Nemény: Nem fogok belenyugodni,  hogy a szombathelyiek egészségét bárki bármilyen okból veszélyeztesse

Farkas Bazsi 2021-03-12 19:46:00
Megjött a szombathelyi polgármester reakciója a kormányhivatal közleményére.

Ma Szombathelyen egészen biztosan a nap híre volt, hogy az önkormányzat által felállított oltópontot nem hajlandó megtekinteni és ezzel működési engedélyt adni a Kormányhivatal hivatalnoka. Amíg korábban a hivatal vezetője jó ötletnek tartotta az oltópont megszervezését, addigra most már a telefont sem veszi fel Nemény Andrásnak.

A Kormányhivatal nemrég közleményt küldött, amiben többek között azt írják, hogy "a polgármester valójában nem segíteni akar, hanem csupán politikai haszonszerzés vezérli."

Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester nemrég a Facebook-oldalán reagált. Ezt alább, változtatás nélkül olvashatják.

A szombathelyiek oltását segítő önkormányzati oltópontok megtekintése helyett politikai közleményt adott ki a kormányhivatal. A Kormánymegbízott, aki a Megyei Védelmi Bizottság Elnöke továbbra is elérhetetlen. Ez a jelen járványügyi helyzetben elfogadhatatlan, veszélyezteti a város lakóinak életét, egészségét.

Az egészségügyi helyzet a napokban tovább súlyosbodik. Csak az oltások pontos megszervezése lehet az ellenszer. Az erre tett javasatunkat,  amit 3 nappal ezelőtt még támogatott a kormányhivatal, az ő előírásainak megfelelően  megvalósítottuk. Csak egy helyszíni bejáráson felvett jegyzőkönyv hiányzik. Mostanra azonban ezt feleslegesnek tartja Harangozó Bertalan, így nem tud elindulni a munka kedden az első oltóhelyen. Ugyanezt az engedélyt a fideszes polgármester által vezetett Szekszárdon és Budapest V. kerületében megadták. Nagyon helyesen.

A kormányhivatal most azzal vádol, hogy nem vagyok együttműködő. Nézzük a tényeket:

- A kormányhivatalnak hónapok álltak rendelkezésre a tömeges oltások megszervezésére. Ehhez képest az első nap másfél órás késéssel vitték ki a helyszínre az oltásra várók adatait. Emiatt torlódás lett, és a többségében idős emberek tömegesen várakozni kényszerültek az utcán. A helyzetet látva a szomszédos önkormányzati kulturális intézményből az intézmény dolgozói vittek székeket és vizet az idős embereknek. Továbbá az önkormányzat oldotta meg a helyszíni hangosítást,  hogy ne álljon 300 ember egyszerre  az ajtó előtt információra várva.

-  Mivel a helyszíni parkolásra sem gondoltak a rendőrség mellett szombathelyi közterületfelügyelet biztosította a helyszínt. Teszi ezt azóta is.

- A kormánymegbízott külön kérésére haladéktalanul engedélyeztem sátrak és mobil WC- k felállítását az állami oltópontnál.

- A mai napon soron kívül engedélyeztem, hogy a sátrak továbbra is kint maradhassanak.

- Rendelkezésre bocsátottam az önkormányzati cégek autóit,  hogy ha szükséges az idősek szállításába bevonhatóak legyenek.

- Folyamatosan egyeztettünk a háziorvosokkal, az új oltópontokat (200 önkormányzati munkatárs bevonásával) az ő kérésük alapján, velük egyeztetve alakítottuk ki. Ezt a kérést a háziorvosok  először a kormányhivatalnak küldték meg, de miután nem jártak sikerrel, hozzánk fordultak.

Az igazi kérdés az, mi történt az elmúlt 2 napban. Ki és mire utasította a Kormánymegbízottat?

Miért nem kaphat engedélyt oltópontok kialakítására Szombathely,  mikor ugyanerre kaphatott a fideszes polgármester által vezetett város és kerület?

Miért az a legfontosabb dolga a kormányhivatal által felállított oltási bizottságnak, hogy saját tagjainak és elnökének  soron kívül történő beoltásáról gondoskodjon?

Miért nem azokat veszik előre, akiknek az egészsége nagyobb veszélyben van?

A helyzet sokkal rosszabb lesz a következő időszakban. Ki vállalja a felelősséget a késedelemért?  

Én városvezetőként vállalom a rám eső feladatot, felelősséget és az esetlegesen elkövetett hibákat is. Nem fogok belenyugodni,  hogy a szombathelyiek egészségét bárki bármilyen okból veszélyeztesse.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.