Bolhából Elefánt

Székely Zoárd 2019-11-28 15:00:00
"Aki magától idéz, az gyökér." – Szendrői Csaba Mintha muszáj lenne című kötetének bemutatóján jártunk.

Szerda este a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatták be Szendrői Csaba első verseskötetét. A családias légkörű, ám annál könnyedebb, barátságosabb hangvételű beszélgetés során több mindent megtudhattunk az Elefánt együttes frontemberéről: mi a különbség dalszöveg és versírás között, lehet-e ihletforrás a multiverzum-elmélet, illetve mennyire paradox érzés szerelmesnek lenni a Halálba?


Hamar kiderült, hogy az általános iskolában tanult irodalom, különösen Petőfi költészete milyen negatív hatást gyakorolt a zenészre, innen datálható a versíráshoz vezethető első kezdeményezés is. Korábban már említésre került egy önálló kötet kiadása, a moderátor Boros Ferenc felidézte a 2018-as Bájoló irodalmi és zenés esten elhangzottakat, miszerint a Scolar kiadó megkereste Csabát egy verseskötet kapcsán, amivel kapcsolatban arra kérték, hogy „ne kerüljön bele olyan, ami nem elég jó”. Eleinte nagyjából 300 vers közül kellett válogatni, amit a kiadóval közösen idővel százra redukáltak, a végső forma kialakítása azonban már jóval komplikáltabb folyamat volt.


Csabi elmondása alapján számára a legnehezebb feladat a rímpárok elengedése, mégis ahogy a szerkesztői munka során átalakult az az önkép, amit a verseivel szeretett volna kifejezni, nagyban hozzájárult a művek jelenlegi állapotához.

„Az a fajta játék érdekelt az íráson belül, amihez a magyar nyelv kiváló táptalaj.”

Tematikát tekintve két részre oszthatjuk a könyvet: az Állítólag kémia című fejezet a szerelmes-szakítós lírát tartalmazza, a Satír pedig a halállal, elmúlással kapcsolatos gondolatokat boncolgatja hol melankolikusabb, hol zaklatottabb hangnemben. A versek olvasása közben néhol egészen filmszerű képsorok jelennek meg előttünk, ezzel kapcsolatban Csaba elárulta, hogy ő maga is képkockákban gondolkozik, ugyanez a vizuális, expresszionista hatás köszön vissza a dalszövegekben és a versekben egyaránt.


Ihletforrásként említésre kerül a buddhizmus, a jó és a rossz egyenértékűségének elfogadása, illetve a tudomány, a technológiai fejlettség és az univerzumot egymással összekapcsoló molekulák viszonya – ezek mind kirajzolódnak a kötetben, sajátosan letisztult „Szendrői-stílusban”. Visszatérő motívumként szerepel a tükör, mint az önismeret és önreflexió szimbóluma, és az idő, ami relativitásának köszönhetően talán nem is létezik (idézünk Csáth Gézától). Az újdonsült költő szemében nem számít tabunak a halál gondolata, hiszen saját szavaival élve „az értelmetlenséget, amit a létezés hordoz magával, egy kicsit értelmezhetőbbé teszi”.

„Én egy káosz vagyok önmagamnak, amiben próbálok rendet rakni.”

A kérdések megválaszolását néha egy költemény felolvasása, majd egy akusztikus Elefánt dal szakította félbe (a gitárnál Tóth András), emelve az egyébként is szórakoztató est fényét. Szóba került még a közösségi média, a ’shitposting’, a szerző alteregója és egyben legnagyobb példaképe, Dr. Csendrői Szabi, valamint a macskákhoz fűződő kapcsolata – mára egytől egyig elengedhetetlen részét képezik a Szendrői Csaba jelenségnek, melynek közvetlensége könnyen vált ki szimpátiát a közönségből. Végezetül megtudtuk, hogy egy 8 éve dédelgetett regényötlet is maradt még a vendég tarsolyában, kíváncsian várjuk mikor lesz kapható a kész változat.

„Zenélünk is azért, hogy felébresszük az elbóbiskolókat – ez az átka az irodalmi esteknek.”

