HIRDETÉS

A fotó illusztráció (Pixabay)

Hatalmas erdőtüzek pusztítanak Kaliforniában és brutál gyorsan terjednek

VPP
2018. november 9. péntek, 07:02
Lángokban állnak nemzeti parkok és védett erdőségek is.

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint percenként mintegy 80 focipálya nagyságú terület esik a lángok martalékává. Az első tüzek csütörtökön reggel lobbantak lángra, a kaliforniai fővárostól, Sacramentótól északra - tette közzé az MTI. 


Gavin Newsom kormányzóhelyettes - akit kedden választottak meg az állam kormányzójává - három északi megyében rendkívüli állapotot hirdetett. Megkezdték egyes települések kiürítését, a 27 ezer lelket számláló Paradise városkát - ahol öt ember súlyosan megégett - teljesen evakuálták. "Ez a tűzvész nagyon veszélyes, tessék elhagyni a lakóhelyeket" - üzente Twitter-bejegyzésében a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal. 
    

A CBS televízió helyi híradója szerint az északi Butte megyében a lángok lakóházakat pusztítottak el, sok helyütt megszűnt az áramszolgáltatás és a tűzvész a létfontosságú infrastruktúrát veszélyezteti. Bár a tűz egyelőre északon pusztít, várhatóan déli irányban, a Yosemite nemzeti park felé terjed tovább.
 

Az alacsony páratartalom és az erős szél miatt gyorsan terjedő lángokkal 500 tűzoltó vette fel a harcot.  Az északi vidékeken pusztító tűzvésztől függetlenül lángra lobbant a Los Angeleshez közeli San Fernando-völgy egy része is.

 

Kaliforniát mostanában sorban érik a csapások, hisz történetének legnagyobb kiterjedésű erdő- és bozóttüzét nem is olyan régen sikerült megállítani. A tűz tavaly december 4-én kezdődött Los Angelestől északnyugatra, és nagyjából egy hónapra rá sikerült megfékezni a lángok terjedését, de teljesen csak júniusra sikerült megállítani. A tűz csaknem 1140 négyzetkilométeres területen pusztított, több mint ezer ház és más épület vált a lángok martalékává.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás