Steinmetz Ádám: Olyan vezetőt kell találni, aki Orbán Viktor kihívója, alternatívája lehet

Bazsó Bálint 2022-05-16 12:07:00
Steinmetz Ádám, olimpiai bajnok vízilabdázónk a Jobbik aktív politikusaként Somogy megye 3. számú választókerületében indult. Márki-Zay Péter sportügyi felelősével a kampányról, választásról, munkáról és persze a „hogyan továbbról” is beszélgettünk.

Egy hónapja volt a választás, sokan, sokszor értékelték már az eredményt. Hogy élte meg a kampányt, a választást? Fel lehet dolgozni egy ekkora vereséget?

Országos szinten a Fidesz-KDNP kétharmados győzelme meglepő és elszomorító volt számomra. Ami az én szereplésemet illeti, természetesen benne van a pakliban, hogy az ember vereséget szenved, bármilyen megmérettetésen is vesz részt.

Sportolóként számos győzelem mellett volt részem fájó vereségekben is. Úgy gondolom, hogy tiszta lehet a lelkiismeretem, lelkiismeretünk, mondom ezt azok nevében is, akik segítették a kampányomat. Rengeteget dolgoztunk a győzelem érdekében, de ez most nem volt elég.

A Somogy megyei jelöltek mindannyian kevesebb szavazatot kaptak, mint 2018-ban. Ha most újra neki lehetne futni, akkor min változtatna?

Jó kérdés. Úgy gondolom, hogy rengeteget dolgoztam, dolgoztunk a parlamentben és az emberek között is, helyben. Persze, mindig lehet többet és jobban is csinálni. Profi kampányszakemberrel állítottuk össze a kampánytervet, és ezt végre is hajtottuk.

Jelen pillanatban nem igazán látom, hogy nekünk mit kellett volna tennünk annak érdekében, hogy a győzelmet megszerezzük, vagy akár szorosabbá tegyük az eredményt. Azt tapasztalom, hogy az egységes ellenzék üzenetei nem igazán jutottak el a választókhoz, miközben szerethető és támogatható programunk volt.

A Fidesz szerint az ellenzék háborúpárti narratívát követett, ami hazugságon alapult. De ugyanazt láttuk négy évvel ezelőtt is, akkor éppen az ellenzék a Fidesz szerint a migránsokat akarta beengedni.

Különösen szomorúnak tartom, hogy ezt ilyen sok ember elhitte és befolyásolta a döntésüket. Ettől függetlenül tiszteletben tartom az emberek döntését. A somogyi aprófalvakban tarolt a Fidesz, bizonyára ez visszaigazolása annak az életszínvonal-növekedésnek, ami megjelent az elmúlt 12 évben ezekben a falvakban.

Fotó: Steinmetz Ádám Facebook-oldala

Tapasztalható ez ezekben a falvakban?

Számottevő külső jelei nincsenek, de az itt élő emberek döntő többsége úgy érzi, hogy nekik a legjobb választás a Fidesz. Nekik jó ez a rendszer.

Említette, hogy négy évvel ezelőtt a migránsok beengedése volt a Fidesz a fő üzenete. Ennek "főszereplőjével", Vona Gáborral pár nappal ezelőtt beszélgettünk, ő azt mondta a podcast-ünkben, hogy Gyurcsány Ferenc, Jakab Péter és Márki-Zay Péter a felelősek a sokkoló vereségért. Hogy látja, van, lehet-e személyes felelőssége a vezető politikusoknak, vagy tovább is menve, le kéne-e mondaniuk?

Kicsit korábbról indulva, 2018-ban az volt az emberek egyöntetű igénye, hogy a kormányváltás érdekében szükség van együttműködésre. Az akkori választás tanulsága az volt, hogy külön-külön nem megy. És nem is ment. Ebből tanulva, 2021-ben lett egy előválasztás, lettek közös jelöltek, és lett közös lista. Ennek ellenére azt látjuk, hogy egyes választókerületekben - köztük az enyémben is - kevesebb szavazatot kaptak a közös jelöltek, mint 4 éve.

Listán is...

A politikában az 1+1 nem mindig kettő. Bizonyára ez annak is köszönhető, hogy a közös listán voltak olyan emberek, akik a szavazók egy részének nem tetszettek. Vagyis nem tudtak egy olyan listára szavazni, ahol az általuk nem kedvelt politikusok is szerepeltek.

Mint például Gyurcsány Ferenc.