 

Szólj hozzá!

Globális alkatrészhiány miatt két hétig csak egy műszakban pörög az Audi

Szórakoztató cikkeket gyártottak tavaly autóalkatrészek helyett a beszállítók, hiány alakult ki.

Rétvári Bence szerint a Gyurcsány-bagázs rácsap a matchboxért nyúló kisfiúk kezére

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Ungár Péter kérdésére válaszolva azt írta, hogy a nemek közti egyenjogúság csupán egy a divatos gender express.

A demokrata ellenzéki szövetség tiltakozik az önkormányzatokat érintő büntetőhadjárat ellen

A szövetség szerint az Orbán-kormány az önkormányzatok kivéreztetésére játszik.

Ismét 100 fölött a koronavírusban elhunytak száma

573 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek.

Már több mint 95 millió embert fertőzött meg a koronavírus a világban

A halálos áldozatok száma pedig átlépte a 2 milliót.

Győr 750: ezt kell tudni a győri folyókról

A Vaskakas bábszínház első ünnepi videója: első alkalommal Győr folyóiról.

Elütötte az útkarbantartót az M15-ös úton, Győrben emeltek vádat az ügyben

A vádirat szerint a 75 éves férfi figyelmetlensége miatt és a megengedett sebességet túllépve ütötte el az úttest felújításán dolgozó munkást.

A hó helyett ma esőt és még ónos esőt is kaphatunk

Az ország északi felén viszont még hó várható.

Ez a cég újíthatja fel a Lánchídat

Csaknem 19 milliárd forintba kerül majd a rekonstrukció.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a táplánszentkereszti halálos baleset okozója

Nem adta meg az elsőbbséget, az áldozat pedig nem kötötte be magát. A tavalyi baleset után most hoztak jogerős ítéletet.

Ezt a villanyoszlopot fordítva szerelték fel Ménfőcsanakon

Az ég felé néző lámpával talán a győri Batmant lehet hívni.

Farkas Balázs és a Szombathelyi Haladás útjai különváltak

Kicsivel kevesebb, mint egy évet töltött a csapatnál.

Most éppen szállítmányozási céget alapított Rogán-Gaál Cecília

Korábban a Sarka Katával közös államilag is dotált, szépségversenyben és fitneszrendezvényekben utazó cége busás osztalékot fizetett.

Messi akár brutálisan hosszú, 12 meccses eltiltást is kaphat

A Barca sztárja a spanyol Szuperkupa döntőjében ütötte tarkón az ellenfél játékosát.

Ismét letartóztatták M. Richárdot

Fennáll a bűnismétlés és a szökés-elrejtőzés veszélye.

Megszületett Léna, Odett és Hunor

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

van még itt cikk a témában:

Pethő Kincső Nóra: "Az életünk szürke a művészet nélkül, ha nincs katarzis, nincs tisztulás sem"

A tánc volt mindene már kislányként is, majd sorra nyerte a hazai és a nemzetközi díjakat. Aztán a kísérletezés felé fordult, színházakban játszott fajsúlyos szerepeket és jött a filmezés. A Vörös veréb című produkcióban emlékezeteset alakított Jennifer Lawrence partnereként. Pethő Kincső Nóra színésznő szombathelyi volt és maradt – ez is kiderül a lapunknak adott interjúból.

Győri fiatalok ötleteit várja a Lokálpatrióta Könyvesbolt átnevezéséhez a polgármester

A Győrről szóló könyveket, illetve győri szerzők műveit árusító bolt új nevének kitalálója könyvet kap ajándékba.

A sci-fi, amiből kiderül, hogyan akadályozhatnánk meg a klímaváltozást

Kim Stanley Robinson új – és állítólag utolsó – regényében megénekli, hogy mit kellene tennünk, hogyan kellene átalakítani gazdasági rendszerünket, milyen kapcsolókat kéne átkattintani az agyunkban, hogy egyáltalán esélyünk legyen kezelni a klímaváltozás hatásait, és túlélni a következő száz évet.