Ítélet: Törvénytelenül szorították ki a magánkiadókat a tankönyvpiacról

Unyatyinszki György 2018-09-07 12:39:00
Az Oktatási Hivatal nem csak az állami tankönyvek engedélyét hosszabbíthatta volna meg.

Új tankönyvengedély-hosszabbítási eljárásra kötelezte a bíróság az Oktatási Hivatalt, miután az jogalap nélkül tagadta meg egy magánkiadó tankönyvének hosszabbítási igényét – derült ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon pénteken kihirdetett ítéletből. Jövőre 822 magánkiadású tankönyv tűnhet el a rendelhető könyvek listájáról, most több mint 130 könyv számára csillant fel a remény, egyúttal a kiadóknak sem kell azonnal lehúzni a rolót.

Szerdán kezdődtek az első perek, melyeket a tankönyvpiacról folyamatosan kiszorított magánkiadók indítottak az Oktatási Hivatallal (OH) szemben, mert az megtagadta az összes lejárt engedélyű tankönyvük engedélyének meghosszabbítását idén májusban. Ez azzal fenyegette a kiadókat, hogy a 2019 szeptemberében induló tanévben könyveik többségéből már nem tanulhattak volna a diákok, veszélybe sodorva a kiadók működését.

A hivatal ugyanakkor sorra hosszabbította meg az állami kiadású tankönyvek engedélyét, ám mikor a magánkiadók is beadták ötéves hosszabbítási kérelmüket, azt visszautasították, mondván csak állami tankönyvek kaphatnak engedélyt, noha ilyenről nem rendelkezik jogszabály.

"Tönkre lehet tenni egy szakmát, de azt lehetne kulturáltabban is csinálni"

- mondta az első szerdai tárgyaláson több magánkiadó jogi képviseletét ellátó Boglucz István. Kiemelte, hogy nincs olyan jogszabály, ami kizárná a magánkiadók hosszabbítási jogát, nem áll meg az OH érvelése, hogy mivel a kormány államositotta a tankönyvpiacot, csak az állami kiadók könyvei hosszabbithatók meg. Boglucz kiemelte, hogy ez a korlátozás alkotmányellenes is lenne, ugyanis lényegében kárpótlás nélkül megszűnne a magánkiadók kiadási joga a gyakorlatban.

A pénteki tárgyaláson a Pedellus Kiadó egyik középiskolás nyelvtan könyvének hosszabbítása volt jogvita tárgya. A kiadó kiemelte, hogy míg az ők hosszabbítási igényét megtagadták, addig az - azóta már államosított - Apáczai Kiadó tankönyveinek engedélyét meghosszabbították, noha az eredeti engedélyt még magánkiadóként szerezte.

A bíróság szóbeli ítélethirdetésében egyetértett a magánkiadók keresetével, hogy az OH nem vizsgálhatta volna, hogy állami vagy magankiadású-e a tankönyv, csak a szokásos hosszabbítási követelmények szerint bírálhatta volna el a könyvet.

A kiadók több mint 130 tankönyv esetében fordultak bírósághoz. A mostani ítélettel megegyezőre számítanak a további perekben is.

Sorsdöntő bírósági tárgyalások előtt állnak a magán tankönyvkiadók

Szeptember első hetében sorra kezdi tárgyalni a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, hogy meghosszabbíthatók-e az idén augusztus 31-én lejáró magánkiadású tankönyvek az Oktatási Hivatal tankönyvjegyzékében - értessítette lapunkat a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ). Csak olyan tankönyv rendelhető, amely szerepel ezen a listán, és bár a kiadók beadták a hosszabbítási igényüket még májusban, azt visszautasították.

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Hende Csaba embere maga alá gyűrte a szabadságukért küzdő egyetemistákat

Feladják a hónapok óta tartó blokádot az SZFE hallgatói Budapesten, semmilyen követelésüket nem teljesítette Szarka Gábor lövészezredes.

PDSZ: Ne küldje óvodába, iskolába a gyermekét!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete radikális javaslattal állt elő.

"Miniszterelnök úr, ne velünk kísérletezzen!"

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint mára annyira súlyossá vált a helyzet, hogy az összes iskolát be kell zárni.