HIRDETÉS

fotó: Bonyhádi Zoltán

200 ezer forintos támogatást kaphatnak fiatal művészek a Derkovits-ösztöndíj révén

Nagy Donát
2020. január 12. vasárnap, 08:15
Január 15-től lehet pályázni, de csak annak, aki még nem hallgató a felsőoktatásban.

A pályázat benyújtására a 35 év alatti, azaz 1985. január 1-jét követően született képzőművészek (festő-, grafikus-, szobrász- és intermédia művészek) jogosultak, akik dokumentálhatóan önálló művészeti tevékenységet tudnak felmutatni - közölte a MANK az MTI-vel.

 

Nem nyújthat be pályázatot felsőfokú oktatási intézménybe beiratkozott hallgató, valamint aki 2020-ban központi költségvetési forrásból egyéb ösztöndíjban (pl. DLA-ösztöndíj, NKA alkotói támogatás) részesül. A pályázatokat január 15-től február 4-ig lehet benyújtani a www.alkotomuveszet.hu oldalon található pályázati felhívásban foglaltak szerint. A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett és a MANK által működtetett, 10 főből álló szakértői kuratórium bírálja el - olvasható az összegzésben.

 

Derkovits Gyula témáit a hétköznapi életből vette, a szegény embert és környezetét festette meg, de a természet is megjelenik képein, s főleg karakterisztikus alakjai mély benyomást keltenek.

A grafikai és festészeti technikának, de még a kisplasztikák készítésének is nagy mestere volt, fametszet, rézkarc egyaránt került ki a keze alól. Ismeretesek kevés számú agyag- (később műkőbe öntött) és faplasztikái.

- írja a művészről a Wikipedia.

 

A magyar festő és grafikusról elnevezett Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjat először 1955-ben hirdették meg.

 

A Szombathelyen született művész névadója többek között a város egyik lakótelepének és iskolájának is.

 

Happy birthday to Derkovits Gyula!

125 éves lenne az öreg festő mester. A szeles, barátságtalan időjárás miatt nem az iskola előtti Derkovits-sztélénél, hanem az épületen belül tartotta meg hagyományos ünnepi megemlékezését a Derkovits Gyula Általános iskola. A megemlékezésen a névadó városrész két önkormányzati képviselője, Horváth Soma és Kopcsándi József is részt vettek, valamint dr. Gálig Zoltán a Szombathelyi Képtár képviseletében.

 

 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás