Így chatel velem nyár óta Gyurcsány Ferenc

Unyatyinszki György 2018-09-20 11:47:00

A Sziget Fesztivál óta beszélgetek Gyurcsány Ferenccel – állapíthatnám meg, ugyanis szerdán délben érkezett meg a volt miniszterelnök újabb személyesnek szánt üzenete a korábbi több tucat után a Facebook chaten a fiókomra.

Az elsőre különösnek hangzó üzenetváltás eredete augusztus elejére nyúlik vissza, mikor Gyurcsány Ferenc egy marketingkampányt indított a Facebookon. A Sziget Fesztiválra szóló öt napijegye közül kisorsolt egyet-egyet azok közül, akikkel beszélgetett kicsit közéleti kérdésekről és válaszoltak néhány kérdésére. Újságíróként fel is kapcsolt egy lámpa a fejemben, hogy nézzük meg milyen az, mikor egy ötvenes éveiben járó politikus fiatalokkal chatelget a Facebookon. Gondoljon bárki bármit Gyurcsány Ferencről, de szórakoztató dolog alakult ki belőle, és igen könnyen politikai hasznot is hajthat a megoldás.

Szia! Az imént épp azon gondolkoztam, hogy hogyan lehet György Unyatyinszki barátom. :D Úgy döntöttem rád is írok. Szóval, hogy vagy a nyár után?

– kérdezte tőlem a Feri. A beszélgetések nagyjából úgy zajlanak, hogy Gyurcsány Ferenc (beszélgetőtársainak csak Feri) lazán, erős állítások nélkül (nehogy elriasszon bárkit is) bedob egy közéleti témát, például az oktatás, az egészségügy vagy most a Sargentini-jelentés kapcsán. Feriék egy szolgáltatás segítségével előre beállítanak válaszlehetőségeket, amelyet kiválaszthatunk, annak megfelelően zajlik tovább a beszélgetés, amit lényegében egy robottal folytatunk. Magunk is írhatunk válaszokat és kérdéseket, de a beszélgetés csak a válaszlehetőségek mentén zajlik tovább.

A megoldás azért érdekes, mert Feri úgy beszélget veled, mintha jó cimborák lennétek hosszú ideje. Röviden anekdotázik, mesél a családjáról, hogy Tomi fia milyen zenét szeret, vagy hogy a felesége, Klára szerint én olyan típus vagyok-e, mint aki kimenne-e egy tüntetésre. Még azt is megkérdezi, hogy milyen gyorskaját kedvelsz a legjobban. A körítés persze arra szolgál, hogy mellette Feri eljuttassa a Demokratikus Koalíció politikai üzeneteit:

Szia György! Már két napja beszélünk a Szigetről, de még meg sem kérdeztem, hogy milyen zenét szeretsz :D

De most megteheted :D

Hogy is van a vicces mondás? Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld? :D A viccet félretéve: te mire szeretsz a legjobban bulizni?:)

Hip-hop-félére

Tomi fiam is az ilyen zenéket szereti Néha berak egy-kettőt. Van közöttük pár egészen jó is :D Viszont van egy rossz hírem: A Sziget jobban teljesít, mint a magyar egészségügy.

Ferivel az beszélgethet, aki vagy részvételét jelöli meg egy Facebook-eseményén, vagy lájkolja a politikus oldalát. Az üzenetek tartalmát mindenki a maga módja szerint értékelheti (én újságíróként), de az tény, hogy a hagyományos politikai kommunikációs megoldásokhoz képest ez egy színes, helyenként szórakoztató megoldás ahhoz, hogy több tízezer emberhez érjen el közvetlenül egy politikus.

Szólj hozzá!

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.