Nagyon oda kell figyelni, hogy mi lesz a két bezárt győri tagóvoda épületével

Pintér Bence 2023-02-23 07:28:00
Az ígéret szerint semmi különös nem történik az épületekkel, a bezárások körülményei mégis érdekesek.

Ez egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre!

Mint arról kedden részletesen beszámoltunk, a szülők tiltakozása ellenére bezár két tagóvodát a győri városvezetés. A bezárásokat a közgyűlésen hosszasan indokolta Pergel Elza területért felelős alpolgármester, első számú okként azt jelölve meg, hogy a győri óvodai rendszer 5343 férőhelyre van kiépítve, de jelenleg csak 3642 gyerek használja, ezért kell racionalizálni, olyan tagóvodákat zárnak be, ahol hatvan százalék alatti a kihasználtság.

(A konkrét számolás az alpolgármester által ismertett számokkal kissé megbicsaklik, hiszen azt mondta: a Kiskúti Tagóvodában 81 férőhelyen 61 gyerek van, ahonnan 17-en mennek iskolába, és a helyi védőnők szerint 22 gyerek érkezhetne az óvodába, de a körzetből beíratott gyerekek száma a 40 százalékot nem szokta elérni. Ez azt jelenti, hogy ha csak körzetes gyerek érkezne, akkor lenne a létszám 53 jövőre, ami még mindig 65 százalékos kihasználtságot jelent.)

Azt is hangsúlyozta mindemellett, hogy ez nem egy gazdasági döntés, tehát nem mondjuk az energiaköltségek miatt kell átszervezni és bezárni. Ezt aztán később Bárány István képviselő (független) kérdésére számszerűsítette is az alpolgármester asszony, kifejtve, hogy a kiskúti óvoda tervezett dologi kiadásai 10 millió, a Micimackó tagóvoda tervezett dologi kiadásai 12 és félmillió forintba kerülnének idén.

Mivel csak szeptembertől zárják be ezeket a tagóvodákat, idén ennyit, tehát 22 és fél millió forintot sem spórol az önkormányzat ezekkel a bezárásokkal, csak annak a töredékét.

Kérdés azonban, hogy akkor pontosan miért is kell bezárni ezeket az óvodákat, hiszen még akár 22 és félmillió forint megspórolása sem nagy érv, pláne csak pár millió forinté, miközben több száz család életét forgatja fel valamennyire a döntés, amit jelez az, hogy az egyik tagóvodában 200, a másikból 240 aláírás gyűlt össze a tervezet ellen.

Tetszetős érv, hogy mindkét óvoda esetében könnyen megoldható egész csoportok átszervezése, mivel közel van a többi óvoda, amelyekben van üres hely. De az is elhangzott, hogy ezeket az üres csoportszobákat egyes érintett óvodákban eddig például tornaszobaként hasznosították, tehát nem teljesen igaz, hogy van üres hely – van, csak így megszűnik egy másik funkció.

Más szempontból pedig érvként merül fel az önkormányzat részéről, hogy a kiskúti óvoda esetén nagyon sok nem a körzetbe járó gyerek járt oda. Ennek nyilvánvaló az oka: az óvoda útba esik az Ipari Park felé, magyarán szólva sokaknak kényelmesebb itt letenni és felvenni műszak előtt és műszak után a csemetét, mint másik óvodában.

Szóval összegezve felmerül pár kérdés szerintem az üggyel kapcsolatban:

  • valóban baj az, hogy az óvodák nem teljes kapacitáson maximális csoportlétszámokkal működnek?
  • valóban baj az, hogy a gyerekek nem feltétlenül a körzetükbe járnak, hanem a szülők munkahelyének helyéhez igazodva iratják be őket?
  • valóban jobb az, ha kevesebb helyre több gyerek jár, mintha földrajzilag szétszórtabb, kevésbé zsúfolt óvodák közül választhatnak a szülők?

Nem vagyok benne biztos, hogy ezeket a kérdéseket alaposan átgondolva jó döntés bezárni a tagóvodákat;

erősebb érv lenne, ha valóban gazdaságilag sokat nyerne a város az átszervezésekkel, de 22 és félmillió forint még Győr mostani helyzetében is aprópénz.

