Búcsúzhatunk a valódi téltől?

Bazsó Bálint 2021-03-10 10:38:00
Az átlagnál 2,5 Celsius-fokkal melegebb volt az elmúlt tél, miközben az egyetlen igazán zord időszak mindössze egy hétig tartott. De mi a különbség a fagyos, a zord és a téli nap között?

A tél középhőmérséklete országosan plusz 2,4 fok volt, míg az 1981-2010-es átlag mínusz 0,1 fok. A december 3,3 fokkal, a január 2,3 fokkal, a február 1,9 fokkal haladta meg az átlagot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2020/2021-es tél az 1901 óta megfigyelt legenyhébb telek rangsorában a nyolcadik helyre került.

Az elmúlt télen fagyos, "zord" és úgynevezett téli napból is kevesebb volt az átlagnál. Egy átlagos télen országosan 65 fagyos nap - amikor a minimumhőmérséklet 0 fok alá csökken - fordul elő, a mostani télen csak 44 ilyen nap volt. Télen országos átlagban 9 "zord" nap - amikor a minimumhőmérséklet az összes mérőállomáson mínusz 10 fok alá csökken - szokott lenni, most csak 2 ilyen nap volt. Téli napból - amikor maximum 0 fokig melegszik a levegő - általában 24 fordul elő egy tél alatt, most mindössze 8 ilyen nap volt.

Fotó: MTI/Varga György

Az elmúlt tél átlag alatti hőmérséklettel indult, majd gyors és jelentős enyhülést következett.

December legmagasabb hőmérsékletét, 17,8 fokot, a Hajdú-Bihar megyei Pocsajon mérték 5-én. A hónap közepén tartósan borult, párás, helyenként ködös, de továbbra is enyhe volt az idő, karácsony előtt ismét melegebb időszak következett. Elsősorban a déli, délnyugati országrészben tavaszias idővel telt a karácsony első napja, majd egy hidegfront hozott némi, de nem tartós lehűlést. December végén és az új év első hetében ismételten enyhébb volt az idő az ilyenkor szokásosnál.

Fotó: Farkas Bazsi

Azonban január közepén napközben is sokfelé fagypont alatt maradt a hőmérséklet és éjszaka a fagyzugos helyeken mínusz 15 fok alatti minimumok is előfordultak. Ez a hideg csak pár napig tartott, 19-én jelentős enyhülés vette kezdetét, 23-án Sellyén már plusz 16,6 fokot mértek, ami új országos napi maximumrekord lett.

Február első hetében is folytatódott a szokatlanul meleg idő. A maximumhőmérséklet országos rekordja február 4-én is megdőlt, Letenyén 18,1-ig emelkedett a hőmérséklet. Majd február 10-én egy markáns hidegfront hozta meg a tél egyetlen igazán zord időszakát, ami egy hétig tartott. Az évszak legalacsonyabb hőmérsékletét (mínusz 25,8 fok) február 13-án Zabaron mérték. A tél utolsó hetében az átlagosnál több fokkal volt melegebb az időjárás. Kiskunfélegyházán február 26-án már 22,4 fokot is mértek, ami az évszak legmagasabb hőmérséklete és új országos napi rekord is lett.

Az elemzésben kitértek arra is, hogy a 2020/21-es tél csapadékösszege előzetes adatok alapján országos átlagban 121,5 milliméter volt, ami csak kevéssel haladta meg az átlagot (az 1981-2010-es átlag 111,3 milliméter). Decemberben az ilyenkor szokásosnál 2 százalékkal, februárban 5 százalékkal, míg januárban 19 százalékkal esett több csapadék. Az évszak legnagyobb csapadékösszegét  (241,9 milliméter) Tornyospálcán, míg a legkisebbet (51,7 milliméter) Kistarcsán mérték. A tél során országosan 39 csapadékos nap volt, ami 9 nappal több az 1981-2010-es átlagnál. Vastagabb hóréteg az Északi-középhegység területén alakult ki, például a Kékestetőn 23 centimétert mértek.

A tél nagyrészt napos, száraz, tavaszias idővel ért véget - olvasható a meteorológiai szolgálat elemzésében.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.