2018-ban így zárult az év, hétfőn csendben vonult ki az ellenzék (fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Tiltakozásul kivonult a teljes ellenzék az idei első parlamenti ülésről, ahova Orbán el sem ment

Unyatyinszki György
2019. február 18. hétfő, 13:45

Hétfőn 13 órakor kezdődött el az Országgyűlés idei tavaszi ülésszaka, ami a napirend előtti felszólalásokkal, pontosabban azok hiányával indult el. Gyöngyösi Márton (Jobbik), Tóth Bertalan (MSZP), Keresztes Lóránt (LMP) is az elsők között kért szót, ám a feszólalás helyett ebben a sorrendben vonultak ki a pártok. Kövér László házelnök ezt kuncogva fogadta, megjegyzéseket téve a kivonuló tiltakozókra.

 

Az ellenzéki pártok azért vonultak ki, mert noha Orbán Viktort szerették volna kérdezni az azonnali kérdések órájában - többek között a rabszolgatörvényről - ám a miniszterelnök végül nem vett részt az ülésen, hanem Izraelbe utazott, ahol (Lengyelország részvétele nélkül) találkozik a szlovák, a cseh és az izraeli kormányfő. Jakab Péter (Jobbik) a kivonulást követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Orbán Viktor "gyáva", elmenekült a neki szegezett kérdésektől.

 

Az ellenzéki politikusok azt is jelezték, hogy noha folyamatos kísérletek vannak az ellenzék megosztására, a közös tiltakozással is szerették volna jelezni, hogy a rabszolgatörvény elfogadásakor indult tiltakozás egysége továbbra is kitart.

 

A rabszolgatörvény elleni fellépés következő lépéseként az MTVA, azaz a közmédia székházától indítanak egy konvojt az esztergomi Suzuki gyárba, ahol szerintük a cég semmibe veszi a munkavállalói és szakszervezeti jogokat. Emlékezetes, itt rúgták ki a közelmúltban a frissen megalakuló szakszervezet vezetőjét, még a védett státusza létrejötte előtti pillanatban.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás