Őrületes bosszúba kezd a high-tech chippel felturbózott lebénult autószerelő

Varga Mátyás 2020-06-10 19:47:00
A 2018-as Upgrade egy rettenetesen alulértékelt, de mégis zseniális film.

Már jó pár éve tudják a filmrajongók, hogy a nagy költségvetésű blockbusterek mellett egyre gyakrabban találnak igazi gyöngyszemeket. 2018 nyarán egy ilyen film hódított az interneten, amiről mindenki szuperlatívuszokban beszélt. Leigh Whannell író és rendező egy olyan kis költségvetésű filmet készített, ami után minden akciófilm rajongó megnyalja az ujját. A történet szerint az autószerelő Grey békésen éldegél feleségével Asha-val, amikor egy gyilkosság miatt nejét megölik, ő pedig nyaktól lefelé megbénul. Később azonban egykori kuncsaftjának, a Vessel tech céget vezető Eronnak és az ő, STEM nevű chipjének köszönhetően felépül és bosszú hadjáratba kezd felesége gyilkosai ellen.

Viszonylag lerágott csont a téma, hiszen hallottunk már jó párszor hasonlót, azonban mégis működik a film. Többek között az az egyik hatalmas előnye, hogy egy olyan futurisztikus világban játszódik, ami egyáltalán nem nyomja az arcunkba, hogy mennyire hightech. Bár önvezető autók korzóznak az utakon, láthatunk egy fantasztikus okos otthont és különféle implantátumokkal felturbózott emberekkel is találkozhatunk, de ez finoman van adagolva. Ami miatt kiemelkedik az átlagból az Upgrade, az Logan Marshall-Green színészi játéka és a fantasztikus operatőri megoldások. Logan annyira hitelesen játssza az először lebénult és megtört férjet, majd később a STEM által félig ember, félig robot Grey-t, hogy az valami fantasztikus. 

Upgrade - Official Trailer

Not Man. Not Machine. More. From Leigh Whannell, visionary creator of SAW and INSIDIOUS, UPGRADE is now showing in Australian cinemas. #UPGRADEmovie Follow u...

A már többször említett chip, amit gazdájának gerincére építettek egy igazi gyilkológépet  csinál viselőjéből. Ha engedélyezik neki, akkor könnyűszerrel szereli le a támadókat vagy kutatja át az adatbázisokat különféle nyomok után. Kicsit úgy kell elképzelni, mintha az Apple Siri nevű digitális segédje bennünk élne és ha éppen úgy kívánja a helyzet ő venné át testünk felett az irányítást. Ha pontosan akarok fogalmazni, akkor lényegében a filmben egy sajátos gép és ember szimbiózist láthatunk. A film esszenciája pedig ebben rejlik amikor főhősünk felett STEM átveszi az irányítást akkor a mozgása sokkal darabosabb lesz és ezt Marshall-Green tökéletesen át is adja. A különféle kamera döntések, valamint a hangok és a natulaista ábrázolás még inkább ráerősítenek erre és egy plusz mélységet adnak a harcjeleneteknek.

A film legnagyobb hibája viszont az, hogy a főszereplőn kívül az összes többi szereplő kidolgozatlan és felszínes. Konkrétan Marshall-Green viszi el a hátán a filmet. Az viszont különösen tetszett, hogy bár a szuperchip rengeteg dologhoz ért, mégis csak egyesekből és nullákból áll a programkódja és főleg a kiszámíthatóságra képes. Azonban többször is Greynek kell beavatkoznia, hogy egy-egy helyzetet ép bőrrel megússzanak. Ha bár nem váltja meg a film a világot, mégis remekül szórakozunk rajta másfél órán keresztül.

Mindezt úgy, hogy a film elképesztően alacsony, 5 millió dollárból készült és ennek közel a három és félszeresét vissza is hozta. A film sikerét többek között az is bizonyítja, hogy pár hete felröppent a hír, hogy Leigh Whannell sorozatot készíthet egykori filmjéből. Csak itt nem bosszúra, hanem bűnüldözésre programozták a mesterséges intelligenciát. Aki tehát nyitott az újdonságokra és kedveli az akciófilmeket, amiket ráadásul megbolondítanak egy adag sci-fivel ez biztos nem fog csalódni. Addig is bátran ajánlom a rendező idei A láthatatlan ember című hasonlóan zseniális alkotását. 

Szólj hozzá!

Egy elgörbült villával sebezett meg egy zavart férfi egy 58 éves sétáló hölgyet Győrben

Előtte azért egy másik arra járóba is belerúgott vagy háromszor.

5500 embert már beoltottak Sárváron

Több mint 2300-an már a második adagot is megkapták.

Mikorra lehet zöld a kereskedelem?

Egyelőre kérdéses, hogyan alakul a magyarországi, fenntartható vállalkozások sorsa.

Ma akár 20 fok körüli csúcs is jöhet

Szombaton is hasonló jó idő köszöntheti a terasznyitást.

Egy vágányon újraindulhatott a forgalom Újfehértónál

60 kilométer/órás sebességkorlátozással.

Visszakapjuk a köztereink egy részét: Így ünnepli a Föld napját Budapest

Ingyen utazhatnak az autóval közlekedők április 22-én, csütörtökön, a Föld napján Budapesten a BKK járatain, az ezt követő hétvégén, április 24-25-én pedig a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik.

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

van még itt cikk a témában: