Több mint százszoros válogatott érkezett az ETO FC Győrhöz

ugytudjuk.hu 2021-01-22 16:08:26
Ráadásul edzőként is számítanak rá.

Újabb erősítést jelentett be az ETO FC Győr NB I-es női csapata: Rácz Zsófia személyében hazai és külföldi tapasztalattal rendelkező, válogatott középpályással erősödik a győriek kerete. Zsófi nem csak játékosként tevénkenykedik majd, az U16-os leány csapat edzője is lesz.

- Győrben kezdtem a focit, tizenkét évesen igazolt le a Terán NFK Győr együttese – mondta Rácz Zsófia a klubhonlapnak. - Akkoriban alakult meg a női csapat az ETO-nál is, de akkor én már leigazoltam egy másik csapatba. Aztán tizenhat évesen Szombathelyre kerültem, 2006-től 2012-ig ott játszottam, sok szép sikert értünk el az ott töltött éveim alatt. Magyar Bajnokságot nyertünk 2009-ben, illetve háromszor nyertük meg a Magyar Kupát 2008-ban, 2009-ben és 2011-ben. 2007-ben bemutatkozhattam a felnőtt válogatottban, ahol azóta száztizenkét alkalommal szerepeltem.

Fotó: eto.hu

Rácz ezután külföldre került, összesen hat évet játszott Németországban és Hollandiában.

- 2012-ben kezdődtek a légiós éveim, ekkor kerültem ki Németországba a Hertha női csapatába, amely akkor Bundesliga kettőben játszott, majd 2015-ben megnyertük a másodosztályt. 2016 telén igazoltam Duisburgba, itt szintén feljutottunk az első osztályba, így 2016/2017-ben már a Bundesliga egyben szerepeltem. Másfél évet voltam itt, majd ezután játszottam egy szezont a Hollandiában a PSV Eindhovenben. Ebben a hat évben nagyon sokat tanultam, más kultúrát, más futballt ismerhettem meg. Teljesen más a német bajnokság, fel kellett venni a ritmust, láttam magamon, hogy miben kell fejlődnöm. Nagyon jó tapasztalatszerzés volt, és emberileg is sokat fejlődtem. Amikor egy játékos kimegy külföldre egyedül, rá van kényszerítve, hogy mindent egymaga oldjon meg, valamint nyelvtanulás szempontjából is kihívások elé néz. Szerencsére jól vettem az akadályokat, és új barátokra is szert tettem, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot. Már akkor tudtam, hogy egyszer szeretnék edző lenni, ezért nem csak, mint labdarúgó, hanem szakmailag is néztem az edzéseket, hogy ők hogy csinálják, és hogy én mit fogok tudni kamatoztatni ebből, mit tudok majd használni a gyerekekkel, vagy akár esetleg a felnőttekkel. Megtapasztaltam, hogy milyen a német mentalitás, milyen a holland foci, mennyire mások az anyagi és tárgyi feltételek, milyen profik a körülmények, amit korábban, mikor itthon voltam először, még nem tapasztaltam.

Hazatérése után elkezdte építeni edzői karrierjét is.

Fotó: eto.hu

- 2018-ban visszamentem Szombathelyre, és úgy gondoltam, hogy talán ott is fejezem be a játékos éveimet. Edzősködtem Király Gábornál, illetve a Viktória csapatánál is voltam egy fél évet az U19-es lányoknál. Tavaly nyáron aztán eligazoltam az Astrába, ahol az edzések és mérkőzések mellett dolgoztam az U16-os lány csapattal is.

Zsófit télen kereste meg az ETO, ahol nem csak játékosként számítanak rá, hanem a leány U16-os csapat edzőjeként is.

- Nagyon örültem a megkeresésnek, hiszen egy kiemelt akadémián dolgozhatok a gyerekekkel, illetve tizenhat év után visszajövök a szülővárosomba, és abban a csapatban játszhatok, amelynek gyerekként szurkoltam, és természetesen még mindig szurkolok. Apukámmal nagyon sokat jártam ki meccsekre, valamint az első mezem is egy ETO mez volt Rába ETO-s címerrel. A mai napig előttem van az ETO-Diósgyőr meccs, amikor 5-4 re nyert az ETO, vagy a Bayern elleni gálameccs. Nagyon sok emlék köt így Győrhöz, és a családom közelsége is tényező volt a döntésem meghozatalában. Az ETO-nál lehetőségem van rá, hogy könnyen össze tudjam hangolni a játékos és edzői pályám, hisz ebben a létesítményben egy helyen van minden. A felnőtt csapattal tudok nyugodtan edzeni, a gyerekekkel pedig utána foglalkozni. A feltételek maximálisan adottak a minőségi munkára, labdarúgóként és edzőként egyaránt. Nagyon tetszik, hogy pörgés van, ezerrel folyik a munka, látszik, hogy vannak célok. A felnőtt csapat játékosait nagyrészt már ismertem, fiatal a társaság, de nagy potenciál rejlik ebben a csapatban. A jelenlegi helyezés nem tükrözi a valós képet, tudom, hogy ez a csapat többre képes, és ezt a szezon folytatásában meg is fogjuk mutatni.

Azt is elmondta, hogy hosszú távra tervez a győri csapatnál.

- Szeretnék még aktívan játszani, a győri női labdarúgást felvirágoztatni, szeretnénk olyan eredményt elérni a bajnokságban, ami az ETO nevéhez méltó. Edzőként fontosnak tartom, hogy a gyerekek minél jobb eredményeket érjenek el, viszont itt nem minden esetben számszerű eredményekre gondolok, hanem hogy látványosan fejlődjenek, jobbak legyenek, több tudás legyen bennük, ismerjék a játékrendszereket. Természetesen ehhez ők is kellenek, ezt a partnerkapcsolatot ki kell építeni, fontos, hogy bizalommal forduljanak hozzám. Az ETO célja, mint kiemelt sportakadémia, hogy olyan játékosokat neveljünk, akik majd az NB I-ben is meg tudják állni a helyüket, sőt azt szeretnénk, hogy ezek a játékosok nemzetközi szinten is érvényesülni tudjanak majd a későbbiekben. Saját tapasztalatom, hogy a külföldi váltás mindenkinek nagy kihívás, amikor kimentem Németországba, hiába volt már harminc válogatott mérkőzés a hátam mögött, időbe telt alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, más a tempó, a ritmus, a fizikális tényezők. Erre is szeretnénk felkészíteni a gyerekeket, ezért a mentális fejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetünk.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.