Heves harcok dúlnak Ukrajna déli részén, az ukrán parancsnokság sikeres támadásokról számolt be

Fehér Buda 2022-08-31 18:00:04
Javarészt orosz megszállás alá került Herszon megyében szólnak a fegyverek.

Heves harcok dúlnak a dél-ukrajnai, javarészt orosz megszállás alá került Herszon megyében, a régió központjában, Herszonban gépkarabély-lövések sorozata hallatszott, az orosz erők közben ágyúzzák a déli és a keleti országrészeket, és partizánok után kutatnak az elfoglalt településeken - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál szerdán, a helyi kormányzói hivatalok közlései alapján. Herszon megyében az elmúlt napon folyamatosan harci cselekmények zajlottak. A lakosok automata gépfegyverek sorozatlövéseit hallották a megyeszékhely, Herszon utcáin, az oroszok magánházakat kutattak át partizánokat keresve. A régióban a humanitárius helyzet válságos. A háború kezdete óta 2617 polgári objektum rongálódott meg a térségben, ezek jelentős része lakóépületek, egészségügyi és oktatási intézmények. Súlyos a helyzet a régiók határán fekvő falvakban, írja az MTI.

Dnyipropetrovszk megyében az orosz erők Nyikopol térségét ágyúzták, egy helyi lakos sérült meg. A városban 12 többemeletes lakóház, több üzlet, egy gyógyszertár, egy utánpótlás-sportiskola, egy kulturális és sporttelep, egy helyi kollégium és egy gyógyszeripari vállalkozás épülete rongálódott meg. Harkiv megyében kedd délután Pion típusú önjáró lövegekkel lőtték a megyeszékhely központját. A támadásban négy civil meghalt és 12-en megsebesültek. Éjszaka az oroszok három rakétát lőttek ki az oroszországi Belgorod irányából. Kettő Oroszország területén robbant, egy rakéta megsemmisült Harkiv felett, egy pedig becsapódott egy felsőoktatási intézménye mellett, két ember megsérült.

Donyeck megyében négy polgári személy vesztette életét és ketten sebesültek meg kedden a harcok következtében. Az oroszok Grad rakéta-sorozatvetőkkel, egyéb tüzérségi fegyverekkel és SZ-300-as légvédelmi rakétákkal lőtték a régió több települését, köztük Krasznohorivkát, Avgyijivkát és Bahmutot. Az éjjel rakétatámadást indítottak Kramatorszk ellen, legalább négy többemeletes lakóházban keletkeztek károk. A déli Mikolajiv megyében kedden ismét orosz támadás érte a megyeközpontot. A pontosított adatok szerint infrastrukturális létesítményeket ért találat, egy ember meghalt, ketten megsérültek.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság szerdán arról számolt be, hogy komoly veszteségeket okoztak az orosz csapatoknak, az elmúlt napon 117 katonájuk halt meg és több mint harminc haditechnikai eszközük semmisült meg a térségben. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek csapásokat mértek az orosz csapatok négy parancsnoki állására és négy szállítási útvonalra, köztük a megyeszékhelynél lévő Antonyivszkij- és a Darjivszkij-hidakra. "A csapások a lehető legnagyobb mértékben korlátozták az útvonalak használatát" - emelte ki a parancsokság.

Az ukrán légierő 16 csapást mért az oroszok megerősített állásaira, lőszerraktáraira, valamint katonák, fegyverek és felszerelések koncentrációs területeire. A tűzfeladatok végrehajtásának megerősített eredményei szerint 117 orosz katona vesztette életét, több mint 30 felszerelés semmisült meg, benne kilenc T-72-es harckocsi, három Grad rakéta-sorozatvető, továbbá önjáró tarackok, páncélozott járművek és négy lőszerraktár.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelenése szerint az elmúlt napon 350 orosz katona halt meg Ukrajnában és húsz harckocsit semmisítettek meg az ukrán erők. A legfrissebb, szerdai összesítés alapján eddig megközelítőleg 47 900 orosz katona vesztette életét Ukrajnában, az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 1974 harckocsit és 1091 tüzérségi rendszert. A vezérkar harctéri jelentésében kiemelte, hogy az orosz erők nem adják fel azon szándékukat, hogy elérjék Donyeck megye közigazgatási határát, emiatt heves harcok dúlnak főként Bahmut és Avgyijivka irányában.

Közben az Ukrinform hírügynökség a Zaporizzsja megyei kormányzói hivatalra hivatkozva kora délután jelentette, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége megérkezett Kijevből Zaporizzsjába. A zaporizzsjai régió megszállt részének Moszkva-párti "hatóságai" bejelentették, hogy nem adnak ki külön engedélyt a NAÜ-misszió résztvevői számára, hogy gyorsan eljuthassanak a zaporizzsjai atomerőműbe, és még azt is hozzátették, hogy a küldöttség érkezését a nukleáris létesítménynek otthont adó Enerhodar városba csütörtök délelőttre várják. "A NAÜ-misszió sorban áll majd, hogy eljuthasson a zaporizzsjai régió felszabadított (oroszok által elfoglalt) részébe" - szögezte le Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Szólj hozzá!

9 millió forintot fizet PR-cikkekért a győri önkormányzat a Kisalföldnek

A PR-cikkeken kívül nem sokszor szerepel a győri polgármester a kormányközeli napilapban.

A rábízott idős ápoltat lopta meg egy nő Sopronban

Ékszereket, ezer eurót és 2 millió forintot lopott el.

A kormány a Közútra mutogat a lassan teljesen széteső bucsui határátkelő ügyében

2021-es határozat szerint rendbe kellene tenni az átkelőt és környezetét.

Összebalhézott két sofőr Szombathelyen

Egyikük ököllel verte szét a másik autóját.

Hazudott a debreceni önkormányzat az akkumulátorgyár vízigényéről?

Szerintük csak 25 ezer köbméter víz kell majd, egy általuk megrendelt tanulmány szerint viszont akár 60 ezer is.

Tablettáit reklámozta a rádióban a győri polgármester

Érdekesen használta fel a város ügyeinek megvitatására szánt időt Dézsi Csaba András.

Audi-bértárgyalás: Egyelőre nincs megegyezés

Túl magasak a dolgozói elvárások a cég szerint, és szerintük több ponton nincsenek összhangban a közösen kialakított stratégiai célokkal.

Autó nélkül maradt Illés Károly

És a havi jövedelme is 100 ezer forinttal csappant meg.

Hajtó Péter 87 felújítandó útszakasz listáját küldte meg a polgármesternek

Dézsi Csaba András ismét beszólt a gyárvárosi fideszes képviselőnek, nem maradt el a válasz.

A kor előrehaladtával változik az idő érzékelése

A felnőttek és a gyermekek különböző módon ítélik meg az idő hosszát - derült ki az ELTE kutatásából.

Ahogy Banglades sem ruhagyártó nagyhatalom, Magyarország sem lesz akkumulátorgyártó nagyhatalom

Máris reagált az LMP a kormány akkumulátorgyár építési könnyítésére.