Szóval marad egy dolog, amire Balla Jenő képviselő (független) felszólalása alapján legalábbis érdemes odafigyelni: mi lesz az ingatlanokkal, a bezárt tagóvodák épületeivel, az érintett telkekkel? Ezek ugyanis kikerültek az anyaintézmények kezeléséből, és ahogy a képviselő felhívta rá a figyelmet, a kiskúti ovi esetén kifejezetén jó helyen vannak, sok mindent lehetne kezdeni ezzel a területtel.

Az alpolgármesteri ígéret szerint az épületek nem fognak „kikerülni a rendszerből”, tehát továbbra is a város által végzett szociális ellátás keretében hasznosítják őket azt szem előtt tartva, hogy adott esetben újra óvodákként működhessenek, ha szükség van rájuk.

Jegyezzük meg ezeket a szavakat, és tartsuk őket észben, figyeljünk rá, hogy tényleg így legyen!

Ahol ugyanis nem látni egy döntés racionális okait – és bármennyire részletesen beszélt Pergel Elza alpolgármester asszony, itt szerintem nem látni –, ott előfordulhatnak olyan okok, amelyekről nem számoltak be a publikumnak. Biztató, hogy szó szerinti, videóra mondott ígéret hangzott el az épületek sorsával kapcsolatban, de az már a publikumon múlik, hogy ezt az ígéretet aztán számon is kérje, és ne kerüljenek ezek az épületek ebek harmincadjára.

Iratkozz fel te is a Győr filter nélkül hírlevélre! Kövesd a Befejezetlen Győrt a TikTokon! Csatlakozz Győr egyetlen szabad fórumához, a 32 ezer tagot számláló Győr összefog csoporthoz!

Szólj hozzá!

Még nyerhetnek is azok, akik online számlára váltanak a Szombathelyi Távhőnél

Ma a Kámoni Arborétumban találkozhatnak a Hőmanóval a gyerekek.

Megint nem úszta meg 100 alatt a ZTE Körmenden

Ötödik meccs fog dönteni a bronzérem sorsáról.

Nem hogy csökkenne, növekedni fog az önkormányzatok szolidaritási adója

Hiába lobbizott a győri városvezetés is azért, hogy csökkentsék az adót?

Eső nem, szél viszont lesz pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között valószínű.

Nem szavazta meg a helyi Fidesz-frakció Szombathely békepárti határozatát

A kormánypárti képviselők nem értettek egyet a nyilatkozatba bekerült ENSZ határozattal.

LMP: A kínai akkugyár diktál a magyar kormánynak.

Varga Mihály lebuktatta a kormányt az LMP szerint.

A honvédelem lesz a 2024-es költségvetés nyertese

1300 milliárd forintot kap a honvédelmi alap, ez a GDP 2%-át haladja meg.

Egyelőre nyitva marad a megmaradt 7 szombathelyi posta

De csak három üzemeltetésére lenne kötelezettség.

Donáth Anna kiáll az OTP mellett, és arra kéri Ukrajnát, hogy vegye le a szankciós listáról a magyar bankot

Szerinte a bank nem a saját, hanem a magyar kormány bűnei miatt került fel a listára.

Még kiviteli tervek sem készültek a szombathelyi északkeleti elkerülőhöz

Hende Csaba megtévesztette a választókat - hangzott el a közgyűlésen.

Ismét meghirdették az „Idősbarát lakásprogramot” Győrben

A program célja, hogy javítsa a gondozásra, ápolásra szoruló idős emberek lakhatási körülményeit.

Nem ment el a mai szombathelyi közgyűlésre a helyi Fidesz-KDNP frakció vezetője

Illés Károly mellett Kecskés Lászlónak és Ágh Ernőnek is fontosabb dolga akadt.

Csütörtökön nem lesz eső

Napos, gomolyfelhős idő valószínű, de időnként jobban összeállhatnak a gomolyok.

Elhunyt Tina Turner

Kétség nem fér hozzá, hogy maradandót alkotott.

Újabb tüntetést tartott az LMP Debrecenben az akkumulátorgyárak miatt

A főtérnél felállított színpad előtt több százan hallgatták meg a beszédeket.

Egyelőre mégsem szüntetik meg Szombathelyen a két oladi szelektív szigetet

Illés Károly maga is az egyikbe hordja a hulladékot. Elnapolták a kérdést.