Nem véletlenül merül fel az ő neve, aki amellett, hogy kiváló szónok és pártvezető, egy bukott miniszterelnök is. És bár sok év eltelt a kormányzása óta, az ő személye még mindig sokakban negatívan cseng.

A politika megosztó dolog, mindazonáltal Márki-Zay Péternek valóban voltak szerencsétlen megnyilatkozásai a kampány során, olyan mondatai, amelyekből a kormánypártok kovácsoltak politikai tőkét.

Lásd a fonyódi beszédét, ahol Márki-Zay azt mondta, hogy az ellenzék a fasisztákat és kommunistákat is képviseli.

Igen, voltak olyan megnyilatkozása, amelyek nem segítették elő az ellenzék sikerét. Mindazonáltal, minden kampányban vannak hibák, és egy csapatmunkában bűnbakká tenni egy-egy személyt nem szerencsés, és nem is udvarias.

Viszont egy széleskörű elemzést érdemes lenne megejteni arra nézve, hogy miért nem jutottak el az egységes ellenzék pozitív üzenetei a választókhoz.

Érdekes, hogy a szegényebb rétegek körében tarolt a Fidesz, Somogyban is ezt látjuk. Miközben az ellenzéknek volt számos olyan programpontja, amelyek pont az ő élethelyzetüket javította volna.

Az emberekhez tehát vagy nem jutottak el az üzenetek, vagy nem hittek az ellenzéknek. Ezen kell elgondolkodni. Van négy év, hogy tudjunk változtatni.

Fotó: Steinmetz Ádám Facebok-oldala

Többször is elhangzott kritikaként, hogy "le kell menni" vidékre, mondván nagyon sok olyan választókerület volt, ahol bizony az ellenzék nagyjából négyévente jelenik csak meg, kampány idején, főleg ott, ahol kvázi "helikopterezték" a jelölteket valahonnan máshonnan. Mit gondol, hogy kell dolgozni egy választókerületben négy évig, hogy utána eséllyel indulhasson el egy jelölt a hatalommal szemben?

Egyszerű: sokat kell dolgozni, sokat kell terepen lenni, az üzeneteket eljuttatni. Világos üzenetek kellenek, és ezeket jól kommunikálni. És persze megtalálni azokat a hiteles vezetőket, akik még nem égtek meg a politikában és nem ellenszenvesek az emberek körében.

Emellett megkerülhetetlen, hogy kell egy jól működő országos hálózat, amely hitelesen tudja tájékoztatni a közvéleményt. Azt látjuk, hogy a fideszes propaganda eljut az emberekhez, és formálja a közvéleményt. Ezzel nagyon nehéz felvenni a versenyt. És ne felejtsük el azt sem, hogy 2002-2010 között a Fidesz létrehozta a Polgári Köröket, 2006-ban átvette számos önkormányzat irányítását. Vagyis nem ajándékként hullott az ölükbe az ország irányítása. Ezt a munkát nem lehet megspórolni, de az kétségtelen, hogy kell egy olyan vezetőt is találni, aki Orbán Viktor kihívója, alternatívája lehet, és nem követ el ki nem kényszerített hibákat.

Személyesen, hogy folytatja? Marad a Jobbikban, esetleg Márki-Zay Péter sportügyi felelőseként a volt miniszterelnök-jelölt mellett folytatja?

Sportnyelven szólva időt kérek, hogy erre válaszoljak. Nemrég volt tisztújítás a Jobbikban, így már az új elnökség fogja meghatározni azt a munkát, amelyet elvár a képviselőktől és tagoktól. Nem tudom, hogy rám milyen formában számítanak, ennek tudatában tudok majd reflektálni, hogy vállalom-e a közéleti szerepet, vagy nem. Utóbbi esetben a civil életemet folytatom tovább.

Ott volt a tisztújításon?

Nem, sajnos nem tudtam elmenni.

A Jobbik vezetését érte a legtöbb kritika, lévén a legtöbb képviselői helyet ez a párt bukott, hogy a Jobbik szavazói nem mentek el szavazni. Érdemes még maradni a pártban?

A képviselők számát tekintve valóban jelentős a visszaesés. Azt ugyanakkor nem tudjuk biztosan, hogy a Jobbik népszerűsége csökkent, vagy hogy valóban a Jobbik szavazói maradtak otthon, hiszen a párt nem indult külön a választáson, nincsenek objektív számok, amelyek ezen állításokat alátámasztják.

