A rák halálozási arányát is meghaladhatják a kórházi fertőzések

Unyatyinszki György 2018-11-14 07:56:00
Hazánkban a halnak meg a legtöbben kezelhető rákbetegségekben az EU-ban, és mivel a kórházi fertőzések aránya is katasztrófa, a szuperbaktériumok erre rátehetnek egy lapáttal.

 Az antibiotikumok nem megfelelő használata miatt kialakuló ellenálló kórokozók néhány évtizeden belül több ember halálát fogják okozni világszerte, mint a rák, hacsak nem történnek hatékony ellenlépések - írta szerdán a Magyar Idők.

A kormány propagandalapja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése alapján azt írja, hogy az antibiotikumok felelőtlen alkalmazása hasonló fenyegetést jelent, mint egy halálos megbetegedéseket okozó, nagy járvány kirobbanása. Az Európai Unió területén évente már most is 25 ezer, világszinten pedig mintegy 700 ezer halálesetet okoznak olyan baktériumok, amelyek ellen nincs hatékony antibiotikum.

Becslések szerint 2050-re az Európai Unióban évente 400 ezer, világszerte pedig 10 millió halálesetet okoznak majd a kezeléseknek ellenálló baktériumok. Ez lényegében azt is jelenti, hogy 2050-re az antibiotikum-rezisztencia lehet a vezető halálok a világon, amely miatt többen fognak benne meghalni, mint a rákban, amelynél 8,2 milliós éves halálozással számolnak az évszázad közepére - közölte a lap.

Magyarországnak ez mit jelent?

A kormány lapja - meglehetős jóindulattal - nem nagyon tért ki az ellenálló baktériumok okozta halálesetek változására. Bár a hivatalos szervek szerint a kórházi fertőzésekben elhunytak száma 440 volt tavaly Magyarországon, a fertőzést kapó betegek száma már 15 389 volt. Az RTL Klubnak egy szakértő arról is beszámolt, hogy a kórházak - féltve jó hírüket - nem minden fertőzéses halálesetet jelentenek be.

Bár a propagandalap megjegyzi, hogy készült egy állami "intézkedési terv" a fertőzések és a szuperbaktériumok visszaszorítására, ha a kórházi mosdókban még csak szappan sincs, aligha elképzelhető, hogy javulna a helyzet. Az ellenállóbb szuperbaktériumok ellen ráadásul a napjainkban normálisan elvárható higiéniás körülményeknél is többet kellene tenni a kórházakban.

Magyarországon egészségügyét egyébként is az elkerülhető halálesetek magas száma jellemzi: minden 10 kezelhető betegből 4 meghal az Eurostat adatai szerint. Ebben kiugró a rákos megbetegedésekben elhunytak száma, a specifikus statisztikákban is a világ élvonalába tartozunk a rákot illetően.

Tekintettel arra, hogy a magyar kormány "intézkedési tervének", az egészségügy finanszírozásának együttes hiányosságai milyen képet mutatnak, a szuperbaktériumok várható elterjedése a magyar lakosságot jobban veszélyezteti, mint más európai országokat.

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.