LMP: Ne engedjenek kőolaj- vagy földgázkútfúrást az Őrségi Nemzeti Park területén!

Papp László Tamás 2021-02-16 08:56:10
A párt tiltakozik az ellen, hogy a MOL szénhidrogénkutatás céljából kútfúrási engedélyt kapjon az Őrségi Nemzeti Parkban, Őriszentpétertől alig 400 méterre.

Schmuck Erzsébet, országgyűlési képviselő, a Parlament  Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, az LMP társelnöke alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

A cég 2021. január 19-én fordult engedélyezési kérelemmel a Vas megyei Kormányhivatalhoz. A tervet élénk lakossági tiltakozás fogadta, a tiltakozó petíciót már közel kétezren írták alá.

Az Őrség kedvelt kiránduló- és pihenőhely, apró panziókkal és vendégházakkal. Az Őrségi Nemzeti Park teljes területe Natura 2000 besorolású, fokozottan védett, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési- és különleges madárvédelmi területeket magába foglaló tájegység - ritka és védett növényfajokkal, gazdag lepke- és szitakötő állománnyal – hangsúlyozza az LMP politikusa.

A petíció aláírói szerint a kútfúrás és a kitermelés súlyosan veszélyeztetné az ott élők és az oda látogatók nyugalmát, a tájképet, a természeti környezetet, a védett élővilágot és ellehetetlenítene a járvány miatt amúgy is rossz helyzetben lévő vendégházakat.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint elfogadhatatlan minden olyan törekvés, amely a természeti környezet újabb pusztításával és szennyezésével járna – teszi hozzá Schmuck Erzsébet.

A zöldpárt felszólítja a kormányt, hogy vegye komolyan a „zöldítésre" vonatkozó saját elképzeléseit és ne támogassa, hogy a kormányhivatalok – bármire való hivatkozással – engedélyt adjanak a fúrási tervre, ezzel az éghajlatváltozás gyorsítására és a természetpusztításra, benne a biológiai sokféleség csökkentésére! – zárul az LMP közleménye.

Új szénhidrogén kutat fúrnak Őriszentpétertől pár száz méterre

A Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály, azaz a zöldhatóság oldalán jelent meg egy tájékoztató, miszerint a MOL Nyrt. és a MOL Őrség Szénhidrogén Koncessziós Kft. Őriszentpéter mellett tervezi egy új, Őri-M-1 jelű mélyfúrás létesítését, majd egy szénhidrogén kút fúrását.

Az ügyről elsőként portálunk adott hírt.

 

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.