Nem született megoldás az Ausztriába ingázóknak a Fidesz belső megbeszélésén, ellenzékieket meg sem hívtak

Nagy Donát 2021-02-15 11:23:00
A legjobb ötlet végül az lett, hogy megkérjük az osztrákokat, a határ közelébe is telepítsenek tesztállomásokat.

Az osztrák határszigorítást követően a határátkelés gyorsabbá és rugalmasabbá tételét kéri Magyarország Ausztriától - ismertette a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-vel, miután határmenti választókerületek országgyűlési képviselőivel egyeztetett.

Szijjártó Péter elmondta: a járvány tombol Európában, minden európai állam próbálja védeni polgárai életét és egészségét, az oltások rendkívül lassú szállítása miatt pedig újabb és újabb szigorító és korlátozó intézkedéseket vezetnek be Európa-szerte. Ausztria az elmúlt hét közepén vezetett be egy olyan szigorítást, ami miatt az oda dolgozni járó magyar ingázóknak is komoly nehézségekkel vagy kellemetlenségekkel kell szembesülniük - fogalmazott.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A miniszter a szigorítással indokolta, hogy hétfőn összeült azokkal a képviselőtársaival, akik a határmenti választókerületekben dolgoznak. Az egyeztetésen Ágh Péter  (Fidesz-KDNP), Barcza Attila  (Fidesz-KDNP), Hende Csaba  (Fidesz-KDNP), Nagy István agrárminiszter, V. Németh Zsolt (Fidesz-KDNP), Vigh László (Fidesz-KDNP) és Hámori György (Fidesz-KDNP), Kapuvár polgármestere vett részt, akikkel áttekintették a határmenti térségek helyzetét, és azt látták, hogy az első napok komoly fennakadásokat okoztak - mondta. Hozzátette: el kell ismerni hogy az osztrákok igyekeztek enyhíteni ezeken a nehézségeken, de még mindig több kellemetlenséggel jár ez az új szigorított rendszer a magyar ingázóknak, mint amelyekkel korábban kellett szembesülniük.

Magyar politikusok az osztrák határátlépésről: nincs gond, de azért egyeztetünk

Az elmúlt napokban többször foglalkoztunk már az Ausztriába ingázó magyar munkavállalók problémájával, hiszen az osztrák hatóságok szigorított intézkedései sok bosszúságot okoznak a munkába igyekvőknek. Szerdától ugyanis egy komplett kis dokumentációval kell mindenkinek rendelkeznie, aki a határ túloldalán dolgozik, a hosszú sort pedig például az iskolába járóknak is ki kell várniuk.

A miniszter a legfontosabb tanulságnak azt nevezte, hogy a határátkelőhelyeken egy- vagy többórás várakozás alakult ki. Úgy vélte, ezeknek az orvoslása csak úgy lehetséges, ha több sávot nyitnak meg vagy az ellenőrzést a határon gyorsabbá, rugalmasabbá teszik. Hozzáfűzte: ezért azt fogják kérni osztrák kollégáiktól, hogy azokon a magyar-osztrák átkelőkön, ahol erre lehetőség van, újabb sávokat nyissanak meg az ingázók számára a reggeli és az esti órákban és növeljék meg a személyzet létszámát osztrák oldalon.

Azt is kérni fogják az osztrákoktól, tegyék lehetővé azt, hogy a magyar munkavállalók valahol a határ közelében tesztelhessenek

- mondta Szijjártó Péter.

Ne fordulhassanak elő olyan esetek, hogy az ingázókat alkalmazó cég távoli központjához közel lévő tesztelőhelyekre kelljen menniük

- fogalmazott.

Egyeztetni fog a határvédelemért felelős belügyminiszterrel is, mert

egy-két határátkelőhelyen a nyitvatartási időket majd mozgatni kell egy kicsit a magyar ingázók munkába járási és hazatérési időpontjaihoz igazítva.

Arra is ígértet tett, hogy folyamatosan kapcsolatban lesz képviselőtársaival, akik a terepen eddig is figyelték a határátkelőknél kialakult helyzetet, valamint kapcsolatot tartanak az Ausztriába dolgozni járó választókkal.

Extrém sokat kellett várni reggel az osztrák határon

Készüljön megfelelő mennyiségű hidegélelemmel, aki Ausztriába jár át dolgozni. Olvasóink beszámolói szerint ma reggel újra több kilométeres kocsisor várta a magyar ingázókat valamennyi határállomás előtt. Fotó: Olvasói kép Bucsu határállomásnál majdnem a toronyi lehajtóig állt a kocsisor, de Kőszegen is 2 órát kellett várni arra, hogy átjusson a munkába induló.

A miniszter úgy fogalmazott: folyamatosan próbálják az osztrák partnereiket rávenni arra, hogy segítsenek nekünk ennek a nehéz helyzetnek a megoldásában.

Ausztriában múlt szerdán léptek életbe a még szigorúbb beutazási korlátozások. A már korábban bevezetett regisztrációs és karanténkötelezettség mellett minden beutazni szándékozónak fel kell mutatnia egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet. Ha ezzel nem rendelkezik, akkor haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül pótolni köteles. A szigorú szabályok alól az ingázók sem jelentenek kivételt, rájuk is vonatkozik a regisztrációs kötelezettség - hetente egyszer -, és beutazáskor nekik is fel kell mutatniuk egy negatív teszteredményt, amely azonban az ő esetükben egyhetes is lehet.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.