A pedagógusok nyílt levélben arra kérik Orbán Viktort, hogy rendelje el a digitális munkavégzést minden intézményben.

Fehér Buda 2021-02-26 09:02:00
A Pedagógusok Demokratikus Szervezete szerint komoly veszélyhelyzet alakult ki az általános iskolákban, óvodákban

A Pedagógusok Demokratikus Szervezete nemrég nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, a szervezet szerint ugyanis komoly veszélyhezet alakult ki a köznevelési intézményekben. A PDSZ arról számol be, hogy a járvány súlyosbodásával egyre több pedagógus betegszik meg vagy kerül kórházba, a koronavírus különböző mutációinak megjelenésével pedig már nem csak ők vannak veszélyben, hanem a rájuk bízott gyermekek is. A szervezet a levélben ezért arra kéri a miniszterelnököt, hogy minden intézményben rendelje el a digitális oktatást. A teljes levelet a továbbiakban változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Kérjük, ebben a történelmi helyzetben tegye most félre politikai megfontolásait: komoly veszélyhelyzet alakult ki az általános iskolákban, óvodákban, pedagógiai szakszolgálatokban, kollégiumokban, és egyes szakképző intézményekben, ahogy az azokat támogató intézményekben is!  

Kérjük, higgadtan fontolja meg az alábbiakat!

Ön fogalmazott így: “a helyzet úgy fest, hogy az egész járvány, az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk”.

Ma már intézményeink nagy része érintett valamilyen formában járványügyi intézkedésben. Egyre több intézményben kell részlegesen vagy teljesen zárást elrendelni. Egyre több kollégánk betegszik meg, kerül kórházba. Az új variánsokról érkező információk szerint nem csak a dolgozók egészsége van fokozottan veszélyben, hanem a ránk bízott fiatalok és hozzátartozóik biztonságával kapcsolatban sem érkeznek megnyugtató hírek. 

Az elöregedett pedagógustársadalom átlagéletkora 54 év, közöttük sok a krónikus beteg. Az oktatási intézmények munkavállalói nincsenek kiemelt helyen az oltási programban – éppen ezért beoltásuk nem is történt meg.  Még a bentlakásos intézményekben, gyermekotthonokban dolgozó kollégáinkat sem oltották be. Úgy érkezett a harmadik hullám, hogy egyre többen betegek, gyerekek és munkatársak is, közben – a középiskolákon kívül – nyitva vannak a közoktatási intézmények. 

Kérjük, honfitársaink védelme érdekében rendelje el a digitális munkavégzést valamennyi köznevelési intézményben és a szakképzés területén! 

Ez nem csak a járvány visszahúzódásához járulhat hozzá: ha a zárást követően sor kerül az ágazatban dolgozók beoltására; és szigorú járványügyi protokollokkal felvértezve újra megnyitjuk az intézményeket, akkor nem csak az általános, de a középiskolások is visszatérhetnének a padsorokba. 

Kérjük, nyújtsanak végre támogatást a gyermekükkel otthon maradó szülőknek, és a munkáltatóknak az álláshelyek és jövedelmek védelme érdekében! Erre az EU biztosított forrást. Vegye figyelembe, hogy a random iskolabezárások nehezebb helyzetbe hozzák a szülőket, mintha szervezetten áll át az intézmény a digitális munkarendre, mert ekkor a család felkészülhet arra, hogy a szülők is megszervezhessék a család életét és a gyermek felügyeletét.

Miniszterelnök Úr!

Most legyen határozott, és hozza meg ezt a népszerűtlen döntést! Ezek történelmi idők – és történelmi jelentőségű döntések állnak Ön előtt. Ne hagyjon cserben bennünket és a társadalmat: állítsuk meg a harmadik hullám rohamos terjedését!

A PDSZ Országos Választmánya

Budapest 2021. február 25.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.