Nem csak modern, tetszetős és kényelmes is az új Egészségügyi Alapellátó Központ épülete Szombathelyen

Nagy Donát 2021-02-08 15:14:43
Ilyen az, amikor jó célra megy a közpénz.

Lassan egy hete működik Szombathelyen az Egészségügyi Alapellátó Központ, az építkezés közel másfél évig tartott. A Markusovszky Kórházzal szemben 14 rendelőnek ad helyet a vadonatúj épület, ami egy teljesen úgy szintet jelent a szombathelyi ellátórendszer számára.

Rozsdafoltok - Az SZTK, azaz a Megyei Rendelőintézet

Rozsdafoltok - Az SZTK, azaz a Megyei RendelőintézetTalán minden szombathelyi, vagy akár Vas megyei ismeri a híres Megyei Rendelőintézetet, az SZTK-t. Az épü...

Az orvosok és a többi egészségügyi dolgozó a Március 15. térről költözött át, a köznyelvben csak SZTK-nak nevezett épületben ők húzták a legtovább.

Ez egy olyan váltás volt, amit nem is lehet szavakban kifejezni, mindenki nagyon örül. Ez egy 21. századi épület, bárhonnan is nézzük

- mondta Vigné Horváth Ilona, az Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetének igazgatója.

 

Dr. Ávár Krisztina fogorvos szerint minőségi javulást eredményez, hogy minden orvosnak saját rendelője lehet, ugyanis korábban egy rendelőn két orvos osztozkodott.

Itt mindenki megkapta az európai előírásoknak megfelelően a külön rendelőt, a gépek a legmodernebbek közé tartoznak, és mindennel fel vagyunk szerelve.

A doktornő szerint nekik is sokkal könnyebbé vált a munkájuk, de a betegek is szívesebben járnak rendelésre.

Mindenki nagyon várta az új helyet. Lehetőséget kaptunk arra, hogy némely eszköz színét kiválasszuk, illetve a rendelők berendezéséről is mi dönthettünk.

A dolgozók szerint a belső környezet sokkal nyugtatóbb, mint a régi, lerobbant épületnél, és ez mindenkire jó hatással van.

Mi nagyon sokáig szeretnénk itt maradni, én személy szerint 25 évet dolgoztam a régi épületben, van kolléga, aki 30-at.

Az emeleten található gyermekfogászaton óvodás kortól 14 éves korig várják a fiatalokat, a pandémia után akár egész osztályokat is tudnak fogadni. A mosdók kialakításánál szintén odafigyeltek arra, hogy a kicsik is felérjék a csapokat vagy a WC-csészét.

 

Létrehoztak egy multifunkciós termet is, ahol projektor és vetítővászon segít előadásokat tartani. Itt az egészségi problémák megelőzésére hívhatják majd fel a csoportok figyelmét - ilyen terem az előző épületben szintén nem volt.

A költözés nagyon flottul ment az egyik háziorvos szerint, hiszen jó előre tudták már, mikor kell összecsomagolniuk. Ez egyébként azzal a haszonnal is járt, hogy a régi épületből eleve nem hozták át azokat a dokumentumokat vagy berendezéseket, amikre már nincsen szükség.

A dolgozók kényelmét pihenőszobák, kiskonyha is segíti, a szociális helyiség zuhanyzót is magába foglal.

Az Egészségügyi Alapellátó Központ 687 millió forint európai uniós, és 41 millió forint szombathelyi önerőből épült meg. Az eszközbeszerzés és a belső berendezés további 304 millió forintba került.

 

Ha kocsival érkezünk

Az épület mögött ingyenesen lehet parkolni az Alapellátóba autóval érkezőknek, azonban fontos, hogy legyen a kocsi szélvédője mögé kirakva egy tárcsa, az érkezés idejére beállítva. A parkolóban egyébként hamarosan az elektromosautó-töltő is beüzemel.

Szólj hozzá!

Prostitúció Szentgotthárdon

Élettársát kényszerítette testének árulására egy férfi.

Megbüntette a Médiatanács a Győr+ Rádiót

Nem sugároztak elegendő közszolgálati műsort.

Miért előnyös a vezeték nélküli porszívó?

Bár még nagyon messze van karácsony, az üzletekben már készülnek az ünnepi dekorációk, olykor-olykor felcsendül egy-egy téli dallam is, és a híradásokban is egyre több cikk szól arról, mit érdemes vásárolni ajándékba.

Kiszökött és emberre támadt egy moszkvai őrkutya Katafán

Az állat maradandó sérüléseket okozott.

19 fa menekült meg Szombathelyen a kivágástól

És még így is elkészül a csapadékelvezető az Erdei Iskola úton.

Másodfokon is elítélték a betegektől plusz pénzt beszedő Vas megyei orvost

A vádlott a rokonoktól összesen 4 millió 53 ezer 707 forintot kapott.

Milyenek a tökéletes, ünnepi eseményekhez illő bankettbútorok?

A rendezvényhelyszínek tulajdonosai, üzemeltetői számára komoly fejtörést okoz, hogy milyen konferenciabútorokat szerezzenek be, amelyek minden igényt kielégítenek, és a hétköznapiak mellett díszes eseményekre is megfelelőek lehetnek. 

Parkoló autókat tört egy részeg sofőr Szombathelyen

Két napra rá - ekkor már jogsi nélkül - megint részegen vezetett.

A körzeti megbízottat hívogatta a Győr-Moson-Sopron megyei fiatalkorú zaklató

A telefonba egyetlen esetben szólt bele, közölve, hogy „még nem tudod, kivel kezdtél ki, meglesz még ennek a következménye.”

Törzsvendégnek lenni kiváltság!

Utazni, kiszakadni a megszokott mókuskerékből alapvetően csodálatos élmény, de mégiscsak megnyugtatóbb, ha a szálláshely, ahol ritka pihenőidőt tölti, régi ismerősként fogadja.

Vádat emeltek a szombathelyi Fő téren garázdálkodó fiatal fiúval szemben

Gyermekkorú társaival együtt bántalmazott egy kiskorú sértettet.