Tovább erősítheti a társadalomban felgyűlt feszültségeket a védettségi igazolvány

Fehér Buda 2021-04-06 12:02:00
Még rengeteg a kérdés a koronavírus elleni védettségi igazolvány körül, az emberek többsége viszont már belefáradt a karanténba.

A koronavírus elleni védettség igazolvány bevezetéséről még február 10-én döntött a kormány, a legfontosabb részleteket egy február 12-i kormányrendeletben rögzítették. Ezek alapján az kaphatja meg az igazolást, aki megkapta a védőoltást, vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, ha vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt és utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a fertőzésen való átesését is. Az igazolvánnyal kapcsolatban viszont megannyi a kérdőjel ezért az Alfahír interjút készített Szicherle Patrikkal, a Political Capital elemzőjével, hogy megpróbálják megválaszolni a koronavírus elleni védettségi igazolvány körüli kérdéseket.

Az elemző szerint az már most látható, hogy a magyar emberek többsége már elképesztően fáradt a folyamatos karanténok miatt. A karantén alól felmentést adhatna a vakcinaútlevél,

ami viszont valamilyen szinten nyilvánvalóan diszkriminatív, hiszen külön jogokat biztosít azoknak, akik egyébként önkéntes cselekedetre vállalkoztak.

Ez tovább erősítheti a társadalom egy részében felgyűlt feszültségeket. A Political Capital a már januárban kiadott szakmai anyagában is azt írta: az igazolványra vélhetően szükség van. Hozzá kell azonban tenni, hogy mindez akkor működhet, ha tisztán meg van fogalmazva, milyen kritériumok alapján lehet ilyet kapni.

A negatív megkülönböztetés főleg a fiatalokat érintené, hiszen jelenleg nincs elég vakcina Magyarországon ahhoz, hogy ők is megkaphassák az oltást.

Ugyanakkor az, hogy létezik vakcinaútlevél, pont a fiatalok számára lehetne motivációs tényező, hiszen több közvéleménykutatásból is látszik, főleg az ő csoportjuk az, amely nem szeretnék beoltatni magát.

A fiatalabb korosztályok a koruk miatt eleve csak később kaphatják meg az oltóanyagot, így számukra szinte kizárt, hogy tavasszal egy étterem teraszán üljenek. Az elemző szerint ez mindenképpen egy frusztráló élmény lesz, viszont a fiatalokat azzal nyugtatná meg, hogy a második negyedévben úgy néz ki, gyorsabb ütemben fognak érkezni az uniós vakcinák, továbbá jön még pluszban egy Janssen-vakcina is, ami csak egyoltásos, tehát az érkező adagokat sem kell elosztani kettővel.

Fotó: Pixabay

Az emberek frusztrációja abból is látszik, hogy még ha kevesebbet is mozdulnak ki a magyarok, ez még mindig egy relatíve magas szint ahhoz képest, hogy gyakorlatilag a legveszélyesebb járványhullámnak a csúcsán vagyunk. Ez azt mutatja, már egy évig sem lehet igazán kibírni ezt a szituációt. 

Szicherle az Alfahírnek azt is elmondta, hogy

a védettségi igazolvány egy olyan kérdés, amiben jelenleg közvéleménykutatások híján csak reménykedni tudunk, hogy működik.

Ha viszont nem működik és nem érjük el azt a szintet, ami ahhoz kell, hogy ezt a járványt ténylegesen visszafogjuk Magyarországon, akkor az elemző véleménye szerint a korlátozásokkal kell tovább élnünk, még hosszabb ideig. 

Szicherle szerint az igazolás mellett az országban szükség lenne egy sokkal egységesebb kommunikációra, egy világos tervre és arra, hogy ezt mindenki következetesen kommunikálja. És főleg arra, hogy politikusok helyett mondjuk sokkal inkább az olyan szakembereket, mint Szlávik János vagy Merkely Béla, helyezzék előtérbe ezekben a járvánnyal kapcsolatos kommunikációs erőfeszítésekben.

 

Szólj hozzá!

Egy meseszámot is kihúztak a mai ötös lottó sorsoláson

Mesébe illő nyereményekhez ez a minimum.

Kisebb tűz keletkezett egy családi ház konyhájában Szombathelyen

A Tarcsa utcában volt dolguk a helyi tűzoltóknak.

A Szülői Hang szerint nincs garancia arra, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19-i nyitása biztonságos

A szülőknek a jogszabály alapján lehetőségük van arra, hogy a gyermekeiket otthon tartsák, ha pedig már nem tudnak további mulasztást igazolni, akkor kérhetik az intézmény igazgatójától, hogy igazolja a hiányzást.

A legősibb ismert európai térképet találhatták meg Franciaországban

Egy hatalmas kőlapon tűntek fel az ismerős vonalak.

Teljesen szétdöntött egy boltot egy varánusz Thaiföldön

A 180 centis hüllő Bangkok közelében hozta rá a frászt a vásárlókra, valószínűleg élelmet keresett a boltban.

Két konténernyi szemetet szedtek össze önkéntesek a győri Iparcsatornánál

30 vettek részt a munkában, folytatják az akciósorozatot.

Egy kanadai étterem tulaja elzavarta a nyitva tartása miatt betévedő ellenőröket, a vendégek tapsolva ujjongtak

A tulaj szerint nem az extraprofit miatt nyitottak ki, hanem mert ideje változtatni a dolgokon.

Lesznek szóbeli vizsgák az érettségin néhány esetben

A legtöbb diáknak nem kell a szóbeli miatt stresszelni, de akad sok kivétel is.

Nyalókás koronavírusteszttel próbálkoznak Ausztria egy részén

Az óvodák eddig nagyrészt tesztmentes zónák voltak, ezen változtatnának az új módszerrel.

Makacsul ragaszkodott az italozáshoz a szombathelyi sofőr

Ittas vezetés miatt koccant, ezért a rendőrök elvették a sofőr jogsiját. Őt viszont nem olyan fából faragták, hogy ettől meghatódjon.

Áprilisi időnk lesz

A kabátokat otthon lehet hagyni.

A DEAC lesz a Falco ellenfele a Magyar Kupa döntőjében

A debreceniek nagyon megverték a Körmendet.

Gyurcsány: Nem lesz itt nagy baj, de lehetett volna

Megköszönte a jókívánságokat a DK elnöke.

van még itt cikk a témában:

Egy kanadai étterem tulaja elzavarta a nyitva tartása miatt betévedő ellenőröket, a vendégek tapsolva ujjongtak

A tulaj szerint nem az extraprofit miatt nyitottak ki, hanem mert ideje változtatni a dolgokon.

Maga a kulturális államtitkár kérte, hogy a kulturális dolgozók segítsenek az egészségügyben a járványhelyzet alatt

Érthetetlen, hogy Hende Csaba politikai munkatársa miért degradálta őket kávéfőzőknek. A Vas Megyei Levéltár igazgatóját, Melega Miklóst hiába kérdeztük, nem válaszolt a témában.