Szenteste olyat láttunk a szomszédban, amit itthon még sosem

ugytudjuk.hu 2019-12-25 08:30:00
Nem volt roham az üzletekben.

A szombathelyi üzletekben még december 24-én is tartott a roham. Átugrottunk a szomszédba, ott is hasonlóra számítva. De a kép jóval árnyaltabb lett.

Délelőtt 10-kor még a pénztárak fele üzemelt a felsőőri, a magyarok által is kedvelt szupermarketben, de ennyi elég is volt. Az osztrákok másképpen osztják be az idejüket, nem szeretik a tolongást, tesznek is ellene. Valahogy mindig úgy jött ki, hogy folyamatosan érkeztek a vásárlók, így a délután 13-órás zárórára már alig akadt dolga az alkalmazottaknak. Szimpatikus volt, hogy senkit sem sürgettek, s amikor eljött a slussz, akkor is hagytak még pár perc türelmi időt. Erős pozitívum, hogy nem hallani orrvérzésig karácsonyi dalokat, az üzleti rádió inkább csak praktikus infókat közöl. Az üzlet előtti karácsonyfák jó része megmaradt, Ausztriában újabban egyre többen vesznek műfenyőt. Talán nem véletlen, hogy az egyik erős párt a parlamentben a zöldeké.  Amúgy van mit sógoréknak a bevásárló kosarakba rakniuk, hiszen az életszínvonaluk az egyik legmagasabb Európában. Gazdaságuk erős, a munkanélküliség se vészes, gyorsan és jól reagálnak a változásokra. Karácsony itt is szent ünnep. A miénkhez képest szerencsés történelmüknek köszönhetően jóval régebb óta ünnepelhetik őszintén és szabadon.

  

A város szélén levő plázában már jóval többen voltak, igaz, sokan nem vásárlási célból. Inkább kipróbálták a divatos kínai éttermet, vagy a szomszédos multiplexet, benne kávézóval, pizzériával, étteremmel. A plázában sem kell tolongani, egyedül a központi kávézó tehette ki a megtelt táblát. A forgalom dél felé már elég lanyha, a parkolói megafonokból karácsonyi dalok szólnak, majd itt is 13 órakor zárás. A belváros felé vesszük az irányt. Ahhoz képest, hogy nincsenek diákok, meglepően sok fiatal sétálgat az utcákon. Az egyik presszóban finom forralt bor és egy kimondhatatlan nevű – hét mássalhangzóval! – helyi specialitás csábít. Bent aztán megtapasztaljuk azt, amit hiányoltunk: a tolongást. Tűt nem lehet leejteni, annyian vannak. Barátságos a hangulat, kellemes polgári délutánnal nyit a szenteste.

Késő délután már kihaltak az utak, néhány magyar rendszámú autó húz a határ irányába. A ma is dolgozó vendégmunkások igyekeznek haza. Végig verőfényben autózunk, a kirccanás kellemes kirándulássá alakul. Aztán irány Szombathely, szenteste, boldog karácsonyt!

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”