10 sorozat, amikkel egy szempillantás alatt elrepül a karantén utolsó két napja

Székely Zoárd Varga Mátyás 2020-05-02 17:33:00
Ismert sorozatok és igazi ritkaságok a Netflix és a HBO GO kínálatából.

A napokban hatalmas hír volt, hogy vidéken újra beindulhat az élet, és a kormány feloldja a kijárási korlátozást. Ezen valamint a múltkori filmes listán felbátorodva úgy döntöttem, hogy ezúttal 10 sorozatot ajánlok, amik meggyorsítják a karanténban töltött napokat, de azután is könnyen is függőséget tudnak okozni. Viszont úgy döntöttem, hogy szólok drága kollégámnak, hogy ugyan gyűjtsön már össze ő is 5 szériát, amit bátran ajánlana az olvasóknak.

Ehhez most is a Magyarországon elérhető két legnépszerűbb streaming szolgáltató, a Netflix és a HBO GO kínlatából válogattunk. Ugyan könnyedebb alkotások is megtalálhatóak a képzeletbeli listánkon, de főleg a komolyabb sorozatok kedvelőinek igyekeztünk kiválogatni a szerintünk legérdekesebb sorozatokat. A Trónok harcától kezdve, a Hatalmas kis hazugsákon át, egészen a Rick and Morti-ig és a Daredevil-ig szemezgettünk a két szolgáltatáson fellelhető kínálatból.

Unorthodox (Netflix – 1 évad)

Meglepően csendesen futott be az év talán legnagyobb meglepetése. A 4 részes mini egy ultra-ortodox közösségben élő lány, Esty életét mutatja be, aki hátrahagyva férjét és családját, Berlinbe menekül az édesanyjához. A történet Deborah Feldman 2012-es önéletrajzi írását dolgozza fel olyan hihetetlen autentikussággal és tisztelettudó érzékenységgel, amihez foghatót nagyon ritkán találunk manapság. Mindenféle ítélkezés nélkül mutatja be a haredi zsidó közösség kivételesen szigorú és szabályozott életét, néhol már-már dokumentarista stílusban, ami kimondottan az előnyére vált.

Évezredes hagyományok elevednek meg a szemünk előtt, miközben végigkísérünk egy fiatal, ártatlan lányt, aki saját vallási identitása és szabadságvágya között őrlődik. Roppant tanulságos és szívbemarkoló sorozat, szerethető karakterekkel és felemelő pillanatokkal – nálam egyértelműen az év legjobbja.

Unorthodox | Official Trailer | Netflix

In pursuit of self-determination, a young woman leaves her ultra orthodox Jewish community in New York City to start a new life in Berlin. But just as she st...

Black Mirror (Netflix – 5 évad)

Az elmúlt 9 év alatt Charlie Brooker sorozata fokozatosan ivódott bele a köztudatba, aminek főleg az az oka, hogy a 3. évad már a Netflixre készült. Az egyes epizódok mind különböző történeteket mesélnek el, amik egy olyan jövőben játszódnak, ahol a technológia csak részben vagy éppenséggel jobban fejlett a mi világunkénál. Az, hogy a technológia vette-e át a szereplők felett az uralmat, vagy ők alakították-e olyanná ami már nem egészséges, csak újabb adalék, hogy a csöppet sem mindennapi részek után még órákig, vagy napokig agyaljunk rajtuk. Egy nagy adag jó kedvvel és érdeklődéssel javaslom csak a sorozatot, mert bőven akadnak olyan történetek, amik elég durván földbe döngölik a nézőt.

Ha érdekel a sorozat, akkor az Emmy-díjas San Junipero című epizódot, vagy a Hang the DJ című részt ajánlom, ugyanis ezek azok, amik inkább pozitív hangvétellel bírnak. Az antológia jelleg pedig megengedi azt, hogy tetszőleges sorrendbe nézzük az egyes részeket, így ha már túl soknak tűnik mondjuk a negatívabb hangvétel, akkor bátran átugorhatunk egy lazább epizódra. Aki szereti a komolyabb sorozatokat, akkor a Black Mirrort imádni fogja.

Black Mirror | Trailer [HD] | Netflix

Subscribe for more videos like this! Here is a HOMEMADE TRAILER for the show. Black Mirror is a sci fi anthology drama written by Charlie Brooker that is on ...

Hatalmas kis hazugságok (HBO – 2 évad)

Ha valaki két héttel ezelőtt azt mondta volna, hogy egy ültő helyemben képes lennék végignézni egy gazdag nőkről szóló sorozatot, ahol látszólag mindenki szereti egymást és minden tökéletes, közben végig megy az ármánykodás és a pletyka, minden bizonnyal kellemes kacaj és legyintés lett volna a reakcióm. És mégis, a fenti sztereotip leírás nem is állhatna messzebb az igazságtól. A Hatalmas kis hazugságok ugyanis eszméletlenül komplex jellemeket és viszonyrendszereket ábrázol, miközben olyan súlyos témákat boncolgat, mint a családon belüli erőszak, az iskolai bántalmazás, a szexuális zaklatás, vagy a bűntudat – legyen szó házasságtörésről, vagy éppen egy gyilkosságról.

Ugyanis az első évad egy bűntény feltárása körül forog, miközben szép lassan megismerjük a szereplők cukormázzal borított, ám ugyanakkor titkokkal behálózott életét, a másodikban pedig tovább dagonyázhatunk a karakterek traumákkal terhelt lelki világában – ami talán sosem volt annyira élvezetes, mint ebben a sorozatban. Az pedig csak hab a tortán, hogy olyan remek színésznők brillíroznak a képernyőn, mint Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern és Meryl Streep, akinek duplán hálásak lehetünk a második évad legjobb pillanataiért.

Hatalmas kis hazugságok - magyar szinkronos előzetes

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Sex Education ( Netflix – 2 évad)

Múlt évben szinte üstökösként robbant be a Netflix saját gyártású sorozata, ami jó pár tini életét követi végig. Ez önmagában nem tűnik izgalmasnak, hiszen ilyen sorozatokat vagy filmeket szinte minden sarkon találni. Viszont a Sex Education képes arra, amire csak kevés hasonló témát feldolgozó széria, itt ugyanis kis túlzással minden egyes szereplővel könnyedén tudunk azonosulni. A történet szerint Otis egy magának való és elég szerencsétlen 16 éves srác, aki szexterapeuta anyja dolgai és oktatóanyagai között nőtt fel.

Ezért úgy dönt, hogy a vagány Maeve-vel karöltve ők is felcsapnak terapeutának, hogy így segítsenek a szexualitásukat felfedező kortársaiknak. Az elején én is kételkedtem, hogy működőképes lehet-e ez a sztori, de kellemesen csalódtam. Jelenleg még van pár epizódom a második szezonból, de aki egy könnyed történetre vágyik, az tegyen vele egy próbát.

Sex Education Season 1 Trailer | Rotten Tomatoes TV

Check out the new Sex Education Season 1 trailer starring Emma Mackey! Let us know what you think in the comments below. ► Learn more about this show on Rott...

Daredevil (Netflix – 3 évad)

Ha valakinek kimaradt volna a Marvel és a Netflix legelső közös produktuma, akkor is feltétlenül pótolja be, ha már herótot kap a szuperhősöktől. Itt ugyanis nem űrbéli, istenszerű lények igázzák le a Földet, hanem egy magányos, eltökélt férfi veszi fel a harcot a sötét sikátorokban megbúvó, hétköznapi bűnözőkkel. A képregények és a 2003-as filmadaptáció (amit rögtön el is felejthetünk az első évad után) alapján ismerős lehet a történet: Matt Murdock nappal ügyvédként, éjjel maszkos igazságosztóként kamatoztatja ritka képességét, amit egy gyerekkori balesetnek köszönhet.

