Három feltételt szabott a Néppárt a Fidesznek a maradásra

Unyatyinszki György 2019-03-06 06:52:00
Kizárhatják őket a pártcsaládból márciusban, ez ellen tettekkel kellene bizonyítani.

Az európai politika az EP-választási kampány közepén a Fidesztől hangos, miután a kormánypárt teleplakátolta az országot Jean-Claude Juncker és Soros György képével, ezzel hangolva a lakosságot a brüsszeli székhelyű unió vezetése ellen. A bökkenő, hogy Juncker annak az Európai Néppártnak (EPP) a csúcsjelöltjeként lett az EB elnöke, amelynek a Fidesz is tagja, sőt, maga is támogatta az előző választáson.

A Fidesz kizárása az EPP-ből már napirenden van, a konzervatív tagpártokat pedig folyamatosan az Orbán-kormány populizmusa miatt kérdezik fel, akikkel egy asztalnál ülnek. Részben emiatt igyekszik meghúzni egy újabb, talán utolsó vörös vonalat Manfred Weber, aki az EPP csúcsjelöltje az idei kampányban, akit Juncker utódjának szánnak. A Bildnek nyilatkozva három feltételt szabott Orbánnak:

  • A CEU maradhasson Budapesten
  • Orbán kérjen bocsánatot tőlük a plakátkampányért
  • Azonnal állítsák le a kampányt.

A Fidesz múlt héten azzal szerelte le a német CDU-t (ők az EPP legerősebb pártja), hogy ígéretük szerint március 15. után szedik le a plakátokat, csakhogy egyébként is addig tervezték, hogy kint maradnak - ezt Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár is elismerte. A CEU tavaly decemberben bejelentette távozását a lehetetlen körülmények miatt, amit a kormány számukra teremtett, ebben is nehéz lesz változást kierőszakolni. A bocsánatkérés ugyan nem a Fidesz erőssége, de azt a színfalak mögött is megtehetik. Ezek konkrét dolgok, amikről legkésőbb március végéig vár fejleményeket az EPP, illetve Weber, de konkrétan nem mondta ki, hogy ellenkező esetben mi történik a Fidesszel és Orbánnal.

Ma már írtunk arról, hogy milyen ellenzék állt össze az EPP-n belül a Fidesszel szemben, annak kizárásáért, illetve szó volt róla, hogy a német konzervatívoknak lesz ennek ellenére a legnagyobb szava Orbánék kizárásában:

Már 13 tagpárt kéri, hogy regulázza meg vagy zárja ki a Fideszt az Európai Néppárt

Unyatyinszki György Nem örülnek a populista Orbánnak. Sokan vannak, de elegen-e? Az ír kormánypárt, a Fine Gael is kizárná a legnagyobb európai pártcsaládból a Fideszt - erről nyilatkozott a párt európai parlamenti képviselője az Irish Timesnak. Sean Kelly szerint "Orbán túl messzire ment" - utalva a jelenlegi plakátkampányra -, ezért ideje, hogy az Európai Néppárt (EPP) kiálljon az értékeiért.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.