Így fest Győr tervezett idei költségvetése

Pintér Bence 2020-02-25 15:51:00
Pénteken ül össze a győri közgyűlés: dönteni fognak az idei költségvetésről is, amelynek tervezete már felkerült a város honlapjára.

Pénteken tíz órától tartják a győri közgyűlés következő ülését, ahol terítékre kerül a város költségvetése is. A költségvetés tervezetéről egy nappal korábban, csütörtökön sajtótájékoztatót tart majd a polgármester, Dézsi Csaba András, de a dokumentumot egyébként már most bárki megtekintheti a város honlapján.

A polgármester Győr 2020. évi költségvetési javaslatát 45 890 366 984 forint költségvetési bevételi főösszeggel, 53 483 093 084 forint költségvetési kiadási főösszeggel, azaz mínusz 7 592 726 100 Ft költségvetési egyenleggel terjeszti majd elő.

A polgármester tájékoztatja a képviselőket a dokumentumban, hogy a jelzett „nem működési (belső) hiány kezelése és a költségvetés egyensúlyának megteremtése érdekében külső forrás (hitel) igénybevételére nem kerül sor”. A költségvetési hiány belső finanszírozására 6 742 726 00 Ft összegben a 2019. évi maradvány egy részét használják majd, amelyhez 850 millió forint értékpapír-hasznosítási bevétel társul.

A javaslatból kiderül: a polgármester az önkormányzati lakásvagyon egy részének értékesítésére is készül

mintegy 440 millió forint értékben – a szöveg szerint első sorban olyan ingatlanoktól válna meg az önkormányzat, amelyek komfort nélküli lakásokat magukban foglaló, rendkívül rossz műszaki állapotú épületek.

A költségvetésben fejlesztési, beruházási, stratégiai kiadásokra összesen közel hét és félmilliárd forintot tartalmaz a költségvetési javaslat, amelyből útfejlesztésre 2,7 milliárd forint, energetikai fejlesztésekre 785 millió forint, valamint városi környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésére 557 millió forint jut majd, a kerékpáros közlekedéshez kapcsolódó fejlesztésekre 678 millió forint – a kerékpáros fejlesztések egy részének listája itt olvasható, és pár már minapi cikkünkben is előkerült.

Az útfelújításoknál a tervek szerint idén kerül sor a Reptéri út, a Régi Szentiváni út, a Szent Imre út, Jókai utca, valamint a Szigethy Attila út és az Ipar út közös felújítására, emellett Tatai út és a 81-es főút csomópontjának felújítására, bővítésére.

A Modern Városok program is halad tovább, ezen a fronton folytatódik az állatkert felújítása, idén esedékes a belváros közlekedésének átdolgozása, illetve a színház, és ezzel együtt a II. János Pál pápa tér felújítása, rehabilitációja; és jut még pénz a kórházi parkolási infrastruktúra fejlesztésére is. Emellett folytatódik a strand megújításának előkészítése is, valamint ebből a forrásból épül fel egy sporthotel is.

A dokumentumból kiderül: cél még idén a város honlapjának megújítása, és nagyobb beruházás lesz még a Zöld utcai bölcsőde komplex fejlesztése, valamint az újvárosi szociális városrehabilitáció is. Hogy Dézsi Csaba András polgármester pontosan mit tart fontosnak kiemelni a város friss költségvetéséből, az csütörtökön kiderül – ott leszünk mi is!

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.