A sorozat viszont inkább minősül bűnügyi és jogi drámának, ehhez párosul a páratlanul erős karakterközpontúság és a rendkívül komoly morális kérdések boncolgatása. Itt minden döntésnek, vagy ökölcsapásnak súlya és következménye van, nincs bohóckodás, sem vicces beszólások két szuperhős landolás között. Külön kiemelném: ritka, hogy egy minden szempontból tökéletes első évad után – a második néhol kileng ugyan – a harmadik nemhogy hozza a maximális szintet, hanem képes megugrani azt. Több infót nem árulok el, legyen elég annyi, hogy a Daredevil az eddigi legjobb Marvel-adaptáció (Polgárháború ide, Végjáték oda).

Marvel's Daredevil | Official Trailer [HD] | Netflix

It's time to let the devil out. Marvel's Daredevil is here to clean up the streets of Hell's Kitchen, New York. Lawyer by day, street-level hero by night, Ma...

Trónok harca (HBO – 8 évad)

Aki nem barlangban él, az biztos, hogy hallott a HBO és az évtized eddigi legnagyszabásúbb sorozatáról. Azt bátran kimerem jelenteni, hogy George R. R. Martin rendkívül összetett története a legnagyobb hatású fantasy, Tolkien világa után. Ha valamilyen csoda folytán mégsem hallottál a sorozatról, akkor röviden arról szól, hogy egy középkori világban 9 ház harcol a hatalmat jelképező Vastrónért. Ehhez társul egy bitang mód szövevényes kapcsolati háló és egy olyan világ, amin még az író is nehezen igazodik ki.

Egyszercsak felbukkannak a végzetet jelképező jégzombik, a Mások akik a történet helyszínéül funkcionáló Westerost elakarják törölni. Van itt minden ami szem-szájnak ingere. Fedetlen női keblek, sárkányok, elképesztő csaták, varázslat és mágia és sok-sok érdekesebbnél érdekesebb karakter. Bőven el lehet nyammogni a sorozaton, ugyanis ha az elején megértjük azt, hogy ki kivel van onnantól már bátran szurkolhatunk kedvenc karakterünknek. Csak ne lepődjünk meg ha esetleg meghal, ugyanis ez a széria egyik egyedi védjegye. 

Trónok harca 1. évad előzetes (HUN/DUB) HD

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.


Aznap éjjel (HBO – 1 évad)

A True Detective után ez a következő krimisorozat, amit kiemelnék a dömpingből. A 8 részes mini egy gyilkosságról, és annak hosszú, procedurális felgöngyölítéséről szól, bemutatva a bürokratikus amerikai igazságszolgáltatás működésének apró részleteit. Joggal merülhet fel a kérdés: ez mégis hogy a bánatba lehet érdekes a nézőnek?

Ebben rejlik a The Night Of igazi erénye: a részletes és tűpontosan ábrázolt karakterek – élén a John Turturro által megformált cinikus, ekcémájával küszködő védőügyvéddel –, a precíz, gondosan felépített forgatókönyv és a hihetetlenül erős atmoszféra mind bizonyítékul szolgál arra, hogy nem mindennap találkozunk ilyen minőségi produkcióval. Ugyan a fókuszban mindvégig a kétértékű bírósági eljárás áll, de mellette jut idő a rasszizmus, az etnikai kisebbségek között megbújó feszültségek, és a börtönélethez való alkalmazkodás bemutatására is.

Aznap éjjel - Az HBO új minisorozata július 11-től

Próbáld ki ingyen az HBO GO-t hűségidő és kötöttségek nélkül és élvezd a legjobb sorozatokat és filmeket online. http://hbogo.hu Csatlakozz az HBO közösségéh...

Rick and Morty (Netflix – 4 évad)

A Rick and Morty kétségkívül az utóbbi évek legnépszerűbb animációs sorozata. Bár alavetően nem tekintem mérvadónak a különféle audiovizuális alkotások megítélésében az IMDb-t, de Rickék kalandjai jelenleg a 12. helyen állnak az oldal 250 legjobb sorozatot felvonultató listáján. Jogosan merülhet fel bennetek a kérdés, hogy pontosan miről is szól a szarkasztikus és cinikus tudós és unokájának története, ami ennyire különlegessé teszi. Erre pedig az a válasz, hogy az egész sorozatot áhatja egy végtelenül elborult, de mégis kreatív atmoszféra, amihez a sci-fi műfaj eszközei biztosítják a megfelelő eszközöket.

