Győrszentiván Győr illegális hulladéklerakója?

ugytudjuk.hu 2021-04-04 12:00:39
Úgy tűnik, igen! Győr számos pontján találni illegális hulladékkupacokat, de amit tegnap önkéntes szemétszedőként találtunk a szentiváni erdőkben és az utak mentén, az minden előzetes elképzelést felülmúlt - fogalmaz portálunknak írott beszámolójában Jenei Ferenc, a Kisalföldi Zöldek alelnöke és az LMP győri elnöke.

A cikk szerzője Jenei Ferenc, a Kisalföldi Zöldek alelnöke és az LMP győri elnöke.

Tegnap a SZÖSZ (Szentiváni Önkéntes Szemétszedők) és a Szedett Szemét Facebook-oldalak – vagy mondhatjuk: mozgalmak – szervezésében, a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltók támogatásával megtörtént a csoda! 60-70 önkéntes - győriek és szentivániak - szedték össze a szemetet az erdőkben, a séta-, és közutak mentén.

 Az eredmény brutális! A Győr-Szol által biztosított három konténer megtelt, és melléjük még háromszor annyi hulladék került zsákokban, vagy autógumik, karosszéria elemek, kidobott TV-k és háztartási gépek formájában az önkéntes tűzoltók telepére. A szemét összegyűjtését és szállítását is az önkéntesek oldották meg saját autóikkal és egy traktorral.

Fotók: Jenei Ferenc

 

A GYHG-nak annyi a dolga, hogy kedden a teljes mennyiséget elszállítja az önkéntes tűzoltók telephelyéről.

De hogyan került oda ez a rengeteg szemét? Munka közben ment a filozofálás: vagy nagyon sok idióta él közöttünk, akiknek annyi esze sincs, hogy a szemetet elvigye a hulladékudvarig (ha már összecsomagolta és autóval az erdőbe vitte), vagy kevés a hülye, de azok nagyon szorgalmasak?

Az igazság valahol félúton járhat:

  • Az utak mentét az autókból kidobált PET-palackok, cigisdobozok és papírzsebkendők szegélyezik hihetelen mennyiségben!  
  • Az erdők pedig hatalmas szemétkupacokat rejtenek. Ezeket a többször visszatérő, az erdőt hulladéktelepnek tekintő agyalágyultak hozták létre kitartó munkával.

A jéghegy csúcsát az a szentiváni vállalkozó jelenti, aki szemetét a céges papírjaival együtt vitte az erdőbe! Na ő legalább lebukott és amellett, hogy el kellett takarítania a mocskát, még 1,5 milliós bírságot is kapott. De ez az eset az egyetlen üdítő kivétel!

A többiek, az igen nagy többség vidáman hordja a szemetet az erdőkbe! És nem csak a helyiek! Sokan Győrből látogatják a szentiváni erdőt. Jó kis hétvégi program nem? A család összepakol és vidámam kirándulnak egyet. És a kirándulás végeztével boldogan, szemetes zsákjaiktól megszabadulva ülnek ismét autóikba. Igazán idili kép, nem?

A rengeteg PET palack, alumínium doboz és pálinkás üveg mellett voltak felkavaró leletek is: a zacskóba gyűjtött szaros pelenkákat begyűjteni igazán maradandó élmény volt. (Köszönjük a gondos kismamának!) A döglött csirkék és a két levágott, rothadó kutyafej már a horror határát súrolták. A „legnagyobb idióta” címet viszont az a szemetelő érdemelte ki, aki a kerti nyesedékét (azaz lebomló hulladékot) fóliazsákba csomagolva helyezte el egy bokor alatt! 

A önkénteseknek igazi nagy gratula! Tényleg kimagaslót teljesített mindenki. AÍ szervezőknek pedig tripla elismerés! Nem hiszem, hogy volt az elmúlt években akárcsak ehhez hasonló civil akció Győrben! 

És igen, Szentiván most sokkal tisztább, élhetőbb! Sokan a helyiek közül megköszönték az önkéntes munkánkat. Ezt köszönjük, de azt is üzenjük, legközelebb lehet csatlakozni! Mert van bőven még szemét a szentiváni utak mentén és az erdőkben. Egy tízezres városrészt nem tud egyetlen nap alatt 70 önkéntes kitakarítani!

Szólj hozzá!

Egy meseszámot is kihúztak a mai ötös lottó sorsoláson

Mesébe illő nyereményekhez ez a minimum.

Kisebb tűz keletkezett egy családi ház konyhájában Szombathelyen

A Tarcsa utcában volt dolguk a helyi tűzoltóknak.

A Szülői Hang szerint nincs garancia arra, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19-i nyitása biztonságos

A szülőknek a jogszabály alapján lehetőségük van arra, hogy a gyermekeiket otthon tartsák, ha pedig már nem tudnak további mulasztást igazolni, akkor kérhetik az intézmény igazgatójától, hogy igazolja a hiányzást.

A legősibb ismert európai térképet találhatták meg Franciaországban

Egy hatalmas kőlapon tűntek fel az ismerős vonalak.

Teljesen szétdöntött egy boltot egy varánusz Thaiföldön

A 180 centis hüllő Bangkok közelében hozta rá a frászt a vásárlókra, valószínűleg élelmet keresett a boltban.

Két konténernyi szemetet szedtek össze önkéntesek a győri Iparcsatornánál

30 vettek részt a munkában, folytatják az akciósorozatot.

Egy kanadai étterem tulaja elzavarta a nyitva tartása miatt betévedő ellenőröket, a vendégek tapsolva ujjongtak

A tulaj szerint nem az extraprofit miatt nyitottak ki, hanem mert ideje változtatni a dolgokon.

Lesznek szóbeli vizsgák az érettségin néhány esetben

A legtöbb diáknak nem kell a szóbeli miatt stresszelni, de akad sok kivétel is.

Nyalókás koronavírusteszttel próbálkoznak Ausztria egy részén

Az óvodák eddig nagyrészt tesztmentes zónák voltak, ezen változtatnának az új módszerrel.

Makacsul ragaszkodott az italozáshoz a szombathelyi sofőr

Ittas vezetés miatt koccant, ezért a rendőrök elvették a sofőr jogsiját. Őt viszont nem olyan fából faragták, hogy ettől meghatódjon.

Áprilisi időnk lesz

A kabátokat otthon lehet hagyni.

A DEAC lesz a Falco ellenfele a Magyar Kupa döntőjében

A debreceniek nagyon megverték a Körmendet.

Gyurcsány: Nem lesz itt nagy baj, de lehetett volna

Megköszönte a jókívánságokat a DK elnöke.

van még itt cikk a témában: