A helyi Fidesz leszavazta, de feláll a migrációs bizottság Szombathelyen

Unyatyinszki György
2019. március 27. szerda, 16:10
Nagy probléma lehet a Fidesz számára, hogy nem ő irányíthatja a diskurzust a bevándorlásról.

Aligha volt vala is várható, hogy épp a migráció kérdésében lehet a Fideszt megfutamodásra késztetni, a szombathelyi közgyűlésben a többségbe került ellenzéknek szerdán mégis sikerült. Az Éljen Szombathely, a Jobbik és a Pro Savaria támogatásával ugyanis elfogadták, hogy a város felállít egy migrációs bizottságot, aminek feladata lesz kivizsgálni, hogy a Fidesz-kormány alatt hány letelepedési kötvényes érkezett az országba, illetve a város mennyire volt érintett az illegális bevándorlásban, amiről a Fidesz próbált mindig is beszélni, annak támogatásával vádolva ellenzékét.

 

"Bevándorláspárti szivárványkoalíció" - ez a fideszes mantra ezúttal is elengedhetetlen kelléke volt a közgyűlésnek, noha az ellenzék épp az illegális bevándorlás körülményeinek tisztázását szerette volna elérni a bizottság felállításával. Nemény András (Éljen Szombathely) a vita során többször is emlékeztette a fideszes városatyákat, hogy a bevándorlásra vonatkozó lózungjaikat tisztába szeretné tenni a közgyűlési többség: így kiderülhet, hogy valódi veszély-e a városra nézve a bevándorlás, illetve a Fidesz által beengedett letelepedési kötvényesekről is képbe kerülhet a város.

 

A Fidesznek érzékelhetően nem tetszett, hogy tények mentén vizsgálják, hogy korábbi kijelentéseik milyen viszonyban állnak a valósággal, ezért a későbbi szavazáson nem támogatták a bizottság felállítását, Az ellenzéki többség végül támogatta a bizottság felállítását. A Fidesz a jövőben nem a kénye-kedve szerint folytathatja a kommunikációt az illegális bevándorlásról, mint ahogy az eddig történt.

 

Fontos megjegyezni, hogy korábban a közgyűlésen már elfogadták a bizottság felállítását, azonban azt nem írta alá Puskás Tivadar fideszes polgármester, ezért kellett újra tárgyalni.

 

A Fidesz, mióta elvesztette többségét, obstrukcióval próbálja lassítani a közgyűlés munkáját. Szombathelynek emiatt elfogadott költségvetése sincs az idei évre, erről itt írtunk korábban:

 

Ismét nekifut a szombathelyi közgyűlés a város költségvetésének

Farkas Bazsi Itt olvashatod a közgyűlési blogot. Meg azzal, hogy a demokrácia akkor jó, ha többségben van az ember. Arra hívja fel a figyelmet, hogy felesősen kell eldönteniük, hogy a rendelkezésre álló pénzt, hogyan osztják el. Kecskés képviselő két szót és sorol olyan utcákat, amelyek a saját körzetében vannak, és fel szeretné őket újíttatni a költségvetés terhére.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás