Még csak építő jellegű kritikát sem fogad el a kormány járványügyben

Nagy Donát 2022-02-02 09:54:00
Megpróbálták elrejteni a magyar védekezést elemző tudományos írást.

Magyar kutatók egy tudományos kéziratban számos, Magyarországon szekvenált koronavírus-genomot elemeztek, amiből megállapították, hogy a pandémia első és második hulláma az eltérő epidemiológiai környezet miatt volt gyökeresen különböző egymástól, írja a Magyar Hang.

Lényeg a lényeg, hogy a második hullám azért okozott katasztrofális veszteségeket itthon, mert a kormány elkésve döntött és rossz döntéseket hozott.

Határozott intézkedésekkel potenciálisan több ezer emberi életet lehetett volna megmenteni.

A tanulmány a jól ismert tényekből indul ki, miszerint az első hullám idején szigorú lezárások voltak Magyarországon, és a fertőzési esetszámok, illetve halálozás messze elmaradt a nyugat-európai trendektől. Ezzel szemben a második hullám idején elmaradtak vagy sokkal később érkeztek a korlátozások, az esetszámok és a halálozás is az egekbe emelkedett, a népességarányos halálozás globálisan is a legrosszabbak között volt. A kutatás arra keresi a választ, hogy hogyan történhetett ez az éles és tragikus változás. 

A lap szerint a kéziratot azzal próbálják eltitkolni a nyilvánosság elől, hogy visszavonták egy bárki számára elérhető tanulmány-gyűjteményből.

Megemlítik, hogy a tudományos és szakszerű írás alapján egy felelős kormány, illetve függetlenül működő közegészségügyi hatóság meg tudta volna tenni a megfelelő ellenlépéseket. Ráadásul ha éppen nem a propaandával lettek volna elfoglalva, akkor egy esetleges hibát elismernek, majd változtatnak a védekezési stratégián. Mindehhez azonban teljes transzparencia és fogadókészség szükséges, ami Magyarországon nem feltétlenül adott.

A Magyar Hang azt írja, hogy a tapasztalatok szerint a kormány által irányított hatóságok nemcsak hogy nem érdeklődnek az irányvonalukba nem illeszkedő tudományos eredmények iránt, de a kutatáshoz szükséges adatokat sem szívesen adják át. 

A tanulmány szerzői között ott vannak az ELTE, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem kutatói, bár közülük egyeseknek fogalmuk sem volt arról, hogy az utolsó szerző visszavonatta a kéziratot a preprintszerverről.

A tanulmány eltitkolására irányuló kísérleteket látva egyesek most már inkább azt fontolgatják, hogy töröltetik magukat a szerzők közül. A lap több szerzővel is beszélt, és az utolsó szerző kivételével mindannyian az azonnali nyilvánosságra hozatal pártján állnak. 

Szólj hozzá!

Vadiúj járdát festettek össze Szombathelyen a kutyapártosok

A város kérte tőlük - írják posztjukban.

Péntektől már a Győr Plázában is alá lehet írni a szentiváni Ipari Park-bővítés ellen

Nagy lendülettel gyűjtik az aláírásokat a városrészben, péntektől pedig már a Plázában is.

Japán mangakarakterek miatt hülyegyerekezett a győri polgármester

Rosszul tudta a polgármester, le is törölte a posztot.

Rekordot döntött a magyar munkavállalók száma Ausztriában

113 ezer 468 legális magyar munkavállalót regisztráltak júniusban.

Nagyon meleg ma sem lesz

De csapadék sem várható.

Dézsi polgármester elárulta, hogy cicája kifejezetten rühelli a sétákat

A mentett macskát az elmúlt napokban mindenhová cipelte a polgármester, aki most el is árulta: vele ellentétben Ubul nincs oda a fejlesztések megtekintéséért.

Egy egész droghálózatot kapcsoltak le, a szálak Rábapatyra vezetnek

Komoly mennyiségű cuccot vontak ki a rendőrök Sárvár és környékéről.

Magas rezsi: korrekcióban, a kormányban és a békében bíznak kisalföldi önkormányzatok

Neon helyett LED, gázfűtés helyett villany: készülnek a nehéz télre a kisebb Győr-Moson-Sopron megyei települések vezetői.

Önmérsékletre int a MOL

Ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban, írja közleményében a cég.

LMP: Alkotmánybírósághoz fordul a párt

Szombathelyen is megerősítették a zöld párt politikusai, hogy az erdőirtás a legrosszabb, amit ebben a helyzetben a kormány tehet.

Újraindulhat a Barátság, a MOL fizeti a tranzitdíjat

Egyeztetést követően átutalta az összeget.

Czeglédy Csaba nyílt levélben kéri a szombathelyi polgármestert, hogy álljon ki az erdők védelméért

A képviselő azt kéri, a polgármester járjon utána annak, hogy mit tervez az erdészet.

Könnyítések jönnek a katásoknak

Az ekho-ra való áttérést próbálja a kormány vonzóvá tenni számukra.