Hamarosan lelép a Volánbusz, de előbb kér még egy pénzzel teli táskát Szombathelytől

Nagy Donát 2021-09-30 17:14:00
Bár tavaly alig jártak a buszok a pandémia miatt, utólag mégis hatalmas összeget kérnének el a várostól a szolgáltatásért.

Sok-sok évig Szombathelyen is a Volánbusz (korábbi nevén ÉNYKK, még korábbi nevén Vasi Volán) működtette a tömegközlekedést, így ő járatta a buszokat, készítette a mentrendet, a város pedig fizetett, mint a katonatiszt. Ezzel nem is lenne baj. Csakhogy a helyzet nem ilyen egyszerű, mert egy igen furcsa konstrukció állt fent: a város fizetett egy alap összeget, amiért cserébe jártak a buszok, majd a busztársaság utólag még kérhetett plusz pénzt, tulajdonképpen bármennyit, ha nem jöttek ki a korábban fizetett összegből. És természetesen kért is. Erről nem is nagyon kell magyarázni, mennyire előnytelen szerződés a városra nézve.

Január 1-től azonban sok minden megváltozik, hiszen a Volánbusz helyett a Blaguss fogja szolgáltatni a szombathelyi tömegközlekedést.

Fotó: Bonyhádi Zoltán / szombathely.hu

Igen ám, de van még pár kifizetés a Volánbusz felé. A busztársaság pedig a városvezetés szerint kimaxolná a lelépési pénzt.

A pluszpénz nagysága miatt az egyeztetés megindítását 2021. június 29-én kezdeményezte az önkormányzat a Volánbusz felé, amire végül augusztus 9-én került sor.

A 2020. évre előzetesen 481 millió forint ellentételezést kért a busztársaság, viszont a nemrég megküldött beszámolóban már 634 millió forintos összeg szerepel, amely 153 millióval több. Az Önkormányzat ebből már 268 millió forintot kifizetett, de

a megnövelt igény miatt további 365 millió forint átutalását várja el a Volánbusz.

Mivel 2020-ban a pandémia miatt eleve sokkal kevesebb járat volt, a szombathelyi önkormányzat nem érti, mire fel az elszállt összeg; így a város nem is akarja kifizetni a követelést.

2019. évhez képest 2020. évben a menetrendi km teljesítmény 15%-kal csökkent a pandémiás időszak alatt elrendelt menetrend módosítások miatt. A beszámolóban lényegesen lecsökkent kilométer kibocsátással fel nem oldott ellentmondásban áll az összes kimutatott ráfordítások 6 %-os emelkedése, és ezzel párhuzamosan a közlekedési bevételek aránytalanul magas, 27 %-os csökkenése

- olvasható az önkormányzat beszámolójában.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Mivel több, mint 30 százalékkal megemelt a követelt összeg, így a busztársaságnak részletesen be kell mutatni, hogy a változást milyen tényezők és milyen mértékben indokolják. Ezzel a busztársaság azonban "nem élt". 

A közgyűlés ezért ma úgy döntött, hogy a Volánbusz által követelt, még fennálló 365 millió forint helyett - mivel a városvezetés szerint nincsen nyomós indoka annak, hogy miért kéne ennél többet kifizetni - csak 176,5 millió forintot fognak ellentételezésként elutalni.

Az új szolgáltató belépésével egyébként új lendületet kapott a menetrend felülvizsgálatának politikai akarata is, ezért most azt kérik a lakosságtól, hogy észrevételeikkel keressék a körzetük képviselőjét. A cél nem új járatok indítása, hanem a különböző városrészek összekapcsolása lesz.

Horváth Soma (Éljen Szombathely!) alpolgármester szerint januártól egy applikáción lehet majd követni, éppen merre jár a buszunk, valamint pár helyen jegyértékesítő automatákat is el fognak helyezni.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a Volánbusz Zrt. egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, ezt a továbbiakban változtatás nélkül közöljük:

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt társaságunk szolgáltatási területén folyamatosan fenntartotta a személyszállítási közszolgálatást, a járvány elleni küzdelemben a járművek és utasforgalmi terek folyamatos fertőtlenítése mellett végrehajtotta a szükséges járatsűrítéseket is. Ennek megfelelően, a cikkben közöltekkel ellentétben a kibocsátott kilométer teljesítmények nem 15%-kal, hanem csupán 3,2%-kal csökkentek 2020-ban, a 2019. évhez képest. Emellett azonban a kapcsolódó személyszállítási bevételek – a járványügyi intézkedések (home office munkavégzés, online oktatás, kijárási korlátozás) hatására – jelentősen mérséklődtek, mely az ellentételezési igény növekedésével járt. A helyi közszolgáltatással kapcsolatos adatokat és az egyes költségtételek változásának indokait a VOLÁNBUSZ Zrt. nyilvános közszolgáltatási beszámolója tartalmazza. A társaság tehát részletesen, igazolható és a nyilvánosság számára is megismerhető módon bemutatta a költség-, és bevételváltozás indokait.

A szolgáltatásnyújtás ellentételezésének feltételeit és az elszámolás módját a felek kölcsönös megállapodásán alapuló közszolgáltatási szerződés tartalmazza.

A szerződésben foglaltak teljesítésével – így az elszámolással – kapcsolatban esetleg felmerülő vitás helyzeteket társaságunk elsősorban tárgyalásos úton igyekszik rendezni az Önkormányzattal.

Szólj hozzá!

Sikertörténet lett a SZOVA Újrahasználati Központja

Van nem használt, de még jó állapotban lévő tárgya? Ne dobja ki!

Hamisan vádolt állatkínzással valakit a sárvári férfi, 300 ezer forintja bánja

Azt állította valakiről a sárvári férfi, hogy rosszul tartja kutyáit.

90 helyett 190-vel repesztett egy autós a kőszegi egyenesben

Egy 159-cel siető másik autóst előzött.

Asszonyfarsang - ez az idei karneválszínházi darab

Augusztus 17-től látható az előadás, ami ezúttal csakis szombathelyi színészeket vonultat fel.

Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Így néz ki az átszakított ukrajnai gát a magasból

Humanitárius és ökológiai katasztrófa fenyeget Dél-Ukrajnában.

Irodát nyitott a győri Városrendészet Marcalvárosban

3,2 millió forintért újítottak fel egy helyiséget.

Többfelé várható eső, zápor, zivatar kedden

Szűrt napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű.

Kéne egy Ferrari? Most vehetsz a NAV-tól!

Az olasz fenevad becsült értéke 86 millió forint, de akár már ennek a feléért is elvihető.

LMP a szentiváni vízszennyezésről: Az önkormányzatnak és az államnak kéne monitoroznia a helyzetet

Jenei Ferenc és Keresztes László Lóránt tartott sajtótájékoztatót Győrszentivánon.

Lakástűzben meghalt egy ember Bajánsenyén

A konyhában keletkezett a tűz.

Lépéselőnyben a HVSE a feljutásért folytatott párharcban

Nyert a Szombathely Orosházán, egy hét múlva jön a visszavágó.

Plakáton köszönte meg tanárainak Dézsi polgármester, hogy emberré faragták

Pedagógusnap alkalmából kedveskedett egykori tanárainak a polgármester.

Nem nyírta le jól a füvet a Győr-Szol, Balla Jenő megcsinálta helyettük egy helyen

Két év után ismét közterületen nyírt füvet a független képviselő.

„A jegyző nem hazudik” – vagy mégis?

Nagyné Dr. László Edit győri jegyző a közgyűlésen azt mondta, nem kaptak hiánypótlásra felszólítást az Alkotmánybíróságtól, pedig úgy tűnik, hogy kaptak.