A tigris ölelése

Papp László Tamás 2022-08-14 08:56:32
Ezt a novellát egy pályázatra adtam be, ott nem nyert helyezést, de hátha nektek tetszik! Jó szórakozást és borzongást!

Félórája állt a jávai tigris kifutójánál, várva, hogy előbújjon a növényzet árnyékában szundikáló lakó. A lábai egyre jobban fájtak, szédült az augusztusi hőségben, de valami odaszögezte a vastag páncélüveghez. Aztán mozogni kezdett a lombsátor: a legritkább nagymacskák egyike lustán nyújtózkodva kidugta a pofáját. A gépével egyszerre tudott fényképezni és videózni, így csinált pár távolit a feltápászkodó tigrisről, aztán rázoomolt.

Előre bosszankodva, hogy az üvegről tükröződő, sötét hajkoronával keretezett arca beletakar a négylábú modelljébe. Ám az objektív által közel hozott látómező hirtelen kristálytisztává vált. Feszülő lábizmai pedig megkönnyebbülve kiengedtek: immár nem betonon állt, hanem szavannafűvel borított, esőtől felpuhult talajon.
 
Borzongás futott végig rajta, leengedte a kamerát, aztán ismét maga elé kapta, mintegy pajzsként a valóság ellen, amelyet nem akart felfogni. Beállt nála a változásvakság, mert amit lát, az lehetetlen. A zoom nemcsak a szemét vitte közelebb a tigrishez, hanem a testét is berántotta kifutóba.

Nemcsak az ő tudata küszködött ennek feldolgozásával, de a tigrisé is. Mozdulatai ruganyosan éberré váltak, a bundáját sűrűn átszelő vékony csíkok hullámzani kezdtek, ahogy a szőre felborzolódott. A gyönyörű állat más tigrisfajtáknál hegyesebb fülei radartányérként szegeződtek rá, orrával pedig a területére került ember szagpamacsaira vadászott. 

A kamera továbbra is rögzítette a jelenetet, hisz benne nem csatázott úgy a hitetlenség, a bűvölet és a rettegés, mint a gazdája elméjében. Végtagjai remegni kezdtek az ereiben zubogó adrenalintól, már képtelen volt tagadni: semmi nem választja el egy ragadozótól, aki nemsokára megindul felé.

Mit csináljon? Állítsa sorozatra a vakut, hátha a fény megzavarja az állatot? Legfeljebb akkor, ha ez a tigris epilepsziás. Nevetni kezdett, de félelem torzította el a kacaját. Ám az agya pörgött - egy zsebkendőnyi dzsungelbe csöppent, a túlélési ösztön lenyomta benne a pánikot. Szeme a kifutóban cikázott. 

Vesse bele magát a tóba? A tigrisek kitűnő úszók, nála biztos gyorsabban mozognak a vízben, ahogy fára is másznak, így az ágak között sem volna biztonságban. Úgyse jutna el odáig a fájó térdével. Közelharc? Mennyi esélye van azzal szemben, aki a mancsa ütésével eltöri a vízibivaly lábát? Bár ez itt született, soha nem vadászott, talán elijeszti addig, míg a gondozók kábítólövedéke leteríti. S már tudta is, mivel. Mobilnetről ráment a darkwebes fájlraktárra, ahonnan nemcsak fegyverropogást tudott letölteni, de hangrobbanást és infrahangokat is. 

A tigrissel közelebb léptek egymáshoz. Feltekerte a hangerőt, a fülébe papírcafatokat tömött. Idecsalogatja, aztán ráereszti a hanghullámokat. Ujja az elsütőbillentyűt formázó ikonra tapadt, a kijelző volt az irányzék, amivel a tigris fülét vette célba. De közben a több mint egymázsás hím szemébe nézett, s őt megbabonázta az onnan áradó végtelen magány és szomorúság. Tudta, hogy most kell lenyomnia a gombot, a tigris hallótávolságba ért. Ehelyett a gép halk puffanással esett a fűbe a szétnyíló ujjai közül. 

Karját ölelésre tárva lépett a tigris felé, aki hátrahúzódott, lendületet véve az ugráshoz. A felé repülő testet látva az a gondolat villant be: vajon érzi-e a tigris az orrán át, hogy ez a kétlábú nőstény úgy beleszeretett, hogy az kikapcsolta nála az életösztönt? A tigris levitte a földre, ő pedig belemarkolt a szőrébe, arcát megcsapta a lehelete, érezte a mellkasán a mancsát, arcán az érdes nyelvét. Aztán minden sötétségbe borult.

Ölelésben tért magához, de a karok, amelyek tartották, emberiek voltak. A jól ismert hang is, mely a száját érintő ajkaival szavakat formálva ezt kérdezte:

Milyen volt a szimulációs burokban? 

Ekkor sírni kezdett. A mentális szabadulószobából való menekülés örömét elmosták a bánat könnyei, hogy a kihalt jávai tigrist, amelynek árnyékát annyian vélték látni a dzsungelben, csak a tudatalgoritmus-pirula támasztotta fel az agyában.

Fotó: Wikipédia

Az 1980-ban (hivatalosan 2003-ban) kihalt jávai tigris. Fotó: Wikipédia. 

Szólj hozzá!

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.