Müller Cecília: némi aggodalomra ad okot a koronavírus-járvány második hullámának megtorpanása

Fehér Buda 2021-02-09 12:29:06
Az országos tisztifőorvos azt észleli, hogy az első hullámmal szemben a második hullám süllyedő szakaszában nem folyamatos a csökkenés.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs keddi tájékoztatóján elmondta, hogy több mint 5 hónap telt el a tanévkezdés óta, már megkezdődött a második félév is. Maruzsa szerint a jelenlegi járványhelyzetben az oktatás rendszere működik, a középfokú oktatási intézményekben március elsejéig továbbra is online oktatás zajlik, az általános iskolákban és óvodákban jelen vannak a diákok.

Az államtitkár elmondta, kifejezetten alacsony volt januárban azon osztályok, vagy csoportok száma, ahol rendkívüli távoktatást kellett beiktatni, az elmúlt hónapban az óvodák 2,5 százalékában, az általános iskolák 4 százalékában kellett elrendelni a rendkívüli oktatást. A hiányzások is elmaradtak az előző években szokásostól, ami azt mutatja, hogy a koronavírus elleni intézkedések miatt más betegségek terjedése is lassult.

A felvételiző diákok dolgozatait eddig 90 százalékban dolgozták fel, az már látszik, az elmúlt évekhez hasonló eredmények születtek. A tavaszi érettségivel kapcsolatban Maruzsa elmondta, a 2020 őszi vizsgáihoz hasonlóan, járványvédelmi intézkedések betartásával fogják megtartani a vizsgákat. Az érettségi előtt álló diákok számára konzultációkat is lehet szervezni, amelyeket személyes oktatás formájában is megtarthatnak a középiskolákban.

Az államtitkár végül arra kérte a pedagógusokat, hogy minél nagyobb számban regisztráljanak a koronavírus elleni védőoltásért. A tanárok eddig 26 százaléka kérte a vakcinát. Maruzsa szerint egyre közelebb kerülünk ahhoz a ponthoz, amikor a középiskolákba visszatérhetnek a tanulók, addig kitartást kér.

Kiss Róbert alezredes elmondta, az elmúlt 24 órában 113 olyan személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, akiken nem volt maszk, míg 324-en szegték meg a kijárási tilalmat. Tegnap Budapest kilencedik kerületében intézkedtek egy RBnB lakásban, ahol több mint 10 ember tartózkodott. Ők a saját elmondásuk szerint házibulit tartottak, az ügyben a szálláshely üzemeltetőjét is felelősségre vonták. 

Müller Cecília szerint fokozott figyelemre késztetnek minket a tegnapi járványadatok, hiszen ezek jelentősen nem tértek el az elmúlt napokéhoz képest. Még mindig javuló tendenciát mutat az aktív betegek száma, ugyanakkor látható, hogy az elvégzett tesztek pozitivitási aránya növekedőben van, és növekszik a kórházban ápolt betegek száma is. Körülöttünk számos országban 3. hullámról beszélnek, ő azt észleli, hogy a második hullám süllyedő szakaszában megtorpanás látszik, tehát nem folyamatos a csökkenés, mint az első hullám vége felé.

Ez némi aggodalomra ad okot, fogalmazott az országos tisztifőorvos. 

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy a brit mutánsok kimutatásakor nagyjából fele esetben nem találtak utazási előzményt, vagyis a közösségi terjedés adott. Müller biztos benne, hogy több pozitív személy van köztünk, mint amennyit fel tudnak fedni. Az országos tisztifőorvos egyébként örül annak, hogy 291 ezer 396 fő kapta már meg Magyarországon az oltást, míg 110 ezer 395 fő már a második adagon is túl van. Az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények lakóinak beoltása már megtörtént, a regisztrált idősek közül 35 ezren kapták meg eddig az oltóanyagot.

Az országban többféle módon zajlik az oltás, ma érkezik Pfizer vakcina is, amely lehetőség ad arra, hogy már ne csak az oltópontokon, hanem a háziorvosok praxisaiban is megtörténjen a beadás. Egy ampulla 5-6 személy beoltására elég. Szputnyik vakcinából nincs tetemes mennyiség, 2800 darab vakcina áll rendelkezésre, ezeket a regisztrált, nem krónikus betegséggel rendelkezők kaphatják meg. További 20 ezer orosz vakcina várja, hogy átvizsgálják őket, ezeket később kaphatják meg az oltásra várók. Az oltási terv negyedik körében egyébként már a 18-64 év közötti korosztály krónikus betegeit is oltani fogják, ők az AstraZeneca oltóanyagát kapják majd meg. Ebből az anyagból 2040 praxis fog kapni 1-1 ampullát, egy ilyen ampulla 10 fő oltására lesz elég. Az AstraZeneca vakcinájából csütörtökön érkezik a következő szállítmány, de a héten jön még egy Moderna szállítmány is. 

Müller újságírói kérdésekre elmondta, 24 esetben mutatták ki a brit mutánst Magyarországon, a brazil és afrikai törzset még nem találták meg itthon. A mai napon 8541 adag Pfizer vakcina érkezik, ebből 42705 embert oltanak majd be. Moderna vakcinából csütörtökön érkezik a szállítmány, 21600 adagot várnak. Müller végül azzal zárta a mai tájékoztatót, hogy az oltóorvosoknak mindig van mérlegelési joga, eldönthetik, hogy a regisztráltak közül melyik betegeket részesíti előnyben.

Szólj hozzá!

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.

Napos, meleg hétfővel indul a hét

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.