Fotó: rdmag.com

Összeomolhat a csernobili atomerőművet körülvevő szarkofág

Fehér Buda
2019. augusztus 8. csütörtök, 14:42
A leomló épület radioaktív port repíthet a levegőbe.

Összeomlás szélén áll a csernobili atomreaktor négyes blokkját körülvevő régi szarkofág, írja az IFLScience. A lap azt írja, hogy a szarkofág régi, most már belső struktúráját kapkodva emelték fel, annak reményében, hogy sikerül majd vele befogni a több tonnányi urániumot, kóriumot, plutóniumot és az igencsak szennyező port.

 

A szakértők szerint a harminc éves épület azonban az utolsókat rúgja, és igencsak nagy az esélye annak, hogy összedől. A régi szarkofágot ugyan egy újabb, 2016-ban elkészült épület veszi körül, ha mégis összedől, az megnehezítheti azoknak a szakértőknek a munkáját, akik éppen a négyes blokk leszerelésén dolgoznak. Azt mondják, hogy a harminc éves épületet eddig is csak a gravitáció tartotta egyben, a tartóelemek viszont elfáradtak, minden egyes ilyen elem mozgatásával azt kockáztatják, hogy ledől a szarkofág.

 

Ha ez tényleg bekövetkezik, akkor a leomló építmény radioaktív porral szórhatja be az új, 36 ezer tonnás szarkofágot. Szerencsére ez még stabilan áll, kicsi az esélye annak, hogy a sugárzó por a kinti levegőbe juthat. 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás