LMP: A tanárok jó állami tankönyv hiányában a régieket fénymásolják

Unyatyinszki György 2018-08-22 14:01:00

– Határozottan ellenezzük a jó minőségű tankönyveket kínáló kiadók kiszorítását – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője. Az ellenzéki párt a nem állami tankönyvek kiadóinak fokozatos ellehetetlenüléséről megjelent hírekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a diákok és pedagógusok sokfélék, a sokféle igényt pedig a legjobb eredmény érdekében szélesebb tankönyvkínálattal kell biztosítani.

Portálunk múlt héten számolt be róla, hogy az új alaptanterv körüli titkolózások miatt nem tudnak dolgozni a független kiadók a tankönyveken, miközben az állami kiadók előnyt élveznek. Mivel a kiadók nem tudnak tervezni az új tankönyvekkel és azok értékesítésével, ezért a kisebb kiadókat a megszűnés veszélye fenyegeti. További részletek a múlt heti cikkünkben:

Az új alaptantervvel végezhetik ki a nem állami tankönyveket

Könnyen előfordulhat, hogy az új alaptanterv bevezetésével végleg kiszorulhatnak a nem állami könyvek az iskolákból - értesült kiadói és szerzői forrásokból az Ugytudjuk.hu. Bár már javában tart az új nemzeti alaptanterv előkészítése, az államtól független tankönyvírókhoz és kiadókhoz a várható változásokról minimális, többnyire csak a sajtóban megjelenő információk jutnak el, míg az új állami tankönyvek előkészítői ennél lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak.

Az LMP emlékeztet arra, hogy a pedagógusok is trükközésre kényszerülhettek az elmúlt években: az olcsósított állami tankönyvek helyett, ha minőségi oktatást akartak biztosítani a diákoknak, a magánkiadók fénymásolt példányaival tanítottak. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy aki minőségi könyvekből akar tanítani, tanulni, annak át kelljen hágnia a szabályokat" – mondta Kanász-Nagy Máté.

Fidesz: az ellenzék a tankönyveken is nyerészkedne

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségnek titkára sajtótájékoztatón azt mondta, szabályozott formában, de vissza kell állítani a szabad tankönyvpiacot, bővíteni kell a könyvkínálatot, a tanároknak pedig meg kell hagyni a választás lehetőségét.

A Fidesz reagálásában azt írta: a balliberálisok kormányzásuk alatt is magánkézbe adták a tankönyvpiacot és hagyták, hogy a tankönyvek ára folyamatosan emelkedjen a magyar családok kárára.

Amióta a kormány visszavette a tankönyvpiacot, csökkent a tankönyvek ára, a családok iskolakezdéskor 10-12 ezer forintot spórolhatnak meg diákonként - írták. Elindították az ingyenes tankönyvellátási programot, amelynek keretében több mint egymillió gyermek kap ingyen tankönyvet, a most kezdődő tanévben elsőtől kilencedik évfolyamon mindenki, és a többi évfolyamon is minden rászoruló diák ingyenesen juthat tankönyvekhez - emlékeztettek.

Frissítés:

A kormánypárt reakciója figyelmen kívül hagyja, hogy a rendszerváltást követően a Fidesz is támogatta a tankönyvpiac kinyitását. Az első Orbán-kormány lényegében érintetlenül hagyta a piacot. 2013-ig, mielőtt a kormány hozzányúlt volna a tankönyvekhez, csak olyan tankönyv kaphatott engedélyt, amelyik megfelelt az árkorlátnak, vagyis az állam tiltotta, hogy a könyv túl drága legyen.

Szólj hozzá!

Szlovákia ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzéseket a magyar határon

Az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos.

10 millió forintos fejlesztést finanszírozott meg a TDK a szombathelyi Gépipariban

Egy komplett tantermet újítottak fel. Ablakcserére, új vakolatra, festésre, padfelújításra és digitális táblára is futott az összegből.

Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak el magánadományokat az iskolák!

Jól gondolja meg monden szülő, ha mondjuk egy terem kifestésére gondolna!

Jövő héten lezárják a szombathelyi Károly Róbert utcát

A KISZ lakótelep egyik fő közlekedési ütőerét két hétig biztosan nem használhatják az autósok.

Nem indul együtt az EP-választáson az LMP és a Párbeszéd

Bár Ungár Péter szerint korábban volt szó róla, hogy együtt induljanak, de „elhunytak a tárgyalások a Párbeszéddel a közös EP-listáról”.

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat

A díjat az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

Átment a másik sávba, elcsapott egy biciklist

Celldömölk és Mersevát között történt az eset.

Marad még a meleg kedden

A déli szél többfelé megélénkül, a Dunántúlon néhol meg is erősödik.

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.