A március 20-i macaron nap előkészületeként, 13-án egy rendhagyó zárt ajtós amatőr macaron versenyt rendeztek Szombathelyen idén először egy országos kezdeményezés főpróbájaként. A Franciaországból indult kezdeményezésen bárki indulhatott, aki nem készít rendszeresen, értékesítési céllal macaront. A nevezés ingyenes volt. 23 nevezés érkezett a versenyre, ebből 20 nevezés érkezett meg a megadott határidőre. Nevezések nem csak Szombathelyről, de Zalaegerszegről, Szentgotthárdról, Szentpéterfáról, Kőszegről, Pápáról, de még Debrecenből is érkeztek.
A versenyen idén két kategóriát hirdettek. Az első kategóriában megszabták a kötelező ízt, ami idén a málna volt. Kísérő ízeket nem zárt ki a kiírás, így a bazsalikom, szegfűszeg- bors, mák, tonkabab is megjelentek párosításként. A másik a szabadon választott íz kategória, amiben az indulók megmutathatták kreativitásukat. Sós pattogatott kukorica, Creme brulée, cékla, chai tea, brownie- sajttorta csak néhány a nevezett érdekességek közül.
A járványhelyzet miatt a versenyzők a macaronokat délelőtt tudták egyesével leadni. A zsűrizés a kora délutáni órákban kezdődött az öttagú zsűri tagjai voltak,
- Vojtek Éva az Magyarországi Cukrász Iparosok Ipartestülete által kiadott Cukrászmester újság főszerkesztője,
- Fehér Judit Cukrászmester, cukrászművész,
- Eszterbauer Ildikó cukrász Szekszárdról, Eszterbauer pincészet, a Sale Sucre Macaron tulajdonosa,
- Herr András cukrászmester, a Dunabogdányi Herr cukrászda tulajdonosa,
- és Varga Ádám cukrászmester, többszörös profi macaron verseny győztes, aki országszerte elismert tanácsadó macaron készítésben.
A zsűrizés szempontjai voltak a macaronok megjelenése, íze és állaga. A zsűritagok egymástól elkülönítve kóstolták végig és pontozták a mindkét kategóriában indított macaronokat.
Sajnos nem volt mód személyes konzultációra az értékelést követően, de a szervezők igyekeznek mindenkinek egyesével, telefonon vagy e-mailben lehetőséget biztosítani hogy feltehessék kérdéseiket a zsűritagoknak. Már a versenymunkák beérkezésekor is látható volt, hogy számos nagyon szépen kivitelezett munkát kóstolhat a szűri. Néhány macaron a zsűri véleménye szerint is megállta volna helyét egy profi versenyen is! A legtöbbről bizonysággal elmondható, hogy sokkal kifinomultabb ízeket, textúráka mutattak, mint a legtöbb szupermarketben is kapható macaron.
A kötelező íz, málna kategóriában a verseny győztesei lettek,
- első helyezett, Kovács Evelin málnás macaronja,
- második helyezett, Geosits Judit, málna -kardamon- étcsokoládé kompozícióval
- harmadik helyezett, Szenecsár Kincső málnás macaronja lett.
A szabadon választott íz kategóriában,
- első helyezett Kovács Evelin, mentolos -csokoládé macaronja,
- második helyezést Király Piroska céklás macaronja,
- harmadik helyezést Török Luca Chai tea macaronja nyerte.
A két kategória első helyezettjének macaronját értékesítik a készítő nevét is megjelenítve, a megadott recept alapján a március 20-i Macaron napon a Mészáros Cukrászdában, illetve minden csatlakozó cukrászdában. A nyertes macaronból további 100 db-ot a Mészáros cukrászdában elkészítenek, amit a nyertes felajánlhat egy általa választott intézménynek, alapítványnak, mivel a macaron nap eredeti kezdeményezése is a jótékonyságról volt hivatott szólni. Továbbá egy macaron készítéshez szükséges alapcsomag is a nyeremény részét képezte. A második helyezett macaronját értékesítik a készítő nevét is megjelenítve, a megadott recept alapján a március 20-i Macaron napon a Mészáros Cukrászdában, illetve minden csatlakozó cukrászdában. Továbbá egy macaron készítéshez szükséges alapcsomag is a nyeremény részét képezte. A harmadik helyezett macaronját a megadott recept alapján elkészítik cukrászdában, és a március 20-i Macaron napon a készítő nevét is megjelenítve értékesítik.
A március 20-ai értékesítéshez csatlakozni a macaronamator@gmail.com lehet. A Mészáros Cukrászda ez úton is gratulál a nyerteseknek és minden indulónak, valamint köszönik, hogy munkájukkal segítették a rendezvény sikerességét, és bíznak benne, hogy jövőre is hasonló sikerrel rendezhetik meg a versenyt a városban.