Így fest Győr tervezett idei költségvetése

Pintér Bence 2020-02-25 15:51:00
Pénteken ül össze a győri közgyűlés: dönteni fognak az idei költségvetésről is, amelynek tervezete már felkerült a város honlapjára.

Pénteken tíz órától tartják a győri közgyűlés következő ülését, ahol terítékre kerül a város költségvetése is. A költségvetés tervezetéről egy nappal korábban, csütörtökön sajtótájékoztatót tart majd a polgármester, Dézsi Csaba András, de a dokumentumot egyébként már most bárki megtekintheti a város honlapján.

A polgármester Győr 2020. évi költségvetési javaslatát 45 890 366 984 forint költségvetési bevételi főösszeggel, 53 483 093 084 forint költségvetési kiadási főösszeggel, azaz mínusz 7 592 726 100 Ft költségvetési egyenleggel terjeszti majd elő.

A polgármester tájékoztatja a képviselőket a dokumentumban, hogy a jelzett „nem működési (belső) hiány kezelése és a költségvetés egyensúlyának megteremtése érdekében külső forrás (hitel) igénybevételére nem kerül sor”. A költségvetési hiány belső finanszírozására 6 742 726 00 Ft összegben a 2019. évi maradvány egy részét használják majd, amelyhez 850 millió forint értékpapír-hasznosítási bevétel társul.

A javaslatból kiderül: a polgármester az önkormányzati lakásvagyon egy részének értékesítésére is készül

mintegy 440 millió forint értékben – a szöveg szerint első sorban olyan ingatlanoktól válna meg az önkormányzat, amelyek komfort nélküli lakásokat magukban foglaló, rendkívül rossz műszaki állapotú épületek.

A költségvetésben fejlesztési, beruházási, stratégiai kiadásokra összesen közel hét és félmilliárd forintot tartalmaz a költségvetési javaslat, amelyből útfejlesztésre 2,7 milliárd forint, energetikai fejlesztésekre 785 millió forint, valamint városi környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztésére 557 millió forint jut majd, a kerékpáros közlekedéshez kapcsolódó fejlesztésekre 678 millió forint – a kerékpáros fejlesztések egy részének listája itt olvasható, és pár már minapi cikkünkben is előkerült.

Az útfelújításoknál a tervek szerint idén kerül sor a Reptéri út, a Régi Szentiváni út, a Szent Imre út, Jókai utca, valamint a Szigethy Attila út és az Ipar út közös felújítására, emellett Tatai út és a 81-es főút csomópontjának felújítására, bővítésére.

A Modern Városok program is halad tovább, ezen a fronton folytatódik az állatkert felújítása, idén esedékes a belváros közlekedésének átdolgozása, illetve a színház, és ezzel együtt a II. János Pál pápa tér felújítása, rehabilitációja; és jut még pénz a kórházi parkolási infrastruktúra fejlesztésére is. Emellett folytatódik a strand megújításának előkészítése is, valamint ebből a forrásból épül fel egy sporthotel is.

A dokumentumból kiderül: cél még idén a város honlapjának megújítása, és nagyobb beruházás lesz még a Zöld utcai bölcsőde komplex fejlesztése, valamint az újvárosi szociális városrehabilitáció is. Hogy Dézsi Csaba András polgármester pontosan mit tart fontosnak kiemelni a város friss költségvetéséből, az csütörtökön kiderül – ott leszünk mi is!

Szólj hozzá!

Az LMP az energiaügyi miniszterhez fordul a recski bányanyitás ügyében

200 méteres távolságra van a bánya a lakott területtől.

Tagadja a Mi Hazánk, hogy tagja lenne a győri Fodor Roland

A párt szerint csak a jelentkezését nyújtotta be.

A komáromi akkumulátorgyár bővítésétől rettegnek a helyiek

Már a mostani működés mellett is vannak aggasztó jelek.

Február második felében már egészen biztosan használható lesz Szombathely legújabb útja

Végre gurulhatnak az autók a Körmendi és a Jáki út között.

Szombathely nemet mond az akkumulátorgyárakra!

Határozatot hozott rá a közgyűlés. A Fidesz-frakció nem nyomott gombot.

A SZOVA balatoni nyaralójában fognak üdülni a szombathelyi gyerekek

Egészen biztosan nem fogják eladni az ingatlant - jelentett ki Nemény polgármester.

Ukránokat kutyázó posztot rakott ki, kátyúkról kapott kérdéseket a győri fideszes képviselő

A világpolitikai kalandozásnak a szabadhegyi helyi ügyek vetettek véget.

Rekordokkal zárta a Szombathelyen is jelen lévő Főtaxi az elmúlt évet

A flotta autói összesen csaknem 36 millió kilométert tettek meg.

Elit informatikus-alapképzést indít a győri egyetem

„Erős, magas presztízsű szakot indítunk, ahová a legjobb és a legmotiváltabb fiatalok jelentkezését várjuk” – fogalmazott a dékán.

Tüntetést szervez az LMP Debrecenbe

A párt minden önkormányzati képviselője előterjesztéssel próbálja megvédeni a helyieket.

Február másodikán indulnak a bértárgyalások az Audiban

A szakszervezet a bérek reálértékét akarja megőrizni.

Fizetős lesz a győri ETO Park parkolója

Az első három óra ingyenes lesz, utána kétszáz forintot kell fizetni óránként.

Hatos karambol történt az M85-ösön Enesénél

Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.