LMP: A tanárok jó állami tankönyv hiányában a régieket fénymásolják

Unyatyinszki György 2018-08-22 14:01:00

– Határozottan ellenezzük a jó minőségű tankönyveket kínáló kiadók kiszorítását – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője. Az ellenzéki párt a nem állami tankönyvek kiadóinak fokozatos ellehetetlenüléséről megjelent hírekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a diákok és pedagógusok sokfélék, a sokféle igényt pedig a legjobb eredmény érdekében szélesebb tankönyvkínálattal kell biztosítani.

Portálunk múlt héten számolt be róla, hogy az új alaptanterv körüli titkolózások miatt nem tudnak dolgozni a független kiadók a tankönyveken, miközben az állami kiadók előnyt élveznek. Mivel a kiadók nem tudnak tervezni az új tankönyvekkel és azok értékesítésével, ezért a kisebb kiadókat a megszűnés veszélye fenyegeti. További részletek a múlt heti cikkünkben:

Az új alaptantervvel végezhetik ki a nem állami tankönyveket

Könnyen előfordulhat, hogy az új alaptanterv bevezetésével végleg kiszorulhatnak a nem állami könyvek az iskolákból - értesült kiadói és szerzői forrásokból az Ugytudjuk.hu. Bár már javában tart az új nemzeti alaptanterv előkészítése, az államtól független tankönyvírókhoz és kiadókhoz a várható változásokról minimális, többnyire csak a sajtóban megjelenő információk jutnak el, míg az új állami tankönyvek előkészítői ennél lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak.

Az LMP emlékeztet arra, hogy a pedagógusok is trükközésre kényszerülhettek az elmúlt években: az olcsósított állami tankönyvek helyett, ha minőségi oktatást akartak biztosítani a diákoknak, a magánkiadók fénymásolt példányaival tanítottak. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy aki minőségi könyvekből akar tanítani, tanulni, annak át kelljen hágnia a szabályokat" – mondta Kanász-Nagy Máté.

Fidesz: az ellenzék a tankönyveken is nyerészkedne

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte szerdán az MTI-vel, hogy Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségnek titkára sajtótájékoztatón azt mondta, szabályozott formában, de vissza kell állítani a szabad tankönyvpiacot, bővíteni kell a könyvkínálatot, a tanároknak pedig meg kell hagyni a választás lehetőségét.

A Fidesz reagálásában azt írta: a balliberálisok kormányzásuk alatt is magánkézbe adták a tankönyvpiacot és hagyták, hogy a tankönyvek ára folyamatosan emelkedjen a magyar családok kárára.

Amióta a kormány visszavette a tankönyvpiacot, csökkent a tankönyvek ára, a családok iskolakezdéskor 10-12 ezer forintot spórolhatnak meg diákonként - írták. Elindították az ingyenes tankönyvellátási programot, amelynek keretében több mint egymillió gyermek kap ingyen tankönyvet, a most kezdődő tanévben elsőtől kilencedik évfolyamon mindenki, és a többi évfolyamon is minden rászoruló diák ingyenesen juthat tankönyvekhez - emlékeztettek.

Frissítés:

A kormánypárt reakciója figyelmen kívül hagyja, hogy a rendszerváltást követően a Fidesz is támogatta a tankönyvpiac kinyitását. Az első Orbán-kormány lényegében érintetlenül hagyta a piacot. 2013-ig, mielőtt a kormány hozzányúlt volna a tankönyvekhez, csak olyan tankönyv kaphatott engedélyt, amelyik megfelelt az árkorlátnak, vagyis az állam tiltotta, hogy a könyv túl drága legyen.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.