Ha úgy van Rick uborkává változtatja magát (ez az epizód egyébként pár éve Emmy-díjat kapot), egy sárkányokkal teli fantasyban kalandoznak, vagy bármennyire is furcsának tűnik, de egy magot lopnak el egy másik univerzum bolygójáról, amit Mortynak a seggébe dugva kell eljuttatnia a Földre. Igen, jól olvastátok, de én előre szóltam, hogy a sorozat készítői nagyon furcsa humorral és ötletekkel vannak megáldva. Aki belekezd a sorozatba nyugodtan élvezheti a történeteket, ugyanis az Adult Swim további 60 részt rendelt be Dan Harmon és Justin Roiland nem mindennapi sorozatából. 

Rick and Morty Season 1 extended promo

 

Peaky Blinders (Netflix – 5 évad)

A birminghami gengsztercsalád, a Shelby família felemelkedésének története igazi kultikus eposszá nőtte ki magát az elmúlt években. A 20. század elején játszódó sorozat korhűen és fantáziadúsan mutatja be a valóságban is létező Peaky Blinders nevű banda életét: vér, veríték, könnyek, mocsok, korrupció, zsarolás, szesz- és fegyvercsempészet, nemi erőszak – a lényeg, hogy ezt nem a gyerekkel fogod nézni vasalás közben. Maffiahálózatok, IRA, kommunisták, szakszervezeti mozgalmak, szüfrazsettek, fasiszták, vándorcigányok, világháborúban megrokkant katonák – mindegyik pontos látlelet a kor társadalmi és politikai helyzetéről.

Ehhez párosulnak a hihetetlenül feszült és gyönyörűen fényképezett jelenetek, a depresszív és intenzív élményt biztosító zenei aláfestés, valamint a díjesőkre predesztinált színészi alakítások – Cilian Murphy, Tom Hardy, Adrien Brody, de az összes nevet és szereplőt felsorolhatnám. Mindenki lehengerlően zseniális és egyaránt felejthetetlen pillanatokat okoz. Mindenképp az évtized legjobbjai között kell számon tartani.

Peaky Blinders - Season 1 | Trailer

Synopsis In the aftermath of the Great War, returning soldiers, newly minted revolutions and criminal gangs are fighting for survival in a nation rocked by e...

Stranger Things (Netflix – 3 évad)

Talán az elmúlt pár évben a Stranger Things körül alakult ki akkora hype, mint a Trónok harca közül. A Netflix saját gyártású sorozata még 2016-ban felült az akkor még csak kibontakozóban lévő retróhullámra, és remekül meg is lovagolta azt. A fiktív Hawkins városában játszódó történet középpontjában egy telepatikus képességekkel rendelkező kislány áll, aki a magyarul Tótágasnak fordított alternatív valóságból érkező szörnyekkel kell megküzdenie. Ebben persze segítenek a barátai, és így együttes erővel győzik le az idegen világ teremtményeit.

A sztoriban az a csavar, hogy az első évadban az előbb említett barátok közül az egyik fiú elég hosszú időt eltölt Tótágasban, ami nem tesz jót sem neki, sem a családjának. Ez a sci-fi elemeket felvonultató sorozat egy remek felnövéstörténet is, ugyanis az első szezonban még csak kisiskolás gyerekek a harmadik évadra már gimnazistás kiskamaszokként jelennek meg. Ennél az évadnál a készítők csavartak is egyet a sztorin, hogy egészen új mederbe tereljék azt. Ha esetleg felmerült benned az, hogy a ‘80-as évek és a gyerekszínészek nem illenek össze, akkor gyorsan vesd el ezt a sztereotípiát, ugyanis ennyire cuki és tehetséges fiatalokat nem találsz még egy jelenleg futó sorozatban. 

Stranger Things | Official Final Trailer | Netflix

99 out of a hundred times, the missing kid is with a parent or relative. What about the other time? A love letter to the supernatural classics of the 80's, S...

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.