A tigris ölelése

Papp László Tamás 2022-08-14 08:56:32
Ezt a novellát egy pályázatra adtam be, ott nem nyert helyezést, de hátha nektek tetszik! Jó szórakozást és borzongást!

Félórája állt a jávai tigris kifutójánál, várva, hogy előbújjon a növényzet árnyékában szundikáló lakó. A lábai egyre jobban fájtak, szédült az augusztusi hőségben, de valami odaszögezte a vastag páncélüveghez. Aztán mozogni kezdett a lombsátor: a legritkább nagymacskák egyike lustán nyújtózkodva kidugta a pofáját. A gépével egyszerre tudott fényképezni és videózni, így csinált pár távolit a feltápászkodó tigrisről, aztán rázoomolt.

Előre bosszankodva, hogy az üvegről tükröződő, sötét hajkoronával keretezett arca beletakar a négylábú modelljébe. Ám az objektív által közel hozott látómező hirtelen kristálytisztává vált. Feszülő lábizmai pedig megkönnyebbülve kiengedtek: immár nem betonon állt, hanem szavannafűvel borított, esőtől felpuhult talajon.
 
Borzongás futott végig rajta, leengedte a kamerát, aztán ismét maga elé kapta, mintegy pajzsként a valóság ellen, amelyet nem akart felfogni. Beállt nála a változásvakság, mert amit lát, az lehetetlen. A zoom nemcsak a szemét vitte közelebb a tigrishez, hanem a testét is berántotta kifutóba.

Nemcsak az ő tudata küszködött ennek feldolgozásával, de a tigrisé is. Mozdulatai ruganyosan éberré váltak, a bundáját sűrűn átszelő vékony csíkok hullámzani kezdtek, ahogy a szőre felborzolódott. A gyönyörű állat más tigrisfajtáknál hegyesebb fülei radartányérként szegeződtek rá, orrával pedig a területére került ember szagpamacsaira vadászott. 

A kamera továbbra is rögzítette a jelenetet, hisz benne nem csatázott úgy a hitetlenség, a bűvölet és a rettegés, mint a gazdája elméjében. Végtagjai remegni kezdtek az ereiben zubogó adrenalintól, már képtelen volt tagadni: semmi nem választja el egy ragadozótól, aki nemsokára megindul felé.

Mit csináljon? Állítsa sorozatra a vakut, hátha a fény megzavarja az állatot? Legfeljebb akkor, ha ez a tigris epilepsziás. Nevetni kezdett, de félelem torzította el a kacaját. Ám az agya pörgött - egy zsebkendőnyi dzsungelbe csöppent, a túlélési ösztön lenyomta benne a pánikot. Szeme a kifutóban cikázott. 

Vesse bele magát a tóba? A tigrisek kitűnő úszók, nála biztos gyorsabban mozognak a vízben, ahogy fára is másznak, így az ágak között sem volna biztonságban. Úgyse jutna el odáig a fájó térdével. Közelharc? Mennyi esélye van azzal szemben, aki a mancsa ütésével eltöri a vízibivaly lábát? Bár ez itt született, soha nem vadászott, talán elijeszti addig, míg a gondozók kábítólövedéke leteríti. S már tudta is, mivel. Mobilnetről ráment a darkwebes fájlraktárra, ahonnan nemcsak fegyverropogást tudott letölteni, de hangrobbanást és infrahangokat is. 

A tigrissel közelebb léptek egymáshoz. Feltekerte a hangerőt, a fülébe papírcafatokat tömött. Idecsalogatja, aztán ráereszti a hanghullámokat. Ujja az elsütőbillentyűt formázó ikonra tapadt, a kijelző volt az irányzék, amivel a tigris fülét vette célba. De közben a több mint egymázsás hím szemébe nézett, s őt megbabonázta az onnan áradó végtelen magány és szomorúság. Tudta, hogy most kell lenyomnia a gombot, a tigris hallótávolságba ért. Ehelyett a gép halk puffanással esett a fűbe a szétnyíló ujjai közül. 

