Nemény: Nem fogok belenyugodni,  hogy a szombathelyiek egészségét bárki bármilyen okból veszélyeztesse

Farkas Bazsi 2021-03-12 19:46:00
Megjött a szombathelyi polgármester reakciója a kormányhivatal közleményére.

Ma Szombathelyen egészen biztosan a nap híre volt, hogy az önkormányzat által felállított oltópontot nem hajlandó megtekinteni és ezzel működési engedélyt adni a Kormányhivatal hivatalnoka. Amíg korábban a hivatal vezetője jó ötletnek tartotta az oltópont megszervezését, addigra most már a telefont sem veszi fel Nemény Andrásnak.

A Kormányhivatal nemrég közleményt küldött, amiben többek között azt írják, hogy "a polgármester valójában nem segíteni akar, hanem csupán politikai haszonszerzés vezérli."

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester nemrég a Facebook-oldalán reagált. Ezt alább, változtatás nélkül olvashatják.

A szombathelyiek oltását segítő önkormányzati oltópontok megtekintése helyett politikai közleményt adott ki a kormányhivatal. A Kormánymegbízott, aki a Megyei Védelmi Bizottság Elnöke továbbra is elérhetetlen. Ez a jelen járványügyi helyzetben elfogadhatatlan, veszélyezteti a város lakóinak életét, egészségét.

Az egészségügyi helyzet a napokban tovább súlyosbodik. Csak az oltások pontos megszervezése lehet az ellenszer. Az erre tett javasatunkat,  amit 3 nappal ezelőtt még támogatott a kormányhivatal, az ő előírásainak megfelelően  megvalósítottuk. Csak egy helyszíni bejáráson felvett jegyzőkönyv hiányzik. Mostanra azonban ezt feleslegesnek tartja Harangozó Bertalan, így nem tud elindulni a munka kedden az első oltóhelyen. Ugyanezt az engedélyt a fideszes polgármester által vezetett Szekszárdon és Budapest V. kerületében megadták. Nagyon helyesen.

A kormányhivatal most azzal vádol, hogy nem vagyok együttműködő. Nézzük a tényeket:

- A kormányhivatalnak hónapok álltak rendelkezésre a tömeges oltások megszervezésére. Ehhez képest az első nap másfél órás késéssel vitték ki a helyszínre az oltásra várók adatait. Emiatt torlódás lett, és a többségében idős emberek tömegesen várakozni kényszerültek az utcán. A helyzetet látva a szomszédos önkormányzati kulturális intézményből az intézmény dolgozói vittek székeket és vizet az idős embereknek. Továbbá az önkormányzat oldotta meg a helyszíni hangosítást,  hogy ne álljon 300 ember egyszerre  az ajtó előtt információra várva.

-  Mivel a helyszíni parkolásra sem gondoltak a rendőrség mellett szombathelyi közterületfelügyelet biztosította a helyszínt. Teszi ezt azóta is.

- A kormánymegbízott külön kérésére haladéktalanul engedélyeztem sátrak és mobil WC- k felállítását az állami oltópontnál.

- A mai napon soron kívül engedélyeztem, hogy a sátrak továbbra is kint maradhassanak.

- Rendelkezésre bocsátottam az önkormányzati cégek autóit,  hogy ha szükséges az idősek szállításába bevonhatóak legyenek.

- Folyamatosan egyeztettünk a háziorvosokkal, az új oltópontokat (200 önkormányzati munkatárs bevonásával) az ő kérésük alapján, velük egyeztetve alakítottuk ki. Ezt a kérést a háziorvosok  először a kormányhivatalnak küldték meg, de miután nem jártak sikerrel, hozzánk fordultak.

Az igazi kérdés az, mi történt az elmúlt 2 napban. Ki és mire utasította a Kormánymegbízottat?

Miért nem kaphat engedélyt oltópontok kialakítására Szombathely,  mikor ugyanerre kaphatott a fideszes polgármester által vezetett város és kerület?

Miért az a legfontosabb dolga a kormányhivatal által felállított oltási bizottságnak, hogy saját tagjainak és elnökének  soron kívül történő beoltásáról gondoskodjon?

Miért nem azokat veszik előre, akiknek az egészsége nagyobb veszélyben van?

A helyzet sokkal rosszabb lesz a következő időszakban. Ki vállalja a felelősséget a késedelemért?  

Én városvezetőként vállalom a rám eső feladatot, felelősséget és az esetlegesen elkövetett hibákat is. Nem fogok belenyugodni,  hogy a szombathelyiek egészségét bárki bármilyen okból veszélyeztesse.

Szólj hozzá!

Megvannak a Fidesz szombathelyi önkormányzati képviselő-jelöltjei?

Czeglédy Csaba tudni véli, hogy kik az indulók.

Karácsony nyerne Budapesten

Az ellenzéki választók együttműködést várnak a pártoktól.

Nem akarta kifizetni a szállodai cechet egy férfi Szombathelyen

Két hétig lakott az ideiglenes szálláson, de fizetni, azt nem akart.

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.