Heves harcok dúlnak Ukrajna déli részén, az ukrán parancsnokság sikeres támadásokról számolt be

Fehér Buda 2022-08-31 18:00:04
Javarészt orosz megszállás alá került Herszon megyében szólnak a fegyverek.

Heves harcok dúlnak a dél-ukrajnai, javarészt orosz megszállás alá került Herszon megyében, a régió központjában, Herszonban gépkarabély-lövések sorozata hallatszott, az orosz erők közben ágyúzzák a déli és a keleti országrészeket, és partizánok után kutatnak az elfoglalt településeken - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál szerdán, a helyi kormányzói hivatalok közlései alapján. Herszon megyében az elmúlt napon folyamatosan harci cselekmények zajlottak. A lakosok automata gépfegyverek sorozatlövéseit hallották a megyeszékhely, Herszon utcáin, az oroszok magánházakat kutattak át partizánokat keresve. A régióban a humanitárius helyzet válságos. A háború kezdete óta 2617 polgári objektum rongálódott meg a térségben, ezek jelentős része lakóépületek, egészségügyi és oktatási intézmények. Súlyos a helyzet a régiók határán fekvő falvakban, írja az MTI.

Dnyipropetrovszk megyében az orosz erők Nyikopol térségét ágyúzták, egy helyi lakos sérült meg. A városban 12 többemeletes lakóház, több üzlet, egy gyógyszertár, egy utánpótlás-sportiskola, egy kulturális és sporttelep, egy helyi kollégium és egy gyógyszeripari vállalkozás épülete rongálódott meg. Harkiv megyében kedd délután Pion típusú önjáró lövegekkel lőtték a megyeszékhely központját. A támadásban négy civil meghalt és 12-en megsebesültek. Éjszaka az oroszok három rakétát lőttek ki az oroszországi Belgorod irányából. Kettő Oroszország területén robbant, egy rakéta megsemmisült Harkiv felett, egy pedig becsapódott egy felsőoktatási intézménye mellett, két ember megsérült.

Donyeck megyében négy polgári személy vesztette életét és ketten sebesültek meg kedden a harcok következtében. Az oroszok Grad rakéta-sorozatvetőkkel, egyéb tüzérségi fegyverekkel és SZ-300-as légvédelmi rakétákkal lőtték a régió több települését, köztük Krasznohorivkát, Avgyijivkát és Bahmutot. Az éjjel rakétatámadást indítottak Kramatorszk ellen, legalább négy többemeletes lakóházban keletkeztek károk. A déli Mikolajiv megyében kedden ismét orosz támadás érte a megyeközpontot. A pontosított adatok szerint infrastrukturális létesítményeket ért találat, egy ember meghalt, ketten megsérültek.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság szerdán arról számolt be, hogy komoly veszteségeket okoztak az orosz csapatoknak, az elmúlt napon 117 katonájuk halt meg és több mint harminc haditechnikai eszközük semmisült meg a térségben. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek csapásokat mértek az orosz csapatok négy parancsnoki állására és négy szállítási útvonalra, köztük a megyeszékhelynél lévő Antonyivszkij- és a Darjivszkij-hidakra. "A csapások a lehető legnagyobb mértékben korlátozták az útvonalak használatát" - emelte ki a parancsokság.

Az ukrán légierő 16 csapást mért az oroszok megerősített állásaira, lőszerraktáraira, valamint katonák, fegyverek és felszerelések koncentrációs területeire. A tűzfeladatok végrehajtásának megerősített eredményei szerint 117 orosz katona vesztette életét, több mint 30 felszerelés semmisült meg, benne kilenc T-72-es harckocsi, három Grad rakéta-sorozatvető, továbbá önjáró tarackok, páncélozott járművek és négy lőszerraktár.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelenése szerint az elmúlt napon 350 orosz katona halt meg Ukrajnában és húsz harckocsit semmisítettek meg az ukrán erők. A legfrissebb, szerdai összesítés alapján eddig megközelítőleg 47 900 orosz katona vesztette életét Ukrajnában, az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 1974 harckocsit és 1091 tüzérségi rendszert. A vezérkar harctéri jelentésében kiemelte, hogy az orosz erők nem adják fel azon szándékukat, hogy elérjék Donyeck megye közigazgatási határát, emiatt heves harcok dúlnak főként Bahmut és Avgyijivka irányában.

Közben az Ukrinform hírügynökség a Zaporizzsja megyei kormányzói hivatalra hivatkozva kora délután jelentette, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége megérkezett Kijevből Zaporizzsjába. A zaporizzsjai régió megszállt részének Moszkva-párti "hatóságai" bejelentették, hogy nem adnak ki külön engedélyt a NAÜ-misszió résztvevői számára, hogy gyorsan eljuthassanak a zaporizzsjai atomerőműbe, és még azt is hozzátették, hogy a küldöttség érkezését a nukleáris létesítménynek otthont adó Enerhodar városba csütörtök délelőttre várják. "A NAÜ-misszió sorban áll majd, hogy eljuthasson a zaporizzsjai régió felszabadított (oroszok által elfoglalt) részébe" - szögezte le Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Szólj hozzá!

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt ipari terület épülhet Ácson

Információink szerint akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó termeléshez is kerestek területet a Komárom-Esztergom megyei település környékén korábban.

Gyakoribb az irodai pornófogyasztás, mint gondolnád

Íme a lista: ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen.

Ismét főtáblás a Falco a kosárlabda Bajnokok Ligájában

A sorsolásra várhatóan július első hetében kerül sor.

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.