehetett élvezni a látványt, mert egyszerűen nem volt erre vetítőképes mozi.   

A lengyel cenzorok nem tartottak ideológiai feszültségtől, mivel Prus 19. századi író volt és 1912-ben elhunyt. Ráadásul XIII. Ramszesz élete volt regénye témája, azé a fáraóé, aki fiatalon szembeszállt az egyiptomi főpapokkal. Ez aztán kapóra jött a hatalomnak, amely a társadalom rákfenéjének tartotta a vallást.

Valószínűleg az „elvárt" vallásellenesség lehetett a film bőkezű támogatásának fő oka. Olyannyira, hogy a forgatásba sem szóltak bele. Ezt aztán a KADR ki is használta. A film ugyanis a papságot, a negatív vonások mellett, a tudás és a politikai realitások hordozójának állította be.

A filmben a fiatal Ramszesz lázadó forradalmárként tűnik fel, aki támadja a kincstárat uraló főpapot,  Herihórt. A képlet egyszerűen tűnik: a reformista ifjú a népért van, a papság meg ellene. Ám ahogy megyünk előre a filmidőben, halljuk a párbeszédeket – változik a helyzet.

Jól jellemzi ezt két kiragadott részlet. Az első intelem a piramis-labirintusban hangzik el, amikor is Ramszesz emberét, Szamentu főpapot elkapja Herihór híve, Mefresz főpap, együtt a kincstár őrzőivel. Mielőtt Szamentut lefognák, mérget vesz be és a következőket mondja: „Amikor nem lehetsz csaló, Mefresz, akkor csupán ostoba vagy. Most csaló is vagy és ostoba is. Csaló vagy, mert elhiteted az őrökkel, hogy látnoki erőkkel rendelkezel. És ostoba, mert azt gondolod, elhiszik neked".

A kinyilatkoztatás akkor nyeri el értelmét, amikor a már győztes Mefreszt váratlanul megölik a kincstár őrei. Mivel nem hitték el, hogy látnoksága révén jutott el a kincstárba. Nem is: egy templomból lopta el a labirintus térképét, vagyis csalt...

Kemény példabeszéd volt ez akkor, amikor a propaganda a rendszer felsőbbrendűségéről zengett és minden fronton győzött a Nyugat ellen. A pártsajtóban, a tévében harsogtak a termelési sikerek, épültek-szépültek a stadionok, boldog emberek jártak és keltek. 

A valóság azonban minden másodpercben szembe jött az emberekkel: üres üzletek, ruhafogasok a húsboltban, rendőrterror, Moszkva iránti hűbériség, az egyház üldözése. Ki ne tudta volna, hogy ki a csaló, ki az ostoba, - hogy ki a Mefresz?!  

Fricska a piramisos jelenet is. Ramszeszt az építmények értelmetlenségéről győzködi egy híve. Mint mondja, Kheopsz fáraó piramisa csupán nagy halom kő, ami nem a népet, hanem egy ember mániáját szolgálja. „Nem lesz ettől jó az egyiptomi népnek, szenved és éhezik tovább a paraszt, felség".

A válasz: „Nem arról van szó, hogy szükségesek-e ezek a piramisok. Arról van szó, hogy a fáraó akarata, ha egyszer kimondta, be is teljesedjen. Ez a piramis tehát nem a sírja, hanem az akarata Kheopsznak". Különösen cseng ez manapság, az „új piramisok árnyékában"...

Ahol Herihór bölcselete is megáll: „A köznép olyan, mint a pelyva...Sodorja a szél" . Ennek jegyében él aztán a napfogyatkozás adta lehetőséggel. A nép ebbéli tudatlanságát kihasználva legyőzi Ramszeszt.  

Vajon ma mit változtatna filmjén Kawalerowicz, ha élne? Meglehet, semmit. Mert amit alkotott, az tökéletesen ráilleszthető a jelenre. Meg aztán celluloidot sem nagyon találna már... 

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.