Müller Cecília: még soha nem voltak ilyen rosszak a járványadatok

Fehér Buda 2021-03-22 12:29:00
Az országos tisztifőorvos szerint rendkívüli tehernek vannak kitéve az egészségügyi dolgozók.

Magyarország nem köt külön szerződéseket az uniós vakcinagyártókkal, mondta Müller Cecília az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Ezzel szemben viszont két új vakcina behozatalát kezdte meg a Magyar Gyógyszerhatóság. Ezek a kínai CanSino vakcina, valamint az indiai Covishield vakcina. Az országos tisztifőorvos a vakcinákról elárulta, mindkettő vektorvakcina, amelyek olyan információkat juttatnak be a sejtekbe, amelyek segítségével megkezdődhet az ellenanyag termelése az beoltottak szervezetében. Müller elárulta, hogy a vakcinapaletta és a mennyiség növelésével szeretnék tovább gyorsítani az oltás gyorsaságát. 

Müller elmondta, az oltakozási kedv folyamatosan nő, de emellett arra kért mindenkit, hogy aki még nem tette, regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. "A vakcináció az egyetlen kiút" - tette hozzá a tisztifőorvos. 

Müller a sajtótájékoztatón csak ezután tért rá arra, hogy ismertesse a jelenlegi adatokat, szerinte ugyanis nagy a baj, egyre súlyosbodik a járványhelyzet, ezért mindenképpen ki kellett emelnie az oltakozás fontosságát. A tisztifőorvos szerint még soha nem volt ekkora teher az országunkon és az egészségügyi ellátórendszerend, ezzel együtt rendkívüli tehernek vannak kitéve az egészségügyi dolgozók is, akik borzasztóan megfeszített munkát végeznek.

Az országban 9 ezer 46 új fertőzött van, 11 ezer 276 ember van kórházban, közülük 1 ezer 340-en szorulnak lélegeztetésre. Rendkívüli számok ezek, a járvány alatt még soha nem volt ennyi, ellátásra szoruló beteg. A szakemberek napról napra látják, hogy emelkednek a betegek számai, amit már előre mutatott az is, hogy egy héttel ezelőtt hatalmasra ugrott a koronavírus a szennyvízben található örökítőanyagának a mennyisége. 

A kórházak terhelése is magas, jelenleg a Semmelweis Egyetem klinikáin kezelik a legtöbb beteget, itt 625 főt látnak el.

A győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházban 343 főt ápolnak, míg a szombathelyi Markusovszky kórházban a betegek száma nem éri el a 300 főt.

Müller Cecília szerint azonban van egy bíztató adat is, a hétvégén mért szennyvízviszgálatok kimutatták, hogy az örökítőanyag mennyisége stagnál, tehát megállt az erőteljes növekedés, ami bizakodásra ad okot.

Szólj hozzá!

Elfogták a győri férfit, aki Kálmán Olgát zaklatta

Az 53 éves V.Gábort győri otthonában kapták el, miután édesanyja Facebook-profiljáról írt fenyegető üzeneteket a politikusnak.

A lebukás után elkobozták a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségijét

Fellebbezésnek nincs helye, de kérhetnek tárgyalást az érintettek.

Trump még mindig nem térhet vissza a Facebookra

A volt amerikai elnök közben el is indította saját kommunikációs platformját.

Rendesen hazavágta a főváros vasúti közlekedését a vihar

Felsővezeték-szakadás miatt több helyen is leállt a vasúti közlekedés.

Kétmilliárdból épít logisztikai raktárat Győrben egy osztrák nagyvállalat

Ezt a Gebrüder Weiss (GW) szállítmányozó és logisztikai cég délkelet-európai régiójának vezetője, Thomas Schauer jelentette be.

Visszavonták a másodfokú riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban erős szél veszélye miatt kiadott másodfokú riasztást, így Magyarország területén jelenleg nincs érvényben narancssárga riasztás.

Az FTC nyerte a Győri Audi ETO KC elleni zöld-fehér rangadót

Ez a kilenc gólos vereség a győri csapat bajnoki címébe is kerülhet.

Ősszel lesz az Ünnepi Könyvhét

A járványhelyzet miatt szeptember elejére tolják a könyvvásárt.

Vádemelést javasol a rendőrség Gődény Györggyel szemben

Ha minden igaz, rémhírterjesztésért felelhet.

Kiderült, miért halt meg Fülöp herceg

Sokan azt hitték, hogy az a fertőzés végzett vele, ami miatt kórházba is került.

Letartóztatták Fekete Dávidot

Házkutatás után a rendőrség őrizetbe vette az énekest.

Mai jó hír: Máris "felújítják" a hétéves Groupama Arénát

A kormány május 4-én megjelent rendelete szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítottak "egy Budapest közigazgatási területén elhelyezkedő" ingatlant - derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Egy magyar sofőr a hajnali, pinkafői baleset áldozata

Az autó áttért a szembe sávba, ahol egy kamion pótkocsijával ütközött.

Mától a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Müller Cecília jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján.

A jelenlegi Alaptörvényről is kérdezték a diákokat a történelemérettségiben

Athéni demokrácia, középkori építészet és Mátyás uralkodása bukkant fel a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében. Az egyik feladat teljes egészében a jelenlegi Alaptörvényről szól.

Pénteken nyitja a kapuit a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Ide is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni.

van még itt cikk a témában: