LMP: A tanárok jó állami tankönyv hiányában a régieket fénymásolják

Unyatyinszki György 2018-08-22 14:01:00

– Határozottan ellenezzük a jó minőségű tankönyveket kínáló kiadók kiszorítását – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője. Az ellenzéki párt a nem állami tankönyvek kiadóinak fokozatos ellehetetlenüléséről megjelent hírekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a diákok és pedagógusok sokfélék, a sokféle igényt pedig a legjobb eredmény érdekében szélesebb tankönyvkínálattal kell biztosítani.

Portálunk múlt héten számolt be róla, hogy az új alaptanterv körüli titkolózások miatt nem tudnak dolgozni a független kiadók a tankönyveken, miközben az állami kiadók előnyt élveznek. Mivel a kiadók nem tudnak tervezni az új tankönyvekkel és azok értékesítésével, ezért a kisebb kiadókat a megszűnés veszélye fenyegeti. További részletek a múlt heti cikkünkben:

Az új alaptantervvel végezhetik ki a nem állami tankönyveket

Könnyen előfordulhat, hogy az új alaptanterv bevezetésével végleg kiszorulhatnak a nem állami könyvek az iskolákból - értesült kiadói és szerzői forrásokból az Ugytudjuk.hu. Bár már javában tart az új nemzeti alaptanterv előkészítése, az államtól független tankönyvírókhoz és kiadókhoz a várható változásokról minimális, többnyire csak a sajtóban megjelenő információk jutnak el, míg az új állami tankönyvek előkészítői ennél lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak.

Az LMP emlékeztet arra, hogy a pedagógusok is trükközésre kényszerülhettek az elmúlt években: az olcsósított állami tankönyvek helyett, ha minőségi oktatást akartak biztosítani a diákoknak, a magánkiadók fénymásolt példányaival tanítottak. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy aki minőségi könyvekből akar tanítani, tanulni, annak át kelljen hágnia a szabályokat" – mondta Kanász-Nagy Máté.

Fidesz: az ellenzék a tankönyveken is nyerészkedne

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségnek titkára sajtótájékoztatón azt mondta, szabályozott formában, de vissza kell állítani a szabad tankönyvpiacot, bővíteni kell a könyvkínálatot, a tanároknak pedig meg kell hagyni a választás lehetőségét.

A Fidesz reagálásában azt írta: a balliberálisok kormányzásuk alatt is magánkézbe adták a tankönyvpiacot és hagyták, hogy a tankönyvek ára folyamatosan emelkedjen a magyar családok kárára.

Amióta a kormány visszavette a tankönyvpiacot, csökkent a tankönyvek ára, a családok iskolakezdéskor 10-12 ezer forintot spórolhatnak meg diákonként - írták. Elindították az ingyenes tankönyvellátási programot, amelynek keretében több mint egymillió gyermek kap ingyen tankönyvet, a most kezdődő tanévben elsőtől kilencedik évfolyamon mindenki, és a többi évfolyamon is minden rászoruló diák ingyenesen juthat tankönyvekhez - emlékeztettek.

Frissítés:

A kormánypárt reakciója figyelmen kívül hagyja, hogy a rendszerváltást követően a Fidesz is támogatta a tankönyvpiac kinyitását. Az első Orbán-kormány lényegében érintetlenül hagyta a piacot. 2013-ig, mielőtt a kormány hozzányúlt volna a tankönyvekhez, csak olyan tankönyv kaphatott engedélyt, amelyik megfelelt az árkorlátnak, vagyis az állam tiltotta, hogy a könyv túl drága legyen.

Szólj hozzá!

Láttad már a Covid kaput?

Mész gyanútlanul, aztán egyszer csak hsss!

Anderson szerint a Falcónak jó esélye van továbbjutni a BL-csoportból

A Falco irányítója nagy csatára számít a novgorodi nyitányon.

A kosárszövetsége elnöke visszaszólt Okorn ötletére a bajnokság átszervezését illetően

Szalay Ferenc szerint a Falco edzője a csapatával foglalkozzon egy ilyen nehéz helyzetben, az átszervezést pedig hagyja az elnökségre.

Elmarad az SZKKA szerdai, idegenbeli bajnokija is

Most az ellenfélnél lett pozitív teszt.

A járványhelyzet miatt elmarad a Szent Márton-napi vásár Szombathelyen

A Vasi Skanzen pedig az idén október 31-ig tart nyitva.

Berobbant a koronavírus az ETO FC-nél!

Ettől függetlenül a mai, Haladás elleni meccs nem marad el.

Túl alacsonynak tartja a fizetését, le akar mondani a brit miniszterelnök

Néhány konzervatív szerint Boris Johnson tavasszal jelenti be, hogy otthagyja a miniszterelnöki posztot.

A szentgotthárdi Zaporozsec zenekar ad ma akusztikus koncertet az M2 Petőfi TV-n

A fiúk szerint az utóbbi időben egyre többen hallgatnak akusztikus zenét.

Megfújtak egy gázkazánt Győrben

A szemtanúknak gyanús lett, hogy hiába épül a ház, nem be-, hanem kifelé viszik a szerkezetet.

Megszületett Orbán Viktor legújabb unokája

Azt írja, "Gyűlik a focicsapat". Mármint a miniszterelnök.

Ma talán megússzuk az esőt

Egyelőre fagyra sem kell számítani.

van még itt cikk a témában: