Bekamuzták: ismét pert vesztett a TV2, az Origo és a 888 is

Nagy Donát 2021-02-12 08:46:00
Ki gondolta volna, de a kormánypropaganda szándékosan valótlant állított a rabszolgatörvény ellen tüntetőkről, még szégyenfalat is kreáltak számukra.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével fordultak bírósághoz a túlóratörvény elleni tüntetés civil közreműködői, akikről hazugságokat állított a kormánypropaganda.

2018 decemberében több tüntetés is zajlott országszerte a túlóratörvény elfogadása miatt. Ezek szervezői, illetve a demonstrációkon felszólalók azonnal a propaganda célkeresztjébe kerültek.

A 888.hu „arcképcsarnokot” készített azokról, akik a tiltakozásban valamilyen formában aktív szerepet vállaltak, ez pedig megjelent az Origón és a TV2 Tények riportjában is.

A TASZ két civil aktivista számára nyújtott segítséget, mert a propagandatermékek valótlanul állították róluk azt, hogy a tüntetéseken törtek, zúztak és céljuk a pusztítás lett volna.

A 888.hu és az Origo nem nyújtott be érdemi ellenkérelmet, így velük szemben az aktivisták már korábban megnyerték a pert, a bíróság sérelemdíj megfizetésére kötelezte a médiumokat, és közzé kellett tenniük a bíróság döntését.

A TASZ ügyfelei a sérelemdíjat megkapták ugyan, de a helyreigazítás mostanáig sem történt meg.

Ebből látszik, hogy az állami támogatásokból gazdálkodó propagandalapoknak a pénzbeli jóvátétel nem jelent problémát, de nem akarják, hogy a nyilvánosság előtt is láthatóvá váljon, hogy megsértették az aktivisták személyiségi jogait. A csütörtöki tárgyaláson már csak a TV2 vett részt, de a kereskedelmi csatornával szemben is fontos volt a bíróság döntése, hiszen műsoraik sok emberhez elérnek, emiatt még kiszolgáltatottabbá válnak azok, akikről hazugságot állítanak.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A bíróság teljes egészében helyt adott a keresetnek, így a TV2 Tények című műsorában fel kell olvasni az ítélet rendelkező részét, és sérelemdíj megfizetésére is kötelezték a csatornát.

A kormány az általa irányított médiumokat arra használja, hogy széles körben terjesszen manipulatív üzeneteket. A rendszert jellemzi, hogy a kormánnyal szemben kritikát megfogalmazó emberekről, civil szervezetekről, aktivistákról egyoldalú, lejárató és gyakran szándékosan valótlanságot tartalmazó híradások, cikkek jelennek meg. Mi olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol a sajtó felelősséggel tájékoztat és feltárja az igazságtalanságokat, nem pedig fegyverként használják, hogy eltántorítsák az embereket attól, hogy fellépjenek az érdekeiért

- ezzel indokolta Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje, hogy miért fontos fellépni a propaganda jogsértő gyakorlata ellen.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.