Mentolos-csokoládés macaron nyerte az amatőrök versenyét Szombathelyen

Fehér Buda 2021-03-14 14:54:00
Nevezések nem csak Szombathelyről, de Zalaegerszegről, Szentgotthárdról, Szentpéterfáról, Kőszegről,  Pápáról, de még Debrecenből is érkeztek.

A március 20-i macaron nap előkészületeként, 13-án egy rendhagyó zárt ajtós amatőr macaron versenyt rendeztek Szombathelyen idén először egy országos kezdeményezés főpróbájaként. A Franciaországból indult kezdeményezésen bárki indulhatott, aki nem készít rendszeresen, értékesítési céllal macaront. A nevezés ingyenes volt. 23 nevezés érkezett a versenyre, ebből 20 nevezés érkezett meg a megadott határidőre. Nevezések nem csak Szombathelyről, de Zalaegerszegről, Szentgotthárdról, Szentpéterfáról, Kőszegről,  Pápáról, de még Debrecenből is érkeztek.

A versenyen idén két kategóriát hirdettek. Az első kategóriában megszabták a kötelező ízt, ami idén a málna volt. Kísérő ízeket nem zárt ki a kiírás, így a bazsalikom, szegfűszeg- bors, mák, tonkabab is megjelentek párosításként. A másik a szabadon választott íz kategória, amiben az indulók megmutathatták kreativitásukat. Sós pattogatott kukorica, Creme brulée, cékla, chai tea, brownie- sajttorta csak néhány a nevezett érdekességek közül.

A járványhelyzet miatt a versenyzők a macaronokat délelőtt tudták egyesével leadni. A zsűrizés a kora délutáni órákban kezdődött az öttagú zsűri tagjai voltak,

  • Vojtek Éva az Magyarországi Cukrász Iparosok Ipartestülete által kiadott Cukrászmester újság főszerkesztője,
  • Fehér Judit Cukrászmester, cukrászművész, 
  • Eszterbauer Ildikó cukrász Szekszárdról, Eszterbauer pincészet, a Sale Sucre Macaron tulajdonosa, 
  • Herr András cukrászmester, a Dunabogdányi Herr cukrászda tulajdonosa, 
  • és Varga Ádám cukrászmester, többszörös profi macaron verseny győztes, aki országszerte elismert tanácsadó macaron készítésben.

A zsűrizés szempontjai voltak a macaronok megjelenése, íze és állaga. A zsűritagok egymástól elkülönítve kóstolták végig és pontozták a mindkét kategóriában indított macaronokat.
Sajnos nem volt mód személyes konzultációra az értékelést követően, de a szervezők igyekeznek mindenkinek egyesével, telefonon vagy e-mailben lehetőséget biztosítani hogy feltehessék kérdéseiket a zsűritagoknak. Már a versenymunkák beérkezésekor is látható volt, hogy számos nagyon szépen kivitelezett munkát kóstolhat a szűri. Néhány macaron a zsűri véleménye szerint is megállta volna helyét egy profi versenyen is! A legtöbbről bizonysággal elmondható, hogy sokkal kifinomultabb ízeket, textúráka mutattak, mint a legtöbb szupermarketben is kapható macaron.

A kötelező íz, málna kategóriában a verseny győztesei lettek,

  • első helyezett, Kovács Evelin málnás macaronja,
  • második helyezett, Geosits Judit, málna -kardamon- étcsokoládé kompozícióval
  • harmadik helyezett, Szenecsár Kincső málnás macaronja lett.

A szabadon választott íz kategóriában,

  • első helyezett Kovács Evelin, mentolos -csokoládé macaronja,
  • második helyezést Király Piroska céklás macaronja,
  • harmadik helyezést Török Luca Chai tea macaronja nyerte.

A két kategória első helyezettjének macaronját értékesítik a készítő nevét is megjelenítve, a megadott recept alapján a március 20-i Macaron napon a Mészáros Cukrászdában, illetve minden csatlakozó cukrászdában. A nyertes macaronból további 100 db-ot a Mészáros cukrászdában elkészítenek, amit a nyertes felajánlhat egy általa választott intézménynek, alapítványnak, mivel a macaron nap eredeti kezdeményezése is a jótékonyságról volt hivatott szólni. Továbbá egy macaron készítéshez szükséges alapcsomag is a nyeremény részét képezte. A második helyezett macaronját értékesítik a készítő nevét is megjelenítve, a megadott recept alapján a március 20-i Macaron napon a Mészáros Cukrászdában, illetve minden csatlakozó cukrászdában. Továbbá egy macaron készítéshez szükséges alapcsomag is a nyeremény részét képezte. A harmadik helyezett macaronját a megadott recept alapján elkészítik cukrászdában, és a március 20-i Macaron napon a készítő nevét is megjelenítve értékesítik.

A március 20-ai értékesítéshez csatlakozni a macaronamator@gmail.com lehet. A Mészáros Cukrászda ez úton is gratulál a nyerteseknek és minden indulónak, valamint köszönik, hogy munkájukkal segítették a rendezvény sikerességét, és bíznak benne, hogy jövőre is hasonló sikerrel rendezhetik meg a versenyt a városban.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.