Az egységes ellenzék vesztette el ezt a választást, és ebben mindenkinek felelőssége van. A Jobbik továbbra is erős a kisvárosokban, megkerülhetetlen tényező ezeken a helyeken.

Ma az a kérdés, hogy Fidesz vagy nem Fidesz. Akik változást akartak, azok rám szavaztak, és nem is kevés emberről beszélünk. Úgy kell folytatnunk a politizálást, hogy a különböző nézőpontok is megmaradjanak annak érdekében, hogy 2026-ban bukjon a NER.

Azt gondolom, hogy kemény munka árán összejött egy rendkívül szerethető és támogatható választási program, amelyet nem kéne a kukába dobni. Ennek elemeit a következő négy évben a képviselőknek oda kell vinni az Országgyűlés és a sajtó elé.

Ennek a programnak el kell jutnia az emberekhez. A sportról szóló részt jól ismerem, jó szívvel tudom ajánlani a választóknak. De a többi szakpolitika is úgy lett összeállítva, hogy a hazánk fejlődését szolgálja.

Gazdálkodik, korábban pedig a Környezetvédelmi Felügyelőségen dolgozott jogászként. Hogyan tervezi a jövőjét?

Istennek hála, több lábon állok. Nem készültem annak idején közéleti pályára, ez 2018-ban egy felkérés volt, és a megelőlegezett bizalmat igyekeztem megszolgálni. Nem az volt az életcélom, hogy országgyűlési képviselő legyek. Sokat dolgoztam és fejlődtem az elmúlt 4 évben képviselőként. Azt nem tudom megmondani, hogy hogyan tovább, és fogok-e a jövőben közéleti szerepet vállalni.

De, ha nem, akkor is boldog ember leszek, hiszen van egy szerető feleségem, két csodálatos gyermekem, és remélem, hamarosan születik a harmadik is. És ahogy említette, Marcali mellett van egy családi gazdaságunk, melynek működtetése rengeteg elfoglaltságot jelent, és egyben örömet okoz. 

Szólj hozzá!

Putyin katasztrófa veszélyére figyelmeztette Macront a zaporizzsjai atomerőmű miatt

Európa legnagyobb nukleáris létesítményének hat reaktora közül jelenleg csak kettő működik.

Nyolc hektáron ég az aljnövényzet a XVIII. kerületben

Lakóházakat is veszélyeztetnek a lángok.

A rendőrség megtiltotta, hogy traktorok vonuljanak holnap Budapesten

"A véleménynyilvánítás szabad, Budapest megbénítása továbbra sem."

Elmarad a légi parádé augusztus 20-án

Viharos időre készülnek a holnap.

Dinamikusan zajlik a beutazó turizmus visszaépülése a járvány után Magyarországon

Annak ellenére is, hogy a háború miatt elmaradnak az ukrán és az orosz turisták.

Lenyomta a kábeltévék nézettségét a streaming

Történelmi fordulatról beszélnek, ám nem eszik olyan forrón a kását.

Újra az amerikai mozikba kerül a Grease, azaz a Pomádé

Olivia Newton-John halálára tekintettel a jegybevétel egy részét a mellrákkutatás támogatására fordítják.

Két újabb fideszes miniszteri biztost neveztek ki, havi 520 ezret kapnak a titulusért

Két évig a Mátrai Erőmű optimalizálását és a lignittermelés fokozását fogják vizsgálni.

Csúcson a használtautó adásvétel

Jó eséllyel idén minden eddiginél több autó cserél gazdát Magyarországon.

Leöntötte hideg vízzel, majd a fáskamrában meghúzódó nőt baltával akarta feldarabolni a férje Vas megyében

A nő a lányánál sem talált menedéket, a férfi ugyanis utánament, a hajánál fogva a földre rántotta, és ököllel verte.

Kormány: Mészáros Lőrinc adhatja drágábban a gázt

Az állami MVM-nél is több pénzért adja a gázt a Mészáros-féle Tigáz, de a kormány szerint ennek így kell lennie.

Kiégett egy kocsi Répcevis és Zsira között, a sofőr eltűnt

Balesetnek sem találták nyomát. Mintha csak odaparkoltak volna az autóval a szántóföld szélére.

Elegük van az egyházak és az állam összefonódásából az ateistáknak

Kampányt indítanak, és az októberi népszámláláson az ateista rubrika beikszelését kérik.

Ma van a nagy nap: jön az eső!

Nem is akárhogyan: felhőszakadás és jégeső is várható.