Emlékérméket bocsátott ki az MNB az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára

Fehér Buda 2022-05-20 19:01:00
10 ezer és 5 ezer forint névértékben.

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából 10 ezer forint névértékű miniarany és 5 ezer forint névértékű, az Aranybulla pecsétjének eredeti méretével azonos színesfém emlékérméket bocsátott ki pénteken Esztergomban a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A Endrődy Zoltán iparművész által tervezett két emlékérme két önálló kibocsátás eltérő érmeképpel, a magyar emlékérme-kibocsátások körében kuriózumként azonban az arany emlékérme a színesfém emlékérme előoldalára, mintegy függőpecsétként ráilleszthető - közölte az MTI-vel pénteken a jegybank.

Mint az MNB emlékeztet, az Aranybulla a magyar történelem egyik legismertebb dokumentuma, amely nevét aranypecsétjéről kapta. Az 1222 tavaszán II. András magyar király által kiadott oklevél Magyarország jogtörténetének kiemelkedő emléke, a magyar történeti alkotmány jelképe - hangsúlyozták. A most kibocsátott miniarany emlékérme előlapján, körvonal által határolt középmezőben, a kizárólag II. András király aranybulláján használt országcímer modern ábrázolása látható. Az előlap szélén, félköriratban, fent - pontokból és keresztből álló motívumok között - a "Magyarország" felirat, a "10000" értékjelzés és a "forint" felirat láthatók.

A miniarany emlékérme hátlapján, a körvonal által határolt középmezőben az Aranybulla modern kivitelű, körirat nélküli uralkodóábrázolása kapott helyet. Az uralkodóábrázolás két oldalán olvasható évszámok: az "1222" az Aranybulla kiadásának, a "2022" az emlékérmék kibocsátásának évére utalnak. A verési évszám alatt olvasható a "BP." verdejel. A hátlap szélén, köriratban - egy-egy keresztmotívummal elválasztva -, a "II. András aranybullája" felirat jelenik meg. A hátlap szélén, lent, az uralkodóábrázolástól  balra az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye látható.

Fotó: mnb.hu

Az arany emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 0,50 gramm, átmérője 11 mm, széle sima, összesen 10000 darab verdefényes kivitelben készíthető. A színesfém emlékérme előlapján, a középmezőben oklevélábrázolás látható, a megsemmisült Aranybulla legkorábbi hitelesített másolata szövegrészletével és az eredeti Aranybulla országcímeres oldalt megjelenítő függőpecsétjével. Az oklevélábrázolás fölött, középen, két sorban az "5000" értékjelzés és a "forint" felirat olvasható, az oklevélábrázolás alatt, bal oldalon a "BP." verdejel, jobb oldalon az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye látható. Az előlap szélén, körvonallal határolva, fent a "Magyarország" félkörirat olvasható, lent 9 keresztmotívum látható.

A színesfém emlékérme hátlapján, körvonallal határolt középmezőben az eredeti Aranybulla függőpecsétjének az uralkodót ábrázoló oldala jelenik meg. A függőpecsét ábrázolásába illesztve, az uralkodó alakjától balra az Aranybulla kiadási évére utaló "1222", jobbra az emlékérme kibocsátásának évére és az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára utaló "2022" évszám olvasható. A hátlap szélén, körvonallal határolt köriratban - egy-egy keresztmotívummal elválasztva -, fent a "II. András", lent az "Aranybullája" felirat olvasható. A színesfém emlékérme réz (63%) és nikkel (37%) ötvözetéből készült, súlya 117,5 gramm, átmérője 67 mm (az Aranybulla eredeti pecsétjének méretével azonos átmérőjű), széle sima, összesen 10000 darab patinázott kivitelben készíthető. Az arany és színesfém emlékérmék péntektől megvásárolhatók az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. üzletében, valamint webáruházában.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.