Karját ölelésre tárva lépett a tigris felé, aki hátrahúzódott, lendületet véve az ugráshoz. A felé repülő testet látva az a gondolat villant be: vajon érzi-e a tigris az orrán át, hogy ez a kétlábú nőstény úgy beleszeretett, hogy az kikapcsolta nála az életösztönt? A tigris levitte a földre, ő pedig belemarkolt a szőrébe, arcát megcsapta a lehelete, érezte a mellkasán a mancsát, arcán az érdes nyelvét. Aztán minden sötétségbe borult.

Ölelésben tért magához, de a karok, amelyek tartották, emberiek voltak. A jól ismert hang is, mely a száját érintő ajkaival szavakat formálva ezt kérdezte:

Milyen volt a szimulációs burokban? 

Ekkor sírni kezdett. A mentális szabadulószobából való menekülés örömét elmosták a bánat könnyei, hogy a kihalt jávai tigrist, amelynek árnyékát annyian vélték látni a dzsungelben, csak a tudatalgoritmus-pirula támasztotta fel az agyában.

Fotó: Wikipédia

Az 1980-ban (hivatalosan 2003-ban) kihalt jávai tigris. Fotó: Wikipédia. 

Szólj hozzá!

Ungár: A külföldi nagyvállalatok helyett a tanárokat kéne támogatnia a kormánynak

Az LMP frakcióvezetője szerint a pedagógusok és úgy általában a közalkalmazottak fizetését jelentősen emelni kell, és ezt a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.

Valami sumákolás van a Győrben kihelyezett drága padok körül

A Győr-Szol szerint nem ők vették, ezért nem tudják megmondani, kitől vették. Viszont ők kapták meg rájuk a pénzt: 216 ezer forintba került darabja.

Október 14-re sztrájkot hirdet a Pedagógusok Szakszervezete

A sztrájkot a jogszerűséghez október 7-én 16 óráig be kell jelenteni az intézményvezetőknek.

Egyet leszámítva minden világnapról megemlékezett a héten a győri polgármester

Tele volt a hét világnapokkal, de a pedagógusok világnapja pont kimaradt Dézsi Csaba András naptárából.

Sik: Úgy érzem, hogy ez a poszt ebben a kontextusban „bicskanyitogató” volt

Újabb beszélgetést szervezne a szentiváni fideszes képviselő a polgármesterrel, ezúttal családos fiatalokat meghívva.

Rongyos 612 milliárdba kerül az extranyugdíj

4,5 százaléknyi nyugdíjemelést hajt végre a kormány, januárig visszamenőleg.

Pénteken napsütésre számíthatunk

Itt a vénasszonyok nyara, 21, 22 fok körül alakul ma a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy szombathelyi szállal is rendelkező, biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek.

Többségében a nők döntenek a pénztárnál, még ingatlanvásárlásnál is

Így gyakorlatilag ők dönthetik el, mely cégek élik túl a válságot.

M1 híradó a diáktüntetésről: ellenzéki politikusok, Gulyás Gergely, fizetésemelés, Brüsszel

Egyetlen demonstrálót sem sikerült megszólaltatni a híradós anyagban, ellenben a 3 perces tudósításból 1 percben a minisztert idézték.

Visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Novemberben már az emelt összeg érkezik.

Eperjes Károly minden nap elmond egy tized rózsafüzért Gyurcsány Ferenc lelki üdvéért 

Legyünk büszkék a keresztény alaptörvényünkre - hangoztatta a színész.

Magyarország is megszavazta az új brüsszeli szankciókat

Ez a nyolcadik csomag, amelyben ársapkát vezetnek be az orosz olajra, újabb termékek behozatalát tiltják. Magyarország most is beállt a sorba.

Győrújbaráton is élőlánccal tiltakoztak a pedagógusokért

Iskolakezdés előtt tiltakoztak csendesen szülők, diákok